Muzeul personalităților romașcane, gata în doi ani

gradinitaImobilul din Roman strada Cuza Vodă, nr. 9 bis, cunoscut ca și Casa Manolescu Strunga, este monument istoric și autoritățile vor să-l transforme într-un Muzeu al personalităților romașcane. Proiectul de reabilitare și modernizarea a fost depus pe fonduri europene și lucrările sunt estimate a dura doi ani.

 

Patru camere cu specific istoric

 

Construcția este valoroasă prin elementele deosebite de arhitectură păstrate în porțiunea din clădire, originală din anii 1925-1930. În acest moment, acest imobil este folosit ca grădiniță, dar condițiile sunt improprii. Din acest motiv se va reface funcțional construcția pentru destinația de Muzeu al Personalităților Romașcane, anunță autoritățile.

Conform proiectului, camera 1 va conține prezentarea personalităților legate de viața politică, participarea la evenimente majore cum ar fi Unirea Principatelor, Războiul de Independență, cele două conflagrații mondiale. Camera 2 va conține prezentarea personalităților romașcane din domeniul artelor, muzică, pictură, literatură, teatru, film. Camera 3 va conține tematică muzeală cu prezentarea personalităților romașcane din domeniul medicinei, științelor, dezvoltării tehnologice. Camera 4 va prezenta tematică muzeală legată de personalități romașcane care au marcat dezvoltarea principalelor instituții de cult și dezvoltarea învățământului în orașul Roman. Pe holul central se vor putea organiza expoziții itinerante.

În cadrul clădirii mai sunt prevăzute: sală conferințe, proiecții, evenimente culturale; sală pentru prezentarea personalității familiei Manolescu, cu manuscrise, publicații al căror director a fost Ion Manolescu, mobilier de epocă și birouri.

Investiția este estimată a costa 3.747.774,80 lei (inclusiv T.V.A.) finanţare nerambursabilă, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, iar 76.485,20 lei (inclusiv T.V.A.) va reprezenta contribuţia proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !