Poza zilei

Noi încercăm să da, ApaServ încearcă să ce?

restrictie de apaAutoritățile locale au făcut apel la romașcani ca, dată fiind perioada de secetă, să fie mai cumpătați asupra consumului de apă. Apa este un element vital vieții, iar în ultimii ani s-a văzut, din fericire nu și pentru România, că apa poate fi un lux, pentru unele nații și scumpă și puțină. Nici la Roman apa nu este deloc ieftină, tariful fiind unic pentru județ și MARE, dar apelul făcut de primarul Laurențiu Leoreanu la “bun simț” nu este nici pe departe corect dacă gândim per ansamblu unde este “buba”.

Primarul Laurențiu Leoreanu a explicat în conferința de presă că este nevoie ca romașcanii, căuș de la căuș, să nu consume multă apă, pentru că debitul râului Moldova este scăzut. Până aici credem autoritățile și mizăm și noi, în general, pentru conservarea darurilor naturii și scăderea abuzului: “Funcționăm cu un debit foarte mic pe Moldova. Fac un apel la raționalizare, pentru a nu opri apa pe timpul mopții. Nu vreau să dau lecții, nu vreau să dau sfaturi, dar când am pus pastă de periuți pe dinți – pot opri apa. La fel la bărbierit sau la duș, când mă săpunesc, pot opri atunci apa. Sunt măsuri importante, avem un debit de cinci mc pe secundă pe Moldova. Este o secetă fără precedent”, a precizat primarul.

În timp ce edilul Romanului spune că noi, cetățenii, trebuie să ne dăm tot concursul pentru rația potrivită de apă, corect până la un punct, întrebarea de bază este ce se mai întâmplă cu pierderile de apă de pe rețele, pierderi care afectează atât consumatorii – pe timp de secetă, cât și consumatorii – tot timpul prin prețul plătit, preț unde se includ aceste pierderi.

Suntem siguri că primarul a avut intenții bune în a ne îndemna cum să ne spălăm, sunt obligatorii aceste norme în unele țări cu mai puține resurse de apă, dar ApaServ sau Guvernul ce fac pentru a nu se ajunge în situația, care e des întâlnită la Roman și nu numai, de a folosi apa din ligheanul în care ne-am spălat la toaletă?

Edilul Romanului a mai precizat că s-a făcut tot ce este omenește posibil: „S-au făcut spălări de nisip în puțuri, dotări cu pompe noi, investiții ce omenește se pot face… Să nu ajungem la raționalizare, să venim noi cu soluția, ca voluntariat, să folosim când trebuie și când ne trebuie”.

Reamintim faptul că sectorizarea promisă de ApaServ și autorități pentru ca o avarie să nu ducă la închiderea apei în tot orașul funcționează parțial, pentru că în unele zone nu s-au găsit “soluții” de racordarea a rețelelor sau închidere a vanelor. Nu mai spunem faptul că, cel puțin în ultimii doi ani, ApaServ a dovedit că nu știe pe unde trec conductele de sub asfalt sau câte sunt sau unde duc. Lăsând lipsa de profesionalism a celor din companie, uitând că apa e mai scumpă decât limonada, trecând și peste balivernele ce ni se spun că penlizările luate pe proiectele bușite pe fonduri europene, din cauze de după care ai nevoie să-ți clătești gura, întrebarea rămâne: noi respectăm regulile, ei pe când?

Mai am o întrebare: Și cei din strada Fabricii au restricții la consum de apă sau la ei, Doamne ajută, este voie la bălăceală?

Claudia Matei

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

News-Roman © 2010-2016 - De 6 ani împreună !
Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !