Se caută operatori pentru secțiile de vot

prezentavotConform unui anunț postat pe site-ul Primăriei Roman, se caută operatori pentru Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal are un rol instrumental în asigurarea integrității procesului electoral și are următoarele funcționalități: a) facilitează verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot; b) semnalează tentativele de vot ilegal; c) facilitează exercitarea dreptului de vot; d) asigură unicitatea înscrierii în listele electorale; e) agregă date statistice privind prezența alegătorilor la vot.

Poate avea calitatea de operator de calculator al secției de votare orice persoană care îndeplinește următoarele condiții: a) are cetăţenia română şi domiciliul în România; b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit; c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi; d) are capacitate deplină de exerciţiu; e) a absolvit învățământul general obligatoriu; f) are cunoștințe de bază în tehnologia informației.

Selectarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare se realizează pe baza examinării practice a următoarelor competențe: a) utilizarea noțiunilor de bază ale tehnologiei informației; b) introducerea și validarea datelor; c) prelucrarea datelor; d) utilizarea internetului și a poștei electronice; e) utilizarea echipamentelor periferice; f) asigurarea confidențialității și securității datelor. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente şi al Institutului Naţional de Statistică, organizează sesiuni de examinare practică, în centre de evaluare şi în sistem online. Persoanele care participă la sesiunile de examinare practică, organizate în centre de evaluare vor fi notificate telefonic sau prin e-mail de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la locul și data sesiunii de examinare.

Sunt desemnate ca operatori de calculator ai secțiilor de votare numai persoanele care sunt declarate admise ca urmare a examinării practice a competențelor menționate mai sus. Acestea semnează un acord privind desemnarea ca operatori ai secțiilor de votare și un angajament privind confidențialitatea datelor și sunt remunerați, pe perioada desfășurării activității în secțiile de votare, cu o indemnizație stabilită prin Hotărâre a Guvernului.

Pot participa persoanele care au depus sau au transmis o cerere scrisă, datată și semnată, conform modelului de cerere· pentru desemnarea ca operator de calculator al biroului electoral al secției de votare anexat.

Cererile trebuie depuse direct sau transmise prin poștă, în original, la sediul Biroului județean al Autorității Electorale Permanente sau la sediul Primăriei, iar primăria va redirecționa cererile depuse către Biroul județean al Autorității Electorale Permanente

 

2 thoughts on “Se caută operatori pentru secțiile de vot

  1. Ma intereseaza sa stiu de unde se poate lua cererea pentru operator la sectia de vot,si la primarie la ce camera se poate lasa.Va multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !