De ce a plecat generalul Stan de la inaugurarea corpului B al CNRV

corp-b-inaugurare-3    Sâmbătă, cu mic cu mare, mai toți oamenii importanți ai marii familii romașcane au fost invitați și au participat la redeschiderea, după aprope 15 ani, a corpului B al CNRV. A fost, evident, și primarul Laurențiu Leoreanu, preoți, consilieri locali – și de la PNL, și de la PSD, profesori, (foști) elevi, părinți, constructorii și, cum era firesc, inspectorul general școlar Viorel Stan.

Ordinea cuvântărilor

Cum clădirea chiar este una importantă și mare, la fel a fost și manifestarea, lungă cât o zi de post de sâmbătă. Nu am fost activ implicată, în sensul că am stat afară, dar uneori dinafară vezi mai bine pădurea. Am întârziat 15 minute (motivat), numai bine că am pierdut încă o tâiere de panglică și încă o slujbă – să-mi fie iertată ignoranța, care nu are nicio legătură cu credința, dar nici acum nu am înțeles de ce trebuie să ne rugăm special pentru sănătatea IPS Ioachim (la fiecare slujbă există un moment căruia îi este dedicat mai ceva decât lui Dumnezeu, să ne rugăm pentru sănătatea tuturor, și a parohului din nu știu ce cătun, pentru toți slujitorii Domnului – părerea mea).

corp-b-inaugurare-1Revenind, a vorbit primarul, s-a dat citire cuvântului IPS Ioachim (nu am nimic cu personajul, Doamne iartă-mă, dar îmi aduc aminte că de 1 decembrie a oficiat dânsul slujba, dar altcineva i-a citit speechul – dumnezeiesc moment), apoi a ținut un discurs protopopul, apoi a mi vorbit primarul, apoi constructorii (tot meritul pentru inginerul Borș, dacă am munci toți cu aceeași dăruire am avea o țară și frumoasă, și normală) și tic tac tic tac s-a făcut o oră. Și hop, ce să vezi, inspectorul școlar general Viorel Stan s-a urcat în mașină și a demarat în trombă. Când să ia cuvântul generalul, ia-l de unde nu este, așa că a luat cuvântul Mihaela Tanovici, directorul CNRV, care i-a mulțumit în (prea) nenumărate rânduri primarului (care, corect, are meritul său, dar exagerările nu fac bine niciodată), ba chiar l-a numit pe el “general”, nu peste armata de profesori, ci pentru că ar fi condus bine lupta pentru salvarea clădirii. E amuzant, pentru că nu cred că a făcut-o intenționat.

corp-b-inaugurare-2La finalul, colegii din presă au spus că pe bună dreptate inspectorul Stan a plecat, că deși era șeful învățământului, toată lumea a vorbit înaintea lui. Unii au zis că meritul era mai mare al lui Leoreanu și al constructorilor, dar na, cutuma, spunea că merita un loc mai în față la discurs. Dar, jurnaliștii au spus – campanie, Leoreanu – PNL, Stan – PSD, așa e în politică.

Stan și Arsene, la braț și la muncă sâmbăta

Am crezut și eu varianta asta – PSD-ul mai la urmă. Mai apoi, am găsit următoarea postare pe pagina de facebook a lui Ionel Arsene, președinte CJ Neamț și președinte PSD Neamț și parcă nu mai cred că generalul a plecat că a fost înfrânt, ci că trebuia să lupte în altă bătălie.

arsene-scoala-2Ce spunea Ionel Arsene, pe la ora 14.00, pe facebook: “Luni, toate școlile din județul Neamț își vor deschide porțile pentru copii. Acest moment ar trebui să fie unul special pentru toți elevii, un moment al bucuriei revederii profesorilor și a colegilor. Sunt însă și zone în care baza materială didactică este una precară, iar fiecare dintre noi, în funcție de posibilități, trebuie să acordăm sprijinul acelor școli. Am fost astăzi în comunele Ruginoasa și Secuieni, acolo unde le-am împărțit micuților elevi manuale pentru noul an școlar. A fost o plăcere pentru mine să le pot vedea bucuria de pe chip. Sper că aceste manuale să îi ajute în noul an școlar și în a învață mai bine”.

arsene-scoala-1Ce nu îmi este mie clar este dacă Ionel Arsene era în aceste școli în calitate de președinte de Consiliul Județean sau de șef al PSD, adică manualele (deși eu știu că manualele se primesc gratuit, poate erau rechizite – nu are importanță, e o faptă bună) erau plătite din banii nemțenilor sau din buzunarul pe persoană fizică? Sau poate mai important este ce căuta șeful ISJ Neamț lângă un politician, mai ales că ministrul educației tocmai a anunțat că face concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în toate școlile, tocmai că unii au ajuns pe criterii politice și nu pe merit acolo. Important este că în poze, și în aceste poze, apare biserica.

Dacă presa și politicienii muncesc sâmbetele, pe copii și pe profesori i-au adus de acasă sâmbăta.

În fine, eu cred ambele variante – și că Leoreanu s-a dat iar mare, și că Stan trebuie să stea alături de PSD, aproape, că vin alegerile peste noi. Și cică în școală și în biserică nu se face politică, ei nu se face… Toți o apă și un pâmânt. Tocmai de aceea e bine să mergem la școală.

Surse foto: https://www.facebook.com/ionel.arsene72/ și https://www.facebook.com/Prim%C4%83ria-Municipiului-Roman-315191282016847/?fref=ts

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !