A sunat clopoțelul! (VIDEO)
Prima zi de școală a venit! Cu emoții, cei mici, părinții, bunicii și profesorii s-au reîntâlnit pentru noul an școlar 2015-2016. Alături de aceștia au stat astăzi și autoritățile locale și județene, care au dorit să le ureze tuturor un an școlar bun, cu rezultate care, încă o dată, să confirme valoarea școlii romașcane.
Primarul Laurnețiu Leoreanu a fost prezent la aproape toate unitățile de învățământ, aducând elevilor ce provin din familii cu o stare materială precară și mai multe ghiozdane pline cu cele necesare anului școlar.
Acesta este discursul primarului de Roman:
Dragi elevi şi părinţi,
Doamnelor şi Domnilor profesori,
Iată-ne din nou, la mijloc de septembrie, într-o zi cu o profundă semnificație creștină. Ne amintim cu toții amestecul de nostalgie și entuziasm pe care îl simțeam la începutul unui nou an școlar.
Nu cred că este o simplă coincidență faptul că acest nou an școlar începe de Ziua Înălțării Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creștine. Sărbătoarea de astăzi amintește de un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. În ajunul luptei cu Maxențiu, dușman al creștinilor, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripția Prin acest semn vei învinge!. Călăuzit de semnul Sfintei Cruci, împăratul a învins.
Cred cu tărie că acest început de an școlar va sta, pentru noi toți, sub semnul speranței și al credinței. Să nu uităm că Biserica e locul în care s-au desfășurat primele ore de curs, biserica a fost prima școală, de altfel profesorii se numesc și astăzi dascăli.
Unii dintre voi – bobocii – sunteți astăzi la început de drum, ceilalţi vă continuați drumul, un drum deloc uşor, dar vă încredinţez că e drumul cel mai frumos – calea spre cunoaştere, drumul desăvârşirii voastre. Pentru a pătrunde în tainele cunoaşterii, vă vor fi alături învăţătorii şi profesorii. Totodată aștept și implicarea părinţilor voştri în viaţa şcolii, pentru că doar într-un triumvirat elevi–părinţi–şcoală vom avea cu toţii rezultatele pe care ni le dorim.
În fiecare zi veţi învăţa lucruri noi, veţi deprinde respectul pentru adevăratele valori, veţi învăţa să preţuiţi munca, să fiţi mai responsabili şi mai înţelepţi.
Pentru că învăţământul romaşcan a constituit una dintre priorităţile asumate ale administraţiei publice locale, am sprijinit toate demersurile directorilor unităților de învățământ. Nădăjduiesc că efortul nostru comun va duce mai departe performanţele remarcabile ale şcolii romaşcane.
Dragi elevi, vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă şi vă asigur de toată preţuirea mea. Și țineți minte cuvintele lui Nicolae Iorga: Învățătura trebuie să fie uneori un drum și întotdeauna un orizont.
Acestea fiind spuse, declar deschis anul şcolar 2015-2016.
Alături de oficialitățile locale, prezent în prima zi de școală a fost și vicepreședintele Consiliului Județean, Dan Manoliu.
Un cuvânt de bun venit l-a avut și șeful Inspecoratului Școlar Județean, Viorel Stan:
TOAMNA 2015, ANOTIMP AL COMPETIŢIEI
Încă din copilărie am aflat că poveştile încep cu A fost odată!…
Mai târziu, am aflat că încep cu A fost odată!… toate poveştile frumoase. Iar când am păşit pe poarta şcolii ca elev în clasa I, mi-am spus că povestea cea mai frumoasă este cea scrisă (şi citită) la şcoală.
Aşadar, poveştile frumoase se zămislesc în spaţiul generos al şcolii. Doar aici, la şcoală, în sala de clasă, în laboratoare şi în cabinete, în bibliotecă şi pe terenul de sport auzim poveşti frumoase, citim poveşti frumoase, scriem poveşti frumoase. Sunt crâmpeie din viaţa de elev, sunt ecouri ale orelor de învăţare, sunt gânduri pentru azi, pentru mâine şi pentru… mai târziu.
În fiecare an şcolar, la mijloc de septembrie, în toate şcolile româneşti, se aude zvon de competiţie. Lumea şcolii intră într-o stare de emulaţie specifică acestei perioade. Peste tot se discută cu aprindere, se diseminează informaţii, se alcătuiesc calendare; peste tot, la şcoală, pe stradă, acasă, se stârnescadieri de competiţie. Mulţi vorbesc despre simulări, concursuri, olimpiade şi examene, mulţi se interesează de programe de examen, toţi îşi fac planuri pentru noul an şcolar.
Prin definiţie, toamna marchează începutul competiţiei, este începutul de poveste pe care fiecare dintre noi, profesor şi elev, o vom scrie până la următorul început. Iar când, în toamna următoare, vom începe o altă poveste, despre cea din anul precedent vom vorbi cu A fost odată!…
Mă bucur că a început toamna! Mă bucur că s-a ivit prilejul pentru a scrie o altă poveste! Mă bucur la gândul că această toamnă va dărui rodnicie de reuşite, succes şi bucurie! Mă bucur să ştiu că din nou, deopotrivă, elev şi profesor vom asculta cuvintele vrăjite ale unei poveşti care să înceapă cu A fost odată!… Mă bucur să ştiu că în sălile de clasă se vor aşeza drept temelie şi garanţie a succesului cuvinte care zidesc, cuvinte care înnobilează, cuvinte care transformă, cuvinte care împlinesc! De fapt, lecţia cu şi despre cuvântul care zideşte personalităţi.
Anul şcolar 2014-2015 a aliniat la start peste 80.000 de preşcolari şi elevi nemţeni care au scris o frumoasă poveste despre şcoală şi învăţătură, o poveste la începutul căreia desluşim formula magică A fost odată!… Le-au fost temeinici îndrumători cei peste 8.000 de oameni ai şcolii: profesori, învăţători şi educatoare, personal didactic-auxiliar şi nedidactic. Povestea anului şcolar trecut are pagini frumoase din care aflăm despre cele peste 200 de premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale, despre procentele mari de promovabilitate la examenele naţionale pentru absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a: evaluarea naţională şi bacalaureatul, numeroasele evidenţieri la competiţii sportive şi manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale. Şi paginile despre succesul elevilor nemţeni în anul şcolar trecut ar putea continua…
Vara toridă 2015 a inclus alte pagini de succes din povestea şcolii nemţene. Excursii şi tabere, vacanţă şi soare, competiţii şi concursuri, activităţi de formare profesională: Concursul naţional interdisciplinar Cultură şi spiritualitate românească s-a desfăşurat în primitorul Ţinut al Neamţului, olimpiadele naţionale de limba rusă (maternă şi modernă) şi limba croată, consfătuirile naţionale ale inspectorilor de biologie, chimie, discipline tehnice, discipline socio-umane, fizică, istorie şi activităţi de voluntariat şi-au aflat cadru primitor de desfăşurare tot în judeţul nostru. Toate s-au aliniat la start, au evoluat în spaţiul poveştii şi s-au estompat la începutul toamnei pentru a împlini povestea care a început cu A fost odată!…
Aşadar, anul şcolar 2014-2015 a înregistrat în paginile despre succesul şcolii nemţene o mai evidentă punere în valoare a preocupărilor de învăţare şi de formare. Numeroasele reuşite ale elevilor şi dascălilor nemţeni au situat învăţământul din judeţul nostru la nivelul performanţei. Pentru zestrea de premii, pentru medaliile pe care le-aţi înregistrat în povestea anului şcolar trecut, vă felicit, dragi elevi! Deopotrivă, vă felicit şi pe dumneavoastră, stimaţi colegi! Rezultatele pe care an de an le-au obţinut elevii pe care i-aţi pregătit sunt garanţia faptului că generaţiile de mâine au învăţat că la temelia lucrurilor temeinice stă cuvântul care zideşte.
Dragi Elevi,
Stimaţi Colegi,
Distinşi Părinţi,
Stimaţi Colaboratori,
Vă doresc să treceţi frumos prin acest anotimp al competiţiei pe care l-a deschis noul an şcolar 2015-2016!
Să fiţi sănătoşi şi prosperi!
Să sporiţi întru dragoste de învăţătură!
Să aveţi parte de succes în tot ce întreprindeţi!
Să vă fie tovarăş mereu gândul bun!
Să veniţi cu drag la şcoală şi succesul să vă fie răsplată!
Să intraţi în povestea frumoasă a noului an şcolar cu inima deschisă şi cu bucuria reuşitei întipărită pe chip!
Să ieşiţi mai buni şi mai înţelepţi din toamna competiţională 2015, care a şi început!
Să scrieţi cu drag, în Cartea Şcolii Nemţene, despre jocurile copilăriei, ale adolescenţei şi ale maturităţii profesionale!
Să preţuiţi fiecare clipă pe care o veţi petrece în spaţiul binecuvântat al şcolii!
Să vă însoţească mereu inima bună şi dragostea de carte!
Să vă meargă toate din plin!
Să multiplicaţi întru performanţă fiecare succes!
Să îndrăzniţi spre culmi înalte, tot mai înalte!
Să exploraţi orizonturi noi cu seninătatea pe care v-o dă vârsta!
Să vă amintiţi cu drag de povestea de succes a acestui anotimp al competiţiei, Toamna 2015!
Să nu uitaţi că orice poveste frumoasă începe cu A fost odată!…
Anul şcolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.