Protest al Asociației Forestierilor Neamț. Prefectura ia măsuri

DSC_9793Instituţia Prefectului – judeţul Neamţ a fost pichetată astăzi, 9 februarie, de către Asociaţia Forestierilor (ASFOR)– sucursala Neamț, în scopul atenţionării autorităţilor asupra ”abuzurilor săvârşite de ROMSILVA cu privire la organizarea licitaţiilor de masă lemnoasă”.

O delegaţie formată din patru reprezentanţi ai protestatarilor, în dialogul purtat cu subprefectul judeţului, au solicitat, ca primă şi cea mai importantă revendicare, anularea licitaţiei intermediare pentru vânzarea masei lemnoase pe picior/materialului lemnos fasonat, organizată de către Direcţia Silvică Neamţ, în perioada 10-12 februarie.

Solicitarea este motivată de faptul că a apărut H.G. nr. 43/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, hotărâre care modifică preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie, precum şi gradul de accesibilitate.

Totodată, în petiţia ASFOR se solicită obiectivitate în activitatea de exploatare desfăşurată de Direcţia Silvică, care – prin modul de atribuire a masei lemnoase – a generat acte anticoncurenţiale în raport cu agenţii economici din industria forestieră şi a mobilei. De asemenea, ASFOR sesizează asupra preţurilor de pornire la licitaţii, care au fost impuse direcţiilor silvice de către  ROMSILVA, nefiind corelate cu preţurile pieţii lemnului sau cu inflaţia.

“Un alt aspect, care ne-a fost relevat de către primarul comunei Tarcău,  a fost cel al lemnului de foc, al cărui preț s-a majorat cu 100% în doi ani de zile, cetățenii cu venituri medii și reduse nemaiavând acces la acest tip de combustibil. În acest context, a crescut infracționalitatea forestieră. În acest sens, Instituția Prefectului – județul Neamț a transmis o adresă Ministerului Mediului, Apei și Pădurilor prin care a solicitat ca, în cadrul competenţelor ce revin ministerului, să determine ROMSILVA să acționeze în sensul rezolvării problemelor specifice din teritoriu, inclusiv a aspectelor de natură socială care pot avea accente deosebit de grave într-un județ în care exploatarea lemnului reprezintă o ocupație ce privește mai mult de 5.000 de locuitori”, se arată în comunicatul Prefecturii Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !