Tineri de valoare au participat la Roman Top 5

După cinci zile de joc, competiția de sah „Roman Top 5” și-a desemnat câștigătorul în persoana lui Călin Gălățeanu, de numai 15 ani. Pe locul al doilea s-a situat Bogdan Sava, care a încheiat la egalitate 1-1 minimeciul cu primul clasat, cu o victorie și o înfrângere, dar cu încă o partidă pierdută la favoritul nr,. 3 Constantin Pascal. 

Clasament 

Pe locul al treilea s-a clasat Dragoș Loghin, care a pierdut toate cele patru meciuri jucate contra lui Bogdan Sava și Călin Gălățeanu. Pe locul 4 s-a clasat juniorul din Horia, Bogdan Crăciun, la numai 11 ani, cu o remiză și o victorie, contra lui Constantin Pascal (prin neprezentarea celui din urma). Au participat cinci din cei șase șahiști cu clasificare sportivă din Roman, cel de-al șaselea, maestrul național Dănuț Enache, nefiind în perioada competiției în localitate. A lipsit în acest an și Iulian Petcu, fost campion municipal al Romanului, unul dintre fruntașii șahului romascan in anii ’80 si ’90, cel care, în 2008, a ocupat locul al treilea la această competiție.

„Acest concurs îl consacră pe Călin Gălățeanu între primele 3 locuri in Roman, fiind un rezultat meritoriu. În 2006, la „Roman Top 10″ participă ca cel mai mic dintre șahiști, la numai 11 ani. În 2008 a pierdut toate cele șase partide la primii 3 clasati, dar munca îndârjită depusă în cea mai mare parte de unul singur a dat roade. Acum aproape două săptămâni a câștigat și titlul național la juniori, cu clubul său – Politehnica Iasi. Bogdan Crăciun îi calcă pe urme lui Călin Gălățeanu și are bune perspective, dar și mari carențe în abordarea șahului ca sport. La fel spuneam și despre Călin acum 4 ani. Acest turneu reflectă ierarhia șahului romașcan, în sensul că – la șahul competițional – jucătorii cu clasificare sunt mai buni decât amatorii. Degeaba lovești mingea tare în dosul curții dacă nu joci in competiții deschise”, a declarat Bogdan Sava, coordonatorul Cercului de Șah. Ediția precedentă a „Roman Top 5” s-a incheiat cu victoria lui Bogdan Sava, după o luptă foarte strânsă cu Dănuț Enache, scorul direct dintre cei doi fiind egal. 

Șahul romașcan pus pe butuci? 

Bogdan Sava, în calitate de organizator al competițiilor și coordonator al mișcării șahiste din Roman, s-a arătat nemuțumit de faptul că implicarea administrației în încurajarea acestor tineri nu este pe măsura rezultatelor și a faptului că aceștia aduc un plus de valoare imaginii orașului în țară și nu numai. „Acum 4 ani, când preluam mișcarea șahistă în Roman, întors de la studii, am considerat că tinerii care se implica in viata comunitatii vor gasi un mediu propice. Însă, șahul ca sport în Roman a suferit două amputații in 2008: secția de șah de la Clubul municipal de sport a fost desființată și unica sală de șah – cea de la Clubul Petrotub – a fost demolata. Politica publică locală de sport o consider cam confuză și prea restrictivă. Până în decembrie 2008 nu părea așa, iar șahul a primit sprijin încurajator de la autoritățile publice. Din 2008, noi, șahistii cu clasificare sportivă, suflăm in iaurt”, a declarat Bogdan Sava, coordonatorul Cercului de sah. 
Următoarele competiții la care vor participa șahistii romașcani vor fi Balcaniada de șah de la Iasi, campionatele județene de juniori și seniori și turneul Romgaz de la Bucuresti. La Roman, următoarea întrecere va avea loc în luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !