Meningita virală, un pericol pentru sănătate
Specialiștii atrag atenția că numărul cazurilor de meningită virală înregistrate în zona Moldovei sunt în creștere, depășind valorile de anul trecut.
Conform statisticilor, în perioada 1 iunie – 21 august 2016, s-au înregistrat 46 de cazuri de meningită virală: în Iași – 15 pacienți, Suceava – 12, Vrancea – 6, Botoșani – 5 cazuri și Neamț – doar 3 cazuri. “Infecţiile apar mai des în rândul sugarilor, copiilor și adolescenţilor, care au un sistem imunitar slăbit. Perioada de incubației este între 2-10 zile, simptomele fiind – febră (39-40 de grade), însoțită de frison, dureri de cap, musculare, abdominale, grețuri și vărsături, erupții cutanate sau erupții pe mucoasa gurii, mai rar se înregistrează și forme de encefalită. Durata bolii este de 7 maxim 10 zile. Prevenirea se poate face prin spălarea corectă a mâinilor, prin curățarea suprafețelor contaminate, folosirea surselor indiviuale de apă, aerisirea încăperilor, evitarea zonelor aglomerate, evitarea consumului de alimente insuficient preparate termic sau cumpărate din comerțul stradal, evitarea legumelor și a fructelor nespălate sau consumarea apei din surse neamenajate. Se recomadă ca cetățenii să nu facă baie cu debit scăzut și fundul mâlos”, a declarat medicul Oana Onu.
Este foarte important să mergeţi la consult de specialitate imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune.