Romanul are 11 cetățeni de onoare ai orașului

De-a lungul timpului, 11 personalități au primit distincția de cetățeni de onoare ai municipiului Roman. Cele mai multe titluri au fost acordate în anii 1997 și 2003. Ultima nominalizare a avut loc anul trecut, când municipalitatea a acordat titlul de cetățean de onoare tânărului Ioan Antoci, recunoscut pentru succesele din domeniul cinematografiei. O altă propunere care încă nu a fost confirmată este oferirea titlului Biancăi Perie, atleta romașcancă recunoscută pentru rezultatele foarte bune la aruncarea ciocanului. 

Gheorghe A.M. Ciobanu – 1997 

Primul titlu de cetățean de onoare al municipiului a fost acordat profesorului Gh. A.M. Ciobanu, pentru activitatea de profesor la CNRV, dar și pentru implicarea activă și continuă în viața culturală romașcană. ”  În îndelungata activitate a domnului Gheorghe A.M. Ciobanu, profesor la Liceul Teoretic „Roman-Vodã”, cuprinsã între anii 1945 – 1985, s-a impus prin ordine, disciplinã, muncã, claritate, logicã, sistematizare, stãruintã, control, rigurozitate, punctualitate, precizie si mãsurã.
         Pentru Profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, prioritatea lui „a sti” nu a micsorat valoarea lui „a face”. Suflet onest, cunoscãtor al culturii romanesti si universale, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, fãcea din lectiile sale adevãrate clipe de înãltare sufleteascã, fiindcã stia sã ne insufle nouã elevilor darul de învãtãturã si mai ales datoria de a cunoaste”, sunt doar câteva din motivele care i-au determinat pe șefii orașului să-i răsplătească activitatea profesorului cu titlul de cetățean de onoare. În acest moment, prezența lui Gheorghe A.M. Ciobanu în viața cultural-artistică a orașului este mai mult decât activă, acesta participând cu același interes la evenimente și având, tot timpul, ceva de transmis celor prezenți sau tinerei generații.
 

Ştefania Bajura – 2002 

Profesor Ștefania Bajura a primit distincția de cetățean de onoare al Romanului în 2002. Titlul vine ca urmare a activității sale în domeniul filologiei, dar și ca o recunoaștere a calităților de bun conducător. „Decenii dupa decenii, de la entuziasmul adolescentin si pana la rationalitatea maturitatii, mantuitoarea de vorba si condei, filoloaga Bajura s-a daruit, cu o pasiune vecina cu împatimirea acestei tectonici a gandului scris. Creatia literara si înaltele cote de altitudine ale acesteia i-au constituit, o viata întreaga, cea de a doua religie ce i-a determinat fiintarea.(…) Încrezatoare în realitatea mult confirmata, ca edificiul de mare altitudine al unei culturi trebuie sa se sprijine pe temelii de granit „profesoara Bajura” a fost credincioasa o viata întreaga primei parti a acestui binom, adorand catedra unui ABC de raspundere si refuzand, cu un reflex subconstient, orice propunere de afirmare universitara. Elevii din banci, colegii prezenti la examene de grad si concetatenii adunati în sali culturale au constituit ritualul de o viata al unei preotese spirituale, nascuta nu numai pentru „a da”, ci de „a darui”, de „a se darui pe sine”. Cele doua decenii de directorat – zece ani la Liceul Teoretic nr. 2 si înca atatia, ca adjuncta, la „Roman-Voda” – au constituit cel de-al doilea superlativ profesional al „Doamnei””, se arată în expunerea de motive care vine să completeze recunoașterea meritelor Ștefaniei Bajura în viața comunității.

Ștefania Bajura și-a luat la revedere de la toți cei care au iubit-o și respectat-o în 2009. Pe site-ul www.roman-romania.ro, cei care au cunoscut-o i-au dedicat câteva cuvinte rostite din suflet: ” Din fericire pentru noi, cei care am avut sansa sa-i fim elevi, doamna Stefania Bajura nu a fost doar profesorul exceptional de literatura romana, ci dascalul pentru care adevarul a fost cel mai important lucru. „Eu sunt o bucovineanca apriga”, ne-a spus zambind doamna profesoara candva, si ne gandim la efortul urias de stabilire a reperelor morale, cand literatura si critica literara au constituit instrumente antisistem, in vremurile grele in care doamna Stefania Bajura a indrumat generatiile de elevi”. 

Vitalie Belousov – 2002 

Tot în 2002, municipiul a acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului lui Vitalie Belousov, profesor doctor inginer. Rector al Universitãtii Tehnice „Gheorghe Asachi” și director al Institutului National de Inventicã Iași, Vitalie Belousov este considerat ca fiind specialistul numărul unu în ceea ce privește inventica. A obtinut, de-a lungul carierei sale, 71 medalii de aur, 7 ordine europene și de stat si 9 titluri internationale ” Este autor a peste 300 lucrãri stiintifice și a peste 130 de invenții, toate recunoscute pe plan national și internațional printr-un numãr egal de medalii, din care majoritatea sunt de aur. A fondat douã Scoli de Inventicã, Comisia de Inventicã a Academiei Romane, o nouã disciplinã stiintificã si anume „Ingineria performantei umane”. Pentru toatã aceastã activitate de exceptie, Inventatorul Vitalie Belousov a primit foarte multe Diplome si Titluri de mare competentã din care amintim doar câteva: Meritul European; Ordinul Curtoazia Europeanã sau Ofiter al Ordinului Meritul Belgo-Spaniol. Pe 3 mai 2010, Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial din cadrul Universitatii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iasi i-a organizat profesorului aniversarea de 80 de ani, 

Virgil Petrovici – 2002 

Profesorul doctor inginer Virgil Petrovici, nãscut în Roman si absolvent al Liceului „Roman Vodã”, s-a afirmat pe plan national si international ca un specialist de exceptie în domeniul folosirii „Luminii si culorii” în spectacol. În 2002, pentru toată activitatea sa, mai ales pentru cariera și succesul cu producțiile TVR, Virgil Petrovici a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului. „A participat la realizarea a peste 1500 de emisiuni de televiziune. E înscris pe genericul a peste 80 de filme documentare, seriale TV si filme artistice de lung metraj, colaborand cu regizori celebri (Bostan, Mihu, Pizza, Ciulei, Necsulea, s.a.). A publicat peste 10 volume de specialitate si peste 25 de comunicãri apãrute și a fost onorat cu numeroase Diplome si Medalii, interne si internationale, ca „Who’s Who”, „Theatrical Designers””, se arată în expunerea de motive care a stat la baza oferirii titlului de cetățean de onoare. 

Sergiu Sechelariu – 2003 

În 2003, municipalitatea a acordat titlul de cetățean de onoare al municipiului lui Sergiu Sechelariu. „Nãscut la data de 14.07.1957 în comuna Drãgãnesti, judetul Neamt. A absolvit Institutul Politehnic Gh. Asachi Iasi – Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole – promotia 1983, cursul de Management si Marketing in Constructii – 1991 la Centrul de Organizare si Cibernetica Bucuresti. Este doctorand in Stiinte Economice, specializarea Contabilitate manageriala la Academia de Stiinte Economice Bucuresti”, se arată pe site-ul Primăriei Roman.

 

În ediția de mâine a News-Roman puteți citi continuarea acestui articol, cu povestea altor șase romașcani care au mai primit titlul de cetățean de onoare al Romanului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !