Consilierii locali decid: ne împrumutăm ori ba cu 5,3 milioane de euro

Miercuri, 22 iunie, consilierii locali sunt convocați la ședința CL Roman, pe ordinea de zi fiind propuse dezbaterii 13 proiecte de hotărâre. Printre proiectele de hotărâre se numără cele legate de concesionarea unor terenuri pentru construcții, concesionarea directă a unor locuri de parcare sau vânzarea unor terenuri. De departe cel mai important proiect este cel legat de intenția Primăriei de a contracta un împrumut în sumă de 22.600.000 lei, echivalent a 5.310.000 euro pentru realizarea unor investiţii publice de interes local.

 Împrumut pentru investiții 

Conform expunerii de motive înaintată consilierilor locali, împrumutul se va lua pentru o perioadă de 8-10 ani, iar reprezentanții Primăriei dau asigurări că gradul de îndatorare al municipiului nu va influența buna funcționare a instituției sau dezvoltarea municipiului.

Conform autorităților, banii din împrumut vor fi utilizați pentru completarea unor proiecte câștigate ăe fonduri europene, dar care nu acoperă toate nevoile orașului, și pentru realizarea unor investiții mai mari ce nu pot fi acoperite de banii din bugetul local anual. „În vederea realizării interesului comunităţii locale şi a dezvoltării durabile, Primăria Municipiului Roman prin aparatul de specialitate cât şi în urma propunerilor venite din partea cetăţenilor municipiului a identificat principalele obiective de investiţii, însă realizarea acestora presupune existenţa unor importante resurse financiare, resurse care nu se regasesc în totalitate în bugetul local al municipiului. În acestă situaţie trebuie căutate soluţii alternative pentru identificarea unor resurse necesare într-un termen scurt a finanţării obiectivelor de investiţii”, își motivează autoritățile intenția de a accesa împrumut de aproape 5,31 milioane de euro. 

Unde se vor duce banii 

Conform proiectului de hotărâre, cei 5,31 milioane de euro ar urma să fie cheltuiți pentru completarea unor proiecte câștigate pe fonduri externe, dar care necesită alte investiții. De exemplu 1,383 milioane de euro ar urma să fie utilizate pentru realizarea unor lucrări suplimentare în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană – ce vizează mai mult de 30 de străzi din oraș. Proiectul câștigat prevede asfaltarea drumurilor, însă nu conține bani și pentru reabilitarea infrastructurii de apă și canal, care, în unele zone, este grav afectată. Și în cazul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii – ce are în vedere reabilitarea mai multor artere importante din Roman – proiectul trebuie suplimentat cu 1,654 milioane de euro, deoarece proiectul prevede doar asfaltarea drumurilor și nu și bani pentru trotuare.

Din împrumutul bancar, Primăria vrea să mai cheltuiască 516.000 euro pentru lucrări de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și canalizare, iar cu alți 361.000 de euro – lucrări în cadrul sistemului de management integrat al deșeurilor.

Pentru investiții noi, cum ar fi Ștrandul Municipal, Primăria vrea să utilizeze din împrumut suma de 679.000 de euro. Alți 717.000 de euro ar urma să fie utilizați pentru continuarea lucrărilor de modernizare pe străzile Eremia Grigorescu, Progresului și Tirului, precum și pentru sistematizarea zonei blocurilor ANL. 

Ce datorii mai are Primăria 

Împrumutul bancar se va realiza în baza unei licitații publice. În ciuda împrumuturilor contractate în anii anteriori, autoritățile locale spun că datoria publică a Romanului se situează, cu tot cu acest nou împrumut, sub limita de 30% aşa cum prevede art. 63, alin. 4 din Legea nr. 273/2006 „Legea finanţelor publice locale”.

Primăria Roman are în derulare un contract de împrumut în valoare de 4.000.000 euro încheiat cu S.C. BancPost S.A. din care a rambursat 853.782,3 euro, rămânând de rambursat suma de 3.146.218 euro şi deasemeni un credit de furnizor cu S.C. Luxten S.A. – Modernizare iluminat public – care se lichidează în luna decembrie 2012.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !