Din 11 fraude cu fonduri europene, două sunt în Neamț
Cei de la Direcția Națională Anticorupție au efectuat o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2015, având ca obiect infracțiuni privind fraudarea fondurilor europene. Din cele 11 cazuri expuse, două sunt din județul Neamț.
Este vorba de un caz din comuna Borca și unul în care sunt prinși reprezentanți ai firmelor SC Ferma Bio Ecologic SRL și Sc Bio Ecologic SRL. În ambele cazuri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților.
Primarul și viceprimarul de Borca, trimiși în judecată
În primul caz, sunt trimiși în judecată, în stare de libertate, primarul și viceprimarul comunei Borca.
ALECA VASILE, primar al comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
CIUBOTĂ CIPRIAN, viceprimar la Primăria comunei Borca, jud. Neamț, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Conform procurorilor, “La data de 12 mai 2010, inculpatul Ciubotă Ciprian, în calitate de viceprimar al comunei Borca, jud. Neamț, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru terenuri cu destinația pășune, pentru anul 2010. Prin aceste documente se atesta în mod fals, faptul că Consiliul Local al comunei Borca, jud. Neamț exploatează o suprafață de 1462,97 hectare pășune pentru care s-a solicitat sprijin, în condițiile în care inculpatul cunoștea că acest teren este utilizat/exploatat de crescătorii de animale de pe raza comunei respective, ca și în anii anteriori.
Unul dintre aceste documente a fost completat și semnat de inculpatul Aleca Vasile, deși cunoștea că acesta conține date nereale, respectiv faptul că terenul respectiv avea altă destinație.
Urmare a acestor acțiuni, Primăria comunei Borca a încasat nelegal în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață – campania 2010, suma totală de 1.826.833,74 lei, din bugetul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul procurorilor DIICOT.
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.265.183,90 lei, reprezentând sumele acordate ca sprijin financiar în anii 2009 și 2010. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile – terenuri aflate în domeniul privat al Unității Administrativ Teritoriale Borca, jud. Neamț, parte responsabilă civilmente în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Prejudiciu de 341.785,28 lei
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a altor doi inculpați, reprezentanți ai SC Ferma Bio Ecologic SRL și Sc Bio Ecologic SRL.
BOCANCEA IOAN, asociat unic și administrator al SC Ferma Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
BOCANCEA ELENA, asociat și administrator al Sc Bio Ecologic SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
SC FERMA BIO ECOLOGIC SRL și SC BIO ECOLOGIC SRL, cu privire la săvârșirea infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: “În perioada 2011 – 2013, inculpați Bocancea Ioan și Bocancea Elena, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale menționate mai sus, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț, documente false (contracte de arendare fictive, adeverințe eliberate de Primăria comunei Girov, județ Neamț și tabele centralizatoare ale contractelor de arendă neconforme cu realitatea, etc.), în baza cărora au solicitat sprijin financiar nerambursabil și au primit, în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, suma totală de 157.964,77 lei.
În perioada 2008-2010, inculpata Bocancea Elena, în aceeași calitate și procedând în aceeași manieră, a încasat în mod injust de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț suma de 183.820,85 lei”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 341.785,28 lei.
În cauză, s-a dispus poprirea de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Neamț a veniturilor inculpatului Bocancea Ioan, respectiv o treime din venitul lunar net până la concurența sumei de 111.762,97 lei și consemnarea acestora pe numele inculpatului și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.