Recensământ cu „bilețel” de la primarul Leoreanu

Romașcanii se pregătesc de recensământ. Instruirea recenzorilor a avut loc în ultimele zile, iar de pe 20 octombrie recenzorii vă vor bate la ușă, cu nu mai puțin de opt formulare, cu 61 de întrebări . Cei care refuză să răspundă la chestionare riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. În același timp, pentru a fi siguri că stați de vorbă cu un recenzor și nu cu un infractor, autoritățile romașcane v-au pregătit un „bilet cu mesaj”, garanție a faptului că totul este legal și cel pe care-l primiți în locuință este un recenzor autorizat. Aflați în cele ce urmează ce ne rezervă recensământul populației.

Și vecinii pot răspunde în locul dumneavoastră

Recesământul populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011  se va desfăşura în perioada 20-31 octombrie la nivelul întregii ţări.

Față de ultimul recensământ, anul acesta există și noutăți. Una dintre acestea este că romașcanii trebuie să treacă în chestionar si codul numeric personal. O altă noutate se referă la faptul ca vor putea fi folosite si surse indirecte, adica dacă nu sunteți de găsit la domiciliu, recenzorii vor putea afla informații de la celelalte persoane din locuinta, de la vecini sau de la Primarie.

Autoritatile au pregatit pentru populație opt formulare, cu 61 de intrebari, unele obligatorii, altele nu. De exemplu, foia de recensământ pentru „persoană” cuprinde întrebări care vizează statutul civil şi profesional al celui chestionat, dar cere şi date despre starea de sănătate a persoanei. Acest formular are nu mai puţin de 44 de întrebări, structurate pe şase categorii de probleme.

Chestionarele se vor completa, conform estimărilor, în 40 de minute.

Mesajul primarului

Recenzorii sunt obligati sa anunte vizita in prealabil. In cazul in care nu va aflati acasa, atunci veti găsi in cutia postala sau in ușă un fluturas cu ziua si ora inteviului, dar si numele si numarul de telefon al recenzorului. Atentie insa la falsii recenzori. Reprezentantii Institutului de Statistica au legitimatii si pot fi verificati, la un numar de telefon. Pentru a preveni orice intenție a celor certați cu legea să profite de acest recensământ pentru a păcăli cetățenii, primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că va înmâna fiecărui recenzor un bilet, cu un mesaj, care va constitui o garanție suplimentară că persoana care cere informații are acest drept. „Fiecare romașcan va trebui să primească din partea recenzorului mesajul meu. Respectivul bilet nu poate fi falsificat, având elemente de siguranță. Îi sfătuiesc pe romașcani să-i primească în locuințe doar pe cei care le vor prezenta acest mesaj semnat de mine, pentru că toți recenzorii vor primi acest bilet. Am luat această măsură suplimentară de siguranță, pentru că sunt persoane în vârstă, persoane singure, care pot cădea victime infractorilor”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Totuși, daca nu doriti sa intre un strain in casă, puteți merge la Primaria de care apartineti si să completati acolo chestionarul.

Amenzi pentru cei care refuză să discute cu recenzorii

Cetăţenii care vor refuza să prezinte recenzorilor informaţiile solicitate  sau să completeze chestionarul oferit  vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

Persoanele aflate pe teritoriul României şi care nu au fost recenzate vor avea obligaţia să se prezinte la comisia de recensământ din localitate în care se află temporar până la 31 octombrie 2011. În caz contrar, riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Datele vor fi confidențiale

Recensământul urmărește tendinţele principale ale evoluţiei familiilor şi gospodăriilor, avându-se în vedere aspecte privind: fenomenul de îmbătrânire a populaţei; creşterea gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale; evaluarea numărului şi structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei; structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi; componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale; statutul femeilor în cadrul familiei; fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare, la muncă în străinătate şi altele.

Datele vor fi confidenţiale şi vor fi colectate de peste 120.000 de persoane. Rezultatele preliminare vor fi publicate la începutul lui 2012, iar rezultatele finale în 2014.

Toate cele 8 formulare care vor trebui completate la recensamantul din octombrie pot fi descarcate de pe recensamantromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !