Interviu Liviu Brătescu: Pe contrasens cu Elena Udrea

Profesorul Liviu Brătescu, contracandidat la alegerile parlamentare din 2014 al Elenei Udrea, va lansa, cât de curând, o carte – un jurnal de campanie, în care vorbește despre actualul candidat la prezidențiale din partea PMP, despre cum liberalii l-au ajutat sau nu să obțină voturile romașcanilor pentru a-i reprezenta ca deputat și despre cum crede că ar trebui să fie politica și politicienii. Cartea semnată de romașcanul Brătescu, un reprezentant de marcă al PNL în Iași, se numește “Pe contrasens cu favorita președintelui”. De ce o carte și ce dezvăluiri face aceasta puteți afla în cele ce urmează.

– Sunteți prezent în mediul online de mulți ani. De ce ați ales să scrieți o carte despre campanie și nu ați vorbit despre evenimente pe pagina personală?

Cartea este un produs mai apropiat de fiecare dintre noi. Oferă posibilitatea cititorului să revină la ea, să o aibă tot timpul în preajmă. Plus că este vorba de meseria mea, de a scrie cărți. Este drept, vorbim de cărți de istorie, dar și asta este tot un altfel de istorie.

– Când v-a venit ideea?

Când am acceptat candidatura, propunerea să candidez, am avut în minte să scriu această carte. Tocmai terminasem jurnalul Adrianei Săftoiu, care e tot un jurnal de campanie, pe care l-am găsit savuros de-a dreptul. Citesc multă literatură politică.

– A fost mai interesantă ideea pentru că este vorba de Elena Udrea?

Dacă am intrat într-o competiție… Oricum scriam o astfel de carte. Voiam să dau posibilitatea celor din afara spațiului politic să vadă ce presupune o campanie electorală.

– V-ați făcut notițe de atunci?

Sunt unele lucruri pe care le-am notat în timpul campaniei, în special când mă întorceam din deplasări. Este un jurnal de campanie.

– Adică faceți istorie? Analiză politică? Se regăsesc și can-can-uri?

Da, sunt lucruri care o să placă cititorilor. Memoria de istoric mi-am pus-o serios la lucru și reproduc dialoguri. Timpul a trecut, poate nu sunt foarte exacte, dar nu am ”pus de la mine”. Poate sună demagogic, dar cred că ar trebui ca oamenii politici să prezinte celor din afară ce se întâmplă înăuntrul unei campanii.

– Are și o concluzie oferită de autor sau lăsați asta la latitudinea cititorului?

E o întrebare grea. Concluziile sunt pentru mine. Cartea este, pentru mine, ca un duș.

– Rece?

Rece. Un duș rece. Am făcut acest duș și de acum e istorie. Nu am resentimente. Nu am răzbunări de realizat. Am în mintea mea foarte clar situația, pentru fiecare dintre cei implicați în campanie.

– Cât v-a luat să depășiți momentul nopții în care ați aflat rezultatul alegerilor? Spuneați că nu v-au fost mulți oameni aproape.

Scriu asta în carte. Scriu despre cum domnul Stan (n.r. – Neculai Stan, fost președinte PNL Roman) și-a petrecut noaptea la sediul PSD, ei având sistemul lor de numărătoare. Simțeam nevoia să am pe cineva acolo, în timp ce eu așteptam procesele verbale în sediul de campanie. De revenit, mi-am revenit în două-trei săptămâni. Trebuia să lansez niște cărți, aveam contracte semnate și nu mi s-a permis să amân. Prima carte, legată de monarhia românească, a ieșit în ianuarie 2013, dar eu scriam deja din decembrie 2012, de după alegeri.

– Când ați primit telefonul cu invitația de a veni să candidați la Roman, ați crezut în șansa dvs.? Și cât de mult, fiindcă se știa că primarul o va susține pe Elena Udrea?

Știam multe lucruri și le scriu în carte. Știam cum s-a gestionat situația cu candidatura lui Vasile Pruteanu, plecat de la PDL spre PNL, ”mica aventură” a lui Vlad Marcoci, venit în PNL ca să candideze din partea USL… Aveam o imagine perfectă asupra realității. Știam situația dificilă a organizației PNL. M-am bazat pe niște lucruri, recunosc. Am avut discuții cu niște oameni determinați, care-și dau seama că putem crea un anumit impact pozitiv prin venirea unui candidat din Iași, dar care era romașcan. M-am bazat pe relații și faptul că am păstrat legătura cu Romanul. Mama a fost asistentă la Spital, tata – maistru la Smirodava, eu am fost profesor… Veneam acasă la mine să candidez.

– Cât de mult din carte este despre Elena Udrea?

Sunt lucruri despre ea, mai mult despre cum a înțeles să facă o campanie electorală. Povestesc o scenă din seara de 7-8 noiembrie, de la Biserica Sf. Voievozi, când a intrat într-un mod nepermis în biserică, lucru pe care l-aș reproșa și unui liberal. Preoții ieșiseră să-l întâmpine pe Arhiereul Ioachim Băcăuanul, lumea era în genunchi și ea a intrat în biserică. Trebuie să ai o limită. Toți eram în genunchi și așteptam arhiepiscopul, apoi a intrat ea cu primarul și apoi arhiepiscopul. Am văzut reacția oamenilor, de revoltă. După aceea, părintele paroh a insistat, trăgând de mine, să merg și eu în fața altarului. Mi s-a părut că vrea să repare un anumit lucru. La finalul slujbei, preotul a ținut un discurs fulminant. A ieșit cu un buchet uriaș de flori pentru Elena Udrea și a zis că ”sunt oameni și oameni. Oameni care fac și oameni care vorbesc și-i pare rău că nu poate să coase limba ”celor care vorbesc mult”. Formula era din reacțiile Elenei Udrea la adresa mea. Am văzut reprodus, aproape ad literam, discursul unui candidat. Nu aveam o problemă de modul cum mi s-a adresat ea. Dar să aud în biserică că ar trebui să-mi coasă limba… Apoi i-a oferit buchetul, spunând «Permiteți-mi să-i dau aceste flori unei creștine de-a noastre care, când iese dimineața în balcon, se uită în curtea bisericii noastre». Doamna Udrea stătea atunci într-un apartament vizavi de casa primarului.

– Dvs. ce căutați în biserică atunci?

O să râdeți, dar venisem după o perioadă agitată și m-am dus la biserică. Eu, în Roman, merg la două biserici, fie la Armenească, fie la Sf. Voievozi. Pur și simplu, am simțit nevoia să merg în biserică.

– Ați făcut un concurs pentru alegerea titlului cărții. Nu aveați idei?

Voiam să văd cum vede lumea candidatura unui om obișnuit, dar cu vechime în partid, împotriva unui om care reprezintă un sistem politic și nu numai. A fost o joacă de-a mea.

– Atunci de ce ați ales titlul ”Pe contrasens cu favorita președintelui”?

Aveam mai multe propuneri. Mi s-a părut că acest titlu exprimă modul meu de a face politică în contradicție cu modul în care face Elena Udrea. Am fost pe contrasens. Nu am avut ocazia unei dezbateri cu dânsa, deși am strigat asta în campanie. Politic, înțeleg de ce a refuzat, având notorietate mare își transfera din ea. Știu strategia asta. Și Ponta a zis că nu se va duce, pentru că îi va legitima pe ceilalți. Era ok dacă eram un tânăr din București. Dar tu vii într-un oraș străin și nu simți nevoia să arăți oamenilor că ești mai bun decât contracandidatul tău?

– Dacă v-ați întâlni astăzi cu Elena Udrea, care v-ar fi reacția?

Ne-am întâlnit pe 1 decembrie anul trecut, dar a fost un salut și atât tot. Eu nu am resentimente. Cred, totuși, că modul în care fac eu politică e total diferit de al dânsei. Vă spun un secret: voi avea o problemă de identitate și raportare la mine, sper să nu se întâmple asta, dacă domnia sa se va regăsi în PNL vreodată. Sunt în PNL de la 18 ani.

– Dacă vi s-ar mai oferi șansa de a candida, având experiența trecutului, ați mai reveni la Roman în aceeași situație, cu Elena Udrea contracandidat?

Da, evident. Chiar dacă sună demagogic, am luat ideea de a candida la Roman ca pe o onoare și o provocare. Când a fost vorba și de Elena Udrea, evident că am simțit provocarea și mai mare, dar aș face-o din nou.

– Ce ați schimba din tot ce s-a întâmplat?

Sunt chestiuni tehnice pe care le-aș face un pic altfel. Mi-aș construi echipa mai din timp. Am fost supărat, pentru că am condus campanii, pe anumite nivele de decizie, și aici am lăsat lucruri la mâna altora, considerând că treaba mea este de a avea mintea limpede și de a discuta cu oamenii. O dezamăgire a fost că am apelat, în preajma alegerilor, la cei de la Pro Democrația. Le-am spus că am bănuieli în privința numărătorii voturilor și au avut o reținere foarte ciudată. Dacă Pro Democrația nu a văzut miza la Roman, că este o luptă cu anumită încărcătură, nu mai am nimic de comentat.

– Concluzia fiind că ați fost furat la voturi?

Da, este clar. Mai ales în ziua votului am făcut numeroase plângeri.

– Asta e principala cauză pentru care ați pierdut Colegiul?

Pe comuna Ion Creangă, dânsa a avut 10-15 voturi maxim mai mult. În Roman am câștigat în toate secțiile, mai puțin în patru – unde am pierdut dezastruos. În aceste secții am atras atenția asupra modului în care s-a votat în ziua alegerilor. O mie de voturi, care m-au separat de 50%, așa se pierd. Am crezut că pot să le opresc sau că vor fi mai mulți liberali alături de mine în ziua votului. Nu prea s-a întâmplat asta.

– Cartea va avea o continuare?

Nu. Nu știu, vedem.

– Ați scris tot ce trebuia scris?

Ce se putea spune, am spus.

– Îi veți trimite un exemplar deputatului Elena Udrea sau primarului Laurențiu Leoreanu, cel care a ajutat-o?

Facem, în octombrie, lansare la Iași, apoi la Roman. Voi vedea.

– De la carte ce vă așteptați să provoace? Vreți să vă îmbogățiți?

A scoate cărți în România e departe de a aduce profit. Sunt foarte recunoscătur editurii Adenium, din Iași, că a îndrăznit să vină alături de mine în proiect. Nu dau nume, dar am avut discuții cu câteva edituri importante și mi s-a spus că mi-am pregătit momentul lansării pentru campania de la prezidențiale. Îmi dau cuvântul că nu are legătură cu campania. Am scris până în noiembrie-decembrie 2013, am trimis câte un rezumat editurilor importante din București, mi-au spus da, iar apoi unele nu au mai răspuns la telefon sau e-mail. Am înțeles că se apropia 2014 și vor să fie precauți. Editura Adenium a avut încredere și a mers pe mâna mea.

– Vă mai interesează să mai veniți pentru a candida la Roman?

E o discuție prematură. Eu am funcții la Iași, mă simt foarte liniștit. O candidatură nu e o decizie individuală, e un proces decizional greoi și nu-mi pot face planuri de acum pentru peste doi ani. Vreau să fiu prezent la Roman mai des decât până acum. Oricum, nu am dispărut din Roman, nu am spălat putina. Am venit de fiecare dată când am fost chemat. Între timp este drept că am scris și câteva cărți de istorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !