Poza zilei

Doi romașcani, pe Kilimanjaro

Sub sloganul „Îndrăznește – Urmează-ți visele!”, trei români, dintre care doi romașcani, vor să urce 5.895 de metri, până pe vârful lui Kilimanjaro. Proiectul de vis al celor trei vizează organizarea unei expediții, în perioada 9 – 20 septembrie 2011, pe Vârful Kilimanjaro. Visul este unul greu de atins, însă nu imposibil. Din echipă face parte și o pasionată a sporturilor alpine, care are la „activ” nu mai puțin de patru expediții la mare altitudine. Singurul hop ce stă în calea celor trei de a-și îndeplini acest vis îl reprezintă banii. Cheltuielile pentru expediție ajung la 9.000 de euro. Aflați în cele ce urmează cine face parte din echipă și de ce își doresc cei trei atât de mult să ajungă acolo, în vârf, unde puțini sunt și cei care visează la Kilimanjaro. 

Claudia Damoc, patru expediții la mare altitudine 

Din echipa care își dorește să urce pe Kilimanjaro fac parte doi romașcani și o bucureșteancă. Claudia Damoc are 35 de ani și s-a născut în Brașov, însă lucrează acum în București. Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Shareyes (www.shareyes.org) – o organizatie neguvernamentală și nonprofit înființată cu scopul de a atrage oamenii spre sport, natură și cultură. Claudia are la activ ascensiuni de vară și de iarnă în munții din România și patru expediții la mare altitudine (2008 – cel mai înalt vârf din Mexic, Vf. Pico de Orizaba 5.636 m, 2009 – cel mai înalt vârf din Europa, Caucaz, Vf. Elbrus 5.642m, 2010 – cel mai înalt vârf al Americii de Nord, Alaska, Vf. Denali 6.194m (până la 5.800 m) și 2011 – expediție solitară pe unul dintre cei mai inalti vulcani activi din lume, Vf. Cotopaxi 5.897m). Pentru mine, muntele este cea mai mare sursa de bucurie si inspiratie. Expeditiile pe muntii inalti sunt o experienta Extraordinara! Incepand cu pregatirea, antrenamentul, escaladarea propriu-zisa, revenirea la altitudini mai joase si impartasirea experientei, totul te conduce intr-o alta lume, in care parca te nasti din nou si in care descoperi resurse inepuizabile, care te sustin si te conduc mai aproape de cine esti cu adevarat ”, povesteste Claudia. 

Roxana Toader, inițiatoarea campaniei „Running off Cigarettes” 

Roxana Toader s-a născut la Roman. Are 33 de ani si lucrează în București. În incercarea de a convinge cat mai multi prieteni sa renunte la fumat, si-a descoperit pasiunea pentru alergare, a initiat campania „Running off Cigarettes” si a participat cu succes la Semi Maratonul de la Bucuresti (octombrie 2010) si cel de la Paris (martie 2011). Pentru Roxana, “acasa” este acolo unde sunt sotul ei, Cristian si baietelul  – Ducu, de 4 ani. Pentru ea, viata si fericirea se definesc azi si inseamna deopotriva munca, concerte, prieteni, scris, calatorii, sport, arta, toate traite si impartasite cu foc, ras si dragoste. „Daca era vreun munte in lume pe care as fi dorit sa il urc, acesta era Kilimanjaro. Si daca este vreun alpinist cu care as pleca intr-o astfel de expeditie, aceasta este Claudia. A mai fost nevoie doar de o privire si doi oameni hotarati. Pe varf se vor implini deopotriva chemarea magnetica a unui vis si a unei prietenii pe viata, amandoua mai puternice decat cei care doar le poarta!”, spune Roxana 

Vadim Toader, de la Oxford, direct pe Kilimanjaro 

Vadim Radu Toader s-a nascut acum 21 de ani la Roman si de mic nu a putut sta locului. Aceasta calitate l-a ajutat sa ajunga student la Oxford in Inginerie, Economie si Management. O alta trasatura care i-a marcat cursul vietii a fost competivitatea. În timp, a participat și câștigat olimpiade, dezbateri, proiecte internationale de dezvoltare personala si, acum, deține titlul de Presedinte al Oxford Romanian Society. Se mandreste cel mai tare cu o Calificare la Olimpiada Internationala de Stiinte la 14 ani, 3 participari la Nationala de Fizica, Premiul de Vorbitor Favorit National, ca face parte din echipa de canotaj a colegiului lui din Oxford.”De ce vreau sa urc pe Kilimanjaro? In primul rand pentru ca cred ca este imposibil. Pentu mine Kilimanjaro este muntele „Nu Pot”, simbolul fricilor mele interioare, al propriilor limite.
In al doilea rand, pentru ca stiu ca este posibil. Acesta lecție mi-a fost predată de Claudia si Roxana, doua din cele mai optimiste si puternice femei pe care le-am cunoscut.
In al treilea rand, pentru ca vreau ca acest mesaj sa rasune in inima tuturor romanilor care pot mult mai mult, dar au uitat ca pot. Impreuna vrem sa le aratam, ca dacă vrei, imposibilul de ieri, devine posibilul de azi. Cred ca singurul lucru mai frumos decât sa-ți dobori propriile limite este sa-i convingi si pe alții sa o facă”, a spus Vadim. 

Costuri de 9.000 de euro 

Echipa celor trei speră să reușească, prin donații și sponsorizări, să primească suma de 9.000 de euro, necesarăp suportării cheltuielilor legate de această expediție. Cheltuielile sunt reprezentate de: bilete de avion, taxe Kilimajaro: intrarea in Parcul National, taxe guvernamentale si taxa de ascensiune, echipament de altitudine, alimente și produse de igiena si sanatate. 

Despre Vârful Kilimanjaro 

Vf. Kilimanjaro este situat in Parcul National Kilimanjaro, la granita dintre Tanzania si Kenia, are o altitudine de 5895m si este cel mai inalt varf al Africii. Ruta aleasa pentru atingerea varfului este Ruta Marangu, unde in decursul a 6 zile se trece prin padurea tropicala, se ajunge in golul alpin cu vegetatie specific ecuatoriala, de unde pe pamant inghetat si zapada, se ajunge pe varf. Ascensiunea implica asumarea unei doze de risc, datorita naturii traseului si pentru ca necesita un efort fizic deosebit si echipament adecvat. Dupa 4000m dificultatile cresc, in principal din cauza aerului rarefiat, a presiunii atmosferice, a conditiilor meteorologice (temperaturi scazute si vanturi puternice), accesului in traseu si duratei ascensiunii. De asemenea efectele altitudinii asupra organismului pot varia de la dureri de cap, stare de voma, oboseala excesiva, dificultati de respiratie, insomnie, ameteala si/sau pierderea poftei de mancare. De aceea aclimatizarea este esentiala. Aceasta inseamna adaptarea organismului la aerul rarefiat si la presiunea atmosferica scazuta (presiunea atmosferica pe varf este 40% din presiunea atmosferica de la nivelul marii), prin ascensiuni in trepte la altitudine din ce in ce mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

News-Roman © 2010-2016 - De 6 ani împreună !
Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !