Au fost pornite ambele turbine de la microhidrocentrală

mch1Conform datelor făcute publice de conducerea Primăriei Roman, de la sfârşitul lunii martie 2015 și până la sfârşitul lunii martie 2016, microhidrocentrala a produs 1.568.000 de kWh (1.500 MWh). Microhidrocentrala de pe râul Moldova funcționează, din această lună, cu cele două turbine, după ce, timp de un an, a fost “în probe”, producând energie cu o singură turbină.“Am produs 1.500 MWh, înmulțit cu 151 de lei fără TVA, înseamnă 226.500 de lei, adică aproape 2,3 miliarde de lei vechi fără TVA. Compensat cu TVA, ceea ce am compensat noi, înseamnă 2,8 miliarde de lei vechi. Consumul pe iluminatul public din municipiul Roman înseamnă 2.200 MWh, iar pe instituţiile publice cam încă 2.200 de MWh. Deci avem un consum general de 4.400 de MWh în Roman, din care jumătate iluminatul public. În acest an calendaristic, din aceste 2.200 MWh, noi am produs circa 1.500 MWh”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Conform estimărilor făcute de autorități, funcționarea celor două turbine va duce, în perioada următoare, la acoperirea costurilor pe întreg iluminatul public, inclusive parte din necesarul de energie de pe instituțiile publice din subordine.

Microhirocentrala este construită pe fonduri europene, motiv pentru care, timp de cinci ani, nu are voie să aducă profit. Practic, după acest termen, Romanul va putea să vândă energia electric produsă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !