Proiectele primarului Leoreanu pentru începutul lui 2016

MUNICIPIUL ALEXANDRIAÎn conferința de presă de astăzi, primarul Laurențiu Leoreanu a vorbit despre proiectele mari pe care vrea să le depună cât mai curând, în vederea accesării de fonduri europene. În acest moment, doar câteva dintre proiecte pot fi depuse pentru a obține finanțare, dar din vară ar putea urma și celelalte la care se lucrează.

Blocuri și clădiri monument istoric – reabilitate

Edilul spune că noul Guvern, cel tehnocrat, este mai deschis spre oferirea informațiilor către teritoriu: ”Direcția de urbanism are ca sarcină finalizarea proiectelor și obținerea avizelor pentru a putea depune primele proiecte pe fonduri europene. Din informațiile primite de la actualul Guvern, lunile ianuarie-februarie vor însemna momentul depunerii proiectelor. Am decis care este lista de priorități. Primele proiecte vor fi cele legate de sistematizare energetică a blocurilor, acolo unde avem documentațiile pentru 7-8 blocuri. Urmează proiectele pentru clădiri publice și clădiri de patrimoniu. Ele vor intra primele la finanțare. Avem proiectele gata”.

Pe domeniul patrimoniu sunt vizate – Casa Celibidache și Grădinița de pe Cuza Vodă, ambele cu probleme la structură. Pe proiectele legate de clădirile publice este vizată inclusiv Primăria: “Primăria cel mai greu proiect, fiind vorba de un proiect ce vizează aproape 6.000 de metri pătrați. Al doilea proiect este centrul multicultural de promovare prin sistem video și audio a municipiului Roman – cinematograful Unirea. Așa se va numi el, dar nu vă pot da mai multe informații la acest moment”.

Romanul – noul Paris

Pe ceea ce însemnată domeniile sănătate și educație, edilul spune că Romanul nu este la fel de norocos. Primarul Leoreanu spune că lipsa strategiilor la nivel național întârzie, cel puțin până în vară, scoaterea ghidurilor care permit realizarea proiectelor. Cu alte cuvinte, pentru Spital și pentru școli nu se poate face deocamdată nimic. În schimb, pe mediu da: „În martie vom avea ghidurile pe mediu. Un proiect privește parcul Zăvoi de la Kartodrom, iar un altul privește parcul de la Tic Tac. Al treilea proiect pe mediu, de mai lungă durată, este cel de faleză. O faleză pe malulul Molovei, de la Bazar până la Podul de Fier, cu pistă de biciclete și spații verzi. Vrem să facem în așa fel încât când intri în Roman să spui că ai ajuns la Paris, păstrând proporțiile…”.

Pentru ultimul proiect, administrația locală are nevoie de emiterea unei hotărâri de Guvern prin care să preia în administrare digul de pe Moldova. Autoritățile spun că de la începutul anului vor demara și licitațiile pentru aceste proiecte, pentru a contoriza puncte la declararea eligibilității proiectelor.

Un alt proiect vizat de autoritățile locale îl presupune înlocuirea rețelei electrice. Cu alte cuvinte, înlocuirea sistemului de iluminat actual cu unul inteligent, pe bază de LED, care ar aduce o economie importantă la bugetul local.

One thought on “Proiectele primarului Leoreanu pentru începutul lui 2016

  1. Aveti in vedere zona piedonala Stefan cel Mare si restructurarea blocurilor de tip comunist?(ma refer la culoare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !