Protest împotriva IPS Ioachim. Enoriașii îi cer demisia (VIDEO)

protest ioachim 3   Scandal cât casa la Arhiepiscopia Romanului. Miercuri, 7 octombrie, circa o sută de enoriași dintr-o parohie din Bacău au venit la roman pentru a cere ca preotul care le-a slujit timp de 30 de ani să fie readus în comunitate. Reprezentanții Arhiepiscopiei au oferit un comunicat de presă care, de fapt, vorbește despre jurnaliștii de la Adevărul și nu despre ceea ce oamenii reclamă. Ce au declarat enoriașii nemțulțumiți, dar și cum i-au întâmpinat fețele bisericești puteți citi în continuare.

Două părți, un singur Dumnezeu

 

protest ioachim 1Înarmați cu pancarte, legați cu banderole albe și cu flori în mâini, au protestat, pașnic, în fața Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Oamenii sunt nemulțumiți că, în urmă cu o lună, preotul Constantin Zaharia a fost mutat din Parohia de la Dealul Nou din Sărata și mutat în altă parte. În locul său a venit un alt preot, dar acesta nu slujește, spun enoriașii.

Când cei aproape 100 de enoriași s-au strâns în fața Arhiepiscopiei, juristul instituției le-a cerut să nu stea acolo, pentru că nu au voie, fiind proprietatea privată aArhiepiscopiei. Oamenii le-au arătat fețelor bisericești faptul că au autorizație de protest pentru calea de acces a Arhiepiscopiei semnată de autoritățile locale din Roman și au continuat să protesteze liniștit.

Unul dintre consilierii ISP Ioachim – pr. ic. stavr. Alexandru Zamfir – a declarat că va face demersurile pentru ca un grup de enoriași să fie primiți la discuții. În tot acest timp, rând pe rând, la megafon, oamenii au citit din doalențele lor, acuzându-l de nedrreptate pe IPS Ioachim. I-au cerut și demisia acestuia.

După o oră de scandări, consilierul IPS Ioachim a declarat că un singur om va fi primit de conducătorul Arhiepiscopiei, însă oamenii nu au fost mulțumiți de răspuns.

Preotul mutat “e în ascultare”

preot constantin zahariaPreotul Constantin Zaharia (foto dreapta), cel pentru care enoriașii din Bacău au venit tocmai la Roman, a asistat neputincios la protestul din fața Arhiepiscopiei. Inițial, nu a dorit să comenteze. Mai apoi, acesta a spus că vrea ca protestul să se încheie și că va da ascultare deciziilor bisericii. Acesta a mai spus că toate problemele se vor rezolva în sânul bisericii.

Enoriașii spun că acesta este “intimidat” de IPS Ioachim, însă preotul a negat afirmațiile.

Primiți, dar nu de IPS Ioachim

Protestatarii au obținut din partea autorităților locale dreptul de a protesta până la orele 13.00. un grup de cprotest ioachim 2inci enoriași a fost primit la discuții, dar nu de IPS Ioachim, astfel încât protestatarii nu au fost mulțumiți. Ei au declarat că dacă nu vor fi primiți de IPS Ioachim, se vor întoarce la Roman pentru a cere explicații, dar se vor adresa și Mitropoliei Moldovei și chiar Patriarhiei.

Comunicat despre jurnaliștii de la Adevărul

În legătură cu evenimentele petrecute astăzi în fața Centrului Eparhial de la Roman, Biroul de Presă al Eparhiei Romanului și Bacăului aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Ziarul ”Adevărul de Bacău” continuă campania denigratoare la adresa Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, încurajând atitudini neconforme cu învățătura și morala creștin-ortodoxă. Mai mult, a început o veritabilă campanie electorală pentru dl Ioan Elisei din Sărata.

ips ioachim
IPS Ioachim

Ne exprimăm îngrijorarea și întristarea cu privire la modul în care unii oameni înțeleg să comunice și să-și exprime punctul de vedere cu privire la viața Bisericii din care fac parte. Ori grupul celor câtorva zeci de persoane, din com. Sărata, care nu și-au exprimat intenția de a se ruga în Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva”, denotă o stare de neînțelegere a valorilor și tradiției ortodoxe.

Reamintim că, la începutul lunii septembrie, la nivelul județului Bacău au fost efectuate 17 transferuri de personal bisericesc clerical, (nu 60 cum tendențios a apărut în unele ziare) în cadrul Consiliului și Permanenței Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcționarea și Organizare Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum și legile în vigoare. Toate aceste hotărâri au fost înmânate preoților în cauză, între care și preotul de la parohia Sărata, pr. Zaharia Costachi, care și-a însușit-o și nu a contestat-o, însă nu a încredințat noului preot paroh credincioșii, spre păstorire, și nici inventarul, mobil și imobil.

În consecință, ne exprimăm îndoiala că Mântuitorul Hristos Se va odihni și Își va recunoaște chipul în acești oameni când se vor prezenta la poarta Raiului. Îi îndemnăm părintește la pocăință, ascultare și să căute Adevărul în Evanghelie, unde Hristos spune „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”!

IMAGINI VIDEO

Cum s-au desfășurat evenimentele puteți urmări într-un reportaj marca Roman24 TV Online.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !