35 de incendii din cauza instalațiilor electrice

incendiu romanÎn cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea  E.ON  Distribuţie România au fost înregistrate, în primele 10 luni ale anului, 192 de incendii cauzate de utilizarea defectuoasă sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).  Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Bacău (50), urmat de judeţele Suceava (38), Neamţ (35), Iaşi (33), Vaslui (20), Botoşani (16).

Este foarte important ca toţi utilizatorii de energie electrică să acorde atenţie permanentă atât modului de funcţionare a instalaţiilor, cât şi a receptoarelor electrice, mai  ales odată cu venirea sezonului rece când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice.

Pentru majoritatea locuinţelor, dimensionarea instalaţiilor în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). De aceea, la achiziţionarea unor receptoare electrice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea  pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.

Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.

Proiectarea, execuţia sau modificarea instalaţiilor electrice trebuie realizate de specialişti autorizaţi pentru astfel de activităţi.

Meşterii de ocazie implică riscuri vitale, ce nu trebuie să fie asumate de nimeni sub motivul unor costuri mai mici, deoarece incendiile distrug bunuri materiale, locuinţe, şi chiar vieţile celor dragi.

Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate.

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. Contactele slăbite, comutatoarele, prizele sau tablourile electrice uzate pot duce la incendii, la pagube materiale, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !