Colaborarea dintre Regiunea Nord-Est din România și Regiunea Olanda de Nord

fonduri europeneReprezentanții Alianței Provinciilor din Olanda de Nord (SNN) și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au inițiat în primăvara acestui an o misiune de explorare a posibilităților de cooperare între cele doua regiuni menționate, cu rezultate reciproc avantajoase. „Din start am convenit că dorim această colaborare ca o apropiere efectivă, o cunoaștere reciprocă, o fructificare inteligentă a oportunităților și o abordare realistă a intereselor viitoare. Credem că aprofundarea integrării europene trebuie să includă și această modalitate: 2 sau 3 regiuni din țări diferite, să construiască un PROGRAM COMUN DE DEZVOLTARE, de aceea aducem în atenția Comisiei Europene inițiativa noastră pentru a fi evaluată și dezvoltată ulterior” a declarat Dl Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est.

La o primă evaluare, se poate observa că în cele două regiuni există un potențial complementar de dezvoltare: pe de o parte o regiune bogată, cu resurse pentru export de capital și de know-how cum este Olanda de Nord iar pe de altă parte o regiune cu nevoi de dezvoltare mari, cu resurse umane, naturale, de infrastructura și chiar strategice insuficient valorificate cum este Regiunea de Nord-Est a României. În ambele regiuni există însă oameni și instituții dornice și capabile să pună în operă un astfel de program în respectul profund al valorilor europene și umplerea lor de conținut.

Pentru început au fost folosite resursele proprii ale celor 2 regiuni, apelându-se la instrumentele de sprijin disponibile. Cu sprijinul reprezentanților ADR Nord-Est inclusiv ale Biroului ADR Nord-Est Bruxelles, Dl Willem Reek, șeful Departamentului de Strategii SNN, a elaborat un Plan de acțiune pe termen scurt (perioada iulie-noiembrie 2015), iar la finalul lunii august 2015 au fost aprobate  două aplicații TAIEX Regio Peer to Peer pentru organizarea:

  • unei vizite de lucru a 3 reprezentanți ADR Nord-Est în Olanda de Nord, în perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2015;
  • unei vizite de lucru a 3 reprezentanți ai Olandei de Nord în Regiunea Nord-Est România, în perioada 26 – 30 octombrie 2015.

Pentru ca acest proiect să aibă succes, vor fi necesare mult mai multe resurse. Desigur aceste resurse vor veni în primul rând din cele două regiuni, dar partenerii își doresc ca Uniunea Europeană să dezvolte instrumente mai puternice de sprijin și pentru astfel de inițiative.

De aceea, pe măsură ce demersul a înaintat și a fost făcut cunoscut stakeholderilor regionali, naționali și europeni, a primit semnale de suținere din partea comisarului european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Fondurilor Europene.

În anul 2014, Olanda conducea detașat topul investițiilor străine directe (ISD) în România, cu aproximativ 15.000 milioane euro investiți, reprezentând 25% din totalul ISD la nivel național, cele mai mari investiţii fiind în întreprinderi greenfield. Însă cea mai mare parte a acestor investiţii greenfield se concentrează în regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru, Vest și Sud-Muntenia, Regiunea Nord-Est nereușind să atragă până în prezent decât investiții de amplitudine modestă.

Investitori precum ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS SA (Iași, Neamț), CERAMICA SA (Iași), S.C. ELMET INTERNAȚIONAL S.R.L (Bacău) își dezvoltă permanent afacerile în Regiunea Nord-Est. Dar eforturile de a crea un mediu investițional stabil și atractiv trebuie întărite, motiv pentru care inițiativa ADR Nord-Est se subsumează și acestui obiectiv ambițios.

Proiectul este asumat cu mult entuziasm de Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est care, în perioada următoarea va face o vizită la Bruxelles pentru a avea o discuție pe elemente concrete cu doamna Comisar Corina Crețu, privind PROGRAMUL COMUN DE COOPERARE și sprijinul pe care Comisia îl poate acorda.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !