Constantin Ghica a revenit în PNL: “Am iertat, dar nu am uitat”

Fostul viceprimar al Romanului – Constantin Ghica s-a întors în PNL. Într-un interviu, acesta vorbește despre plecarea sa din partid, “rătăcirea” prin PER, apoi PDL, prietenia cu primarul Laurențiu Leoreanu ce o va susține pe Elena Udrea la prezidențiale și despre cum vede viitorul politic al țării.

De ce v-ați întors în PNL?

M-am întors, pentru că PNL înseamnă mult pentru mine și pentru România. Liberalismul, în special pe vremea Brătienilor, a dezvoltat mult România. Fiind cel mai mare partid istoric rămas în cursă, am revenit. Asta și pentru că am fost nedrept pedepsit.

 

„Excluderea s-a făcut într-un mod golănesc”

 

Pedeapsa prin excludere s-a întâmplat în 2011. S-au lămurit lucrurile pentru care ați fost exclus?

Mi s-a reproșat că am fost apropiat de PDL. Lucrurile sunt lămurite. Recunosc că am fost apropiat de primarul Laurențiu Leoreanu pentru ceea ce a făcut. Ca viceprimar trebuia să fiu alături de el. Voi fi întotdeauna pentru “a face” și nu pentru jocuri politice.

Ați spus că ați fost nedrept pedepsit, ce înseamnă asta?

Excluderea nu a fost corectă pentru că nu au avut majoritate. Primele trei delegații convocate nu s-au ținut, pentru că nu era majoritate. La a patra, deși au fost prezenți în sală 120 și ceva de membri, au votat 55 pentru excludere, 52 împotriva excluerii și au fost 4 abțineri. Diferența părăsise sala. Din punctul meu de vedere, fost un mod golănesc prin care sa decis excluderea mea.

Ați fost lucrat?

Am iertat, dar nu am uitat. Vreau să închei acest capitol.

Atunci faptul că s-a schimbat conducerea PNL a contat în decizia de a vă întoarce?

Bineînțeles, era firesc să se întâmple ceva, nu mai putea continua așa. După excludere, mulți colegi au venit cu mine, iar acum ne-am întors înapoi la PNL. S-a întors Emil Pericică, Daniela Suman, Remus Dedu. Sunt oameni din învățământ, de la Arcelor Mittal Steel care se întorc în partid. Săptămânal, în această perioadă, vor fi câte 50 de cereri de înscriere noi în PNL.

Câți vor fi cei care vor dezerta?

Politica noastră este să nu dăm pe nimeni afară cât timp respectă prevederile statutare

Sunt și nemulțumiți că PNL Neamț este condus de un liberal de la Iași. Sunteți nemulțumit?

De regulă, când apar tensiuni în cadrul unui partid, este indicat să fie adus un membru neutru care poate fi obiectiv.

“Dacă Elena Udrea ajunge în turul doi, o voi vota”

Apropo de schimbările din partid, dvs ați încercat și cu PER, v-ați dus și la PDL, v-ați înscris și la FMP…

La PER, am vrut să derulez câteva proiecte, dar nu m-am putut plia cu dânșii ca un partid. Ar trebui să fie mai vii, mai prezenți în societatea românească. În schimb, sunt absenți și e liniște. Ecologiștii ar trebui să ia cel puțin 5% oricare alegeri, pentru că au un cuvânt de spus. În PDL am fost până la 1 septembrie. Am avut colegi minunați, dar am revenit la prima dragoste – PNL. Nu cred în dușmănia între partide, ci mai degrabă între oameni. Respect doctrina fiecărui partid. PDL are o echipă foarte bună la Roman, iar acum suntem tot împreună, în ACL.

Cu Elena Udrea cum v-ați înțeles pe vremea când era în PDL?

Am apreciat-o pentu ceea ce a făcut bun. E o femeie foarte activă și plăcută.

Dacă erați în PDL, o votați pentru președinție?

Eu susțin candidatul ACL, pe Klaus Iohannis.

Dar sunteți și membru al FMP…

Cei mai mulți bani europeni au fost atrași de Elena Udrea pe când era ministrul dezvoltării. Nu am renunțat la calitatea de membru al Fundației Mișcarea Populară. Dacă Elena Udrea va ajunge în turul doi, cu oricine mai puțin candidatul ACL, o voi vota.

Vi se pare o alegere bună candidatul Klaus Iohannis? Mai bun ca Predoiu?

Klaus Iohannis este mai bun. Punctul forte este că nu este înregimentat de anumiți baroni. Klaus Iohanis a demonstrat că în administrația publică poate face lucrurile bine. Șomajul în zona Sibiului este aproape zero. Locurile de muncă sunt principala problemă. Dacă va reuși atragerea de fonduri străine, șomajul va tinde și la noi către zero.

Locurile de muncă nu sunt în mod direct apanajul președintelui, mai degrabă e treaba Guvernului…

Președintele poate interveni pentru probleme de interes național, cred că președintele va putea da nota investițiilor. Klaus Iohannis poate fi un președinte cumpătat, nu va avea ieșiri necontrolate în public. Ser să se modifice și Constituția, să nu mai existe conflicte între prim-ministru și președinte.

„ACL va scoate la Roman peste 25%”

PNL Roman nu a mai avut rezultate foarte bune la ultimele alegeri, credeți că va reveni la 20%?

Cu siguranță. În alegerile din toamnă suntem în ACL și ACL câștiga alegerile la Roman. Depinde de prezența la vot, dar la o prezență bună vom scoate peste 25-30%.

PDL mai există la Roman în condițiile în care primarul Laurențiu Leoreanu a declarat că va îndemna cetățenii să voteze cu Elena Udrea?

Există. Și la europarlamentare primarul Leoreanu a mers cu Elena Udrea, iar PDL a obținut un procent bun. Împreună cu PNL, au avut 20%. Acum cred că va depăși și poate atinge și 30%.

În campania cu cine vă bateți? Cu Victor Ponta sau cu Elena Udrea?

Nu sunt adeptul unei bătălii. Noi vom scoate în evidență punctele foarte bune ale candidatului nostru. Klaus Iohannis va avea cel puțin două vizite în Neamț.

 

“Îl apreciam pe Tăriceanu, dar m-a dezamăgit”

 

La momentul alegerilor din PNL, sunteți interesat de a obține o funcție?

Nu am intrat cu gândul de ajunge undeva. Eu fac politică din ‘90 și nu am ieșit din tipar. Deocamdată nu mă interesează să fiu președinte al PNL Roman. Vom vedea ce va mai fi.

Nici pentru alegerile din 2016, un nou tandem Leoreanu-Ghica?

Nu știu la acest moment. Este posibil ca după prezidențiale să se treacă la regionalizare. Este necesară o reformă a statului.

Fuziunea dintre PNL și PDL o așteptați?

E bine dacă forțele de dreapta se coagulează. Avem nevoie de două partide mari, unul de stânga și unul dreapta. Poate și Ecologiștii, pe centru, care să încline balanța. Oricum, România se poate dezvolta numai prin măsuri de dreapta.

Pe Dreapta mai există și PLR, de ce nu v-ați înscris acolo?

L-am apreciat pe Călin Popescu Tăriceanu și am spus-o public, dar activitatea din ultima vreme lasă de dorit.

În urmă cu cinci ani, pe cine ați fi ales între Tăriceanu și Iohanis?

Îl apreciam pe Tăriceanu, dar m-a dezamăgit.

Dar Crin Atonescu?

Un politician bun orator. Iohanis este mai puțin un bun orator, dar este practic. Cred că România are nevoie de oameni practici și care să facă ceva. Dacă nu vom crea locuri de muncă, nu vom avea bani pentru pensii, pentru salariile bugetarilor, pentru învățământ, sănătate, copiii vor sta să aștepte manualele școlare.

Vă bucurați dacă Dorinel Ursărescu pleacă din PNL sau nu s-ar mai implica?

Nu e neapărat o bucurie, dar cred că cineva de sus a îndreptat lucrurile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !