Noile prevederi ale Codului Fiscal vizavi de impozitul pe clădiri

caseÎn conformitate cu noile prevederi ale Codului Fiscal, începând cu anul 2016, clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, se impozitează funcție de destinația acestora.

Astfel, se clarifică mai întâi destinația clădirii:

  • clădire nerezidenţială – orice clădire care nu este rezidenţială ( ex. spații comerciale, industriale , etc);
  • clădire rezidenţială – construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii;
  • clădire mixtă – clădire folosită atât în scop rezidențial cât și nerezidențial

Primăria Roman vă informează că:

  1. persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016 privind valoarea cladirii, valoare care poate fi:
  • valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; În această situație, subliniem faptul că , pentru a fi luat în calcul pentru anul 2016, raportul de evaluare trebuie întocmit pînă la 31.12.2015.
  • valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
  • valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
  1. persoanele juridice au obligaţia să depună declaraţii privind clădirile pe care le deţin în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora, până la data de 31 martie 2016; Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la trei ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.
  2. persoanele fizice şi juridice care la data de 31 decembrie 2015 deţin mijloace de transport radiate din circulaţie conform prevederilor legale din domeniul circulaţiei pe drumurile publice au obligaţia să depună o declaraţie în acest sens, însoţită de documente justificative, la compartimentele de specialitate ale autorităţii publice locale, până la data de 31 martie 2016.

 

One thought on “Noile prevederi ale Codului Fiscal vizavi de impozitul pe clădiri

  1. sunt persoana autorizata (contabil autorizat) se plateste impozit pe cladiri daca sediul in autorizatie este cel de domiciliu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !