Reabilitarea termică gratuită propusă de USL este pe bani

În urmă cu aproape o lună, consilierii locali au aprobat contractarea unui împrumut bancar de 7,3 milioane de euro. Din acești bani, 5,3 milioane de euro se vor duce pe completarea și confinanțarea unor proiecte europene, asfaltarea a trei străzi și modernizarea Ștrandului. La propunerea consilierilor USL (PSD și PNL), suma propusă inițial a fost suplimentată cu două milioane de euro, bani care să fie utilizați pentru reabilitarea termică gratis a unor blocuri. Estimările arătau că suma ar fi suficientă pentru 500 de apartamente. Între timp, comisia din Consiliul Local a decis și cine vor fi cei care vor beneficia de anveloparea blocurilor, dar și dacă locatarii vor avea de plătit vreun leu. Un minus în proiect este legat de romașcanii care locuiesc la casă, care nu beneficiază de această facilitate, dar vor achita împrumutul bancar, cot la cot cu romașcanii ce locuiesc la bloc. 

Asociațiile de proprietari, adică loatarii au de dat 20% 

Comisia din cadrul Consiliului Local este formată din Nușa Chiriac (PSD), Vasile Murărița (PDL) și George Lazăr (PNL). În ședința CL de mâine, 3 august, comisia propune și criteriile pentru anveloparea blocurilor, însă, față de acum o lună, reabilitarea termică este pe bani. Pentru a exista câtuși de puțin o obiectivitate în alegerea blocurilor, consilierii locali au întocmit un regulament și criteriile de ierarhizare.

Din start, regulamentul prevede clar ca asociațiile de proprietari să participe cu o contribuție minimă de 20% din valoarea lucrărilor și sunt excluse blocurile pentru care este nevoie de lucrări de consolidare. 

Punctaj, în funcție de vechimea blocului 

Așa cum spuneam, fiecare asociație care va avea privilegiul să participe în acest proiect va avea și obligația să achite 20% din valoarea lucrărilor. Totuși, cei care vor să participe cu mai mulți bani decât minimul de 20% vor primi un punct în plus pentru fiecare procent de contribuție. Cele mai multe puncte – 10 – le vor primi locatarii care locuiesc în blocuri construite înainte de 1960, în timp ce romașcanii care locuiesc în blocuri construite după 2000 vor primi doar un punct. Un alt criteriu ține de starea fațadei și a terasei, cele mai deteriorate primind maximul, adiă trei puncte. În funcție de structură, un bloc din panouri prefabricate din beton va primi 4 puncte, iar celelalte două puncte. 

Societățile și datornicii nu au parte de anvelopare 

Conform regulamentului, bugetul local va suporta contravaloarea expertizei tehnice, auditului energetic iniţial şi final, proiectului tehnic de execuţie, plata avizelor şi acordurilor necesare execuţiei. De asemenea, tot din bugetul local se suportă și cheltuielile generate de achiziţia publică a proiectării şi execuţiei, precum şi dirigenţia de şantier.

Persoanele juridice care au sediu în bloc vor suporta integral lucrările de execuţie, în cota-parte ce le revine. De asemenea, de scutirile şi reducerile din proiect nu beneficiază persoanele care au datorii faţă de bugetul local, asociaţiile de proprietari, precum şi faţă de societăţile comerciale la care Consiliului Local este acţionar majoritar. 

Scutiri de la plată pentru necăjiți 

.Proiectul prevede și scutirea totală sau parțială din costuri. Astfel, bugetul local va suporta cheltuiala totală în cazul familiilor cu un venit net de până la 350 de lei pe membru. În cazul familiilor cu venit net între 351 și 500 de lei pe membru, bugetul local va suporta 50% din cota parte a cheltuielilor ce le-ar fi revenit.

Pentru familiile ce au în componenţă o persoană cu handicap accentuat, acestea beneficiază de scutire de 25%, iar dacă vorbim de persoane cu handicap grav, scutirea este de 50%. 

Sanatate pentru romascanii ce locuiesc la casa

 

Proiectul nu spune nimic despre romașcanii care locuiesc la case și care contribuie la bugetul local și care, automat, vor achita parte din îmrpumutul bancar. Singura mențiune este legată de cei care și-au reabilitat deja apartamentele, iar dacă acestea „satisfac specificaţiile tehnice şi pot fi incluse în lucrarea generală, valoarea totală va fi diminuată corespunzător”, se arată în regulament.

Întregul regulament poate fi descărcat de mai jos. Vom reveni cu amănunte după ședința de Consiliu Local de mâine, 3 august, ședință ce este publică și care va începe la orele 10.00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !