Mihai Haivas şi Imrom, trimişi în judecată de DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a romaşcanului Mihai Haivas şi a societăţii pe care o reprezintă – SC Imrom SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
6.755.244,24 lei de la UE – bani de recuperat
Conform procurorilor DNA, pe 30 decembrie 2013, între Primăria municipiului Bacău şi o asociere formată din mai multe societăţi, printre care şi SC Imrom SA, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect un proiect finanţat din fonduri europene „Reabilitare infrastructura urbana zona I.L.Caragiale – Milcov – intersecţie strada Letea din municipiul Bacău”. Conform rechizitoriului DNA, Mihai Haivas – în calitate de administrator al SC Imrom SA Roman – a determinat reprezentanţii Primăriei municipiului Bacău să folosească fără vinovăţie documente nereale în vederea accesării acestor fonduri.
„Concret, în cursul derulării contractului de lucrări inculpatul a întocmit şi folosit documente din care reieşea în mod nereal constituirea unei garanţii de bună execuţie, ce au fost depuse de către Primăria Bacău la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 6.755.244,24 lei din bugetul Uniunii Europene, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatei SC Imrom SA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Ce lucrări a făcut Imrom în Roman
În mai acest an, autorităţile locale au „tăiat panglica” la Artera Roman Est (cea care face legătura între podul de la Gâdinţi, drumul judeţean spre Luţca şi iese în E85, la Dedeman), parte din lucrări fiind asigurată de firma Imrom. Lucrările de modernizare a ocolitoarei pe contractul Imrom au durat trei ani, au constat în construirea a 4,7 kilometri de drum şi au costat circa 6 milioane de lei (dintr-un total de 8,3 milioane de lei).
Tot societatea al cărui administrator este Mihai Haivas a executat, în asociere cu Hidroterm SA, şi reparaţiile capitale şi modernizarea bulevardului Nicolae Bălcescu – Artera Roman Vest, costurile depăşind 6 milioane de lei. În 2015, Imrom a finalizat şi modernizarea străzii Tineretului, pe un contract cu Primăria Roman de aproape 1,2 milioane de lei.
Societatea a obţinut de la administraţia locală romaşcană şi un contract pe fonduri europene – planul integrat de dezvoltare urbană (PIDU – finalizat în 2013), când firma condusă de Mihai Haivas, împreună cu Occidental Construct şi Vlanda, au modernizat 15 străzi, pe un contract de circa 10,6 milioane de lei.