Poza zilei

Bogdan Sava, premiant la Cupa Pionul – Adjud

În perioada 24-26 aprilie, romașcanul Bogdan Sava a participat la Adjud la prima ediţie a Cupei Pionul, la Casa de Cultură, organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea, cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Sport şi finanţată de Consiliul Local. În urma celor 7 runde disputate în sistem elveţian, primele 4 locuri premiate au fost ocupate, la egalitate, cu 5,5 puncte, de maestrul băcăuan Aurelian Ciobanu, candidatul de maestru romaşcan Bogdan Sava, maestrul internaţional Victor Romcovici şi de huşeanul Marius Cornel Ursan.

La Turneul A, internaţional, au participat 3 şahişti din Republica Moldova (printre care şi doi favoriţi, singurii maeştri internaţionali din concurs, Victor Romcovici şi Boris Nevednichy – tatăl marelui maestru român Vladislav Nevednichy) şi 32 din România (între care un maestru şi trei candidaţi de maestru), judeţele cu cea mai numeroasă reprezentare fiind Vrancea, Bacău şi Vaslui. La turneele de copii au participat 36 de şahişti, fără a însemna însă că turneul A a reunit numai seniori, circa un sfert dintre competitori fiind juniori, cea mai tânără participantă aici fiind o şahistă de 12 ani, legitimată la Focşani iar cel mai tânăr şahist fiind pietreanul Matei Christian Tablan, cu 11 ani.

În urma celor 7 runde disputate în sistem elveţian (jucătorii sunt împerechiaţi de calculator pe baza punctajelor de dupa rundă), primele 4 locuri, premiate, au fost ocupate, la egalitate, cu 5,5 puncte, de maestrul băcăuan Aurelian Ciobanu, candidatul de maestru romaşcan Bogdan Sava, maestrul internaţional Victor Romcovici şi de huşeanul Marius Cornel Ursan, aceştia fiind departajaţi după suma punctajelor adversarilor întâlniţi. Pe locul 5 s-a clasat, la 76 de ani, Boris Nevednichy, cu 5 puncte, nemulţumit de rezultat întrucât pornea ca favoritul numărul 2.

Romaşcanul Bogdan Sava a câştigat 4 partide şi a remizat 3, cu şahiştii care au obţinut 5,5 puncte, putând obţine chiar şi prima poziţie dacă ar fi câştigat ultima partidă iar cel mai bine clasat contracandidat, maestrul Ciobanu, nu ar fi câştigat partida sa. Totuşi, în runda finală la prima masă Sava şi Ursan au convenit repede asupra remizei, aşa că nici Ciobanu cu Vasiliu la masa a doua nu au mai avut o miză mare, înregistrându-se a doua remiză a rundei. Trei din cele 4 premii la clasamentul general erau decise, partidele de la mesele 3-5 urmând să decidă cui revine celălalt premiu. Victoria lui Victor Romcovici la maestrul focşănean Mălureanu a decis şi pe cel de-al patrulea premiat, insă de restul partidelor în curs depindea şi ordinea în clasament, mai ales pentru locurile 2-3, întrucât Aurelian Ciobanu intrase în ultima rundă cu un mare avantaj la coeficientul Bucholtz (suma punctajelor adversarilor) iar Cornel Ursan părea instalat pe locul 4 din prisma acestei departajări. Ultimele 4 partide din concurs, jucate numai între juniori, au decis şi ordinea la vârful clasamentului.

„Lista de start arăta că pentru cele 4 premii se vor confrunta 10-12 jucători, ratingul ELO (internaţional) nu indica o diferenţă clară între aceştia. Prima mea partidă a fost scurtă, a doua am decis-o printr-un atac puternic la rege dar în a treia rundă am cazut cu Aurică Ciobanu, un adversar mereu dificil. Acesta mi-a propus remiză la mutarea a şaptea, pe care o refuz, însă trei mutări mai încolo repetă propunerea, când capturează un pion vital din poziţie. Întrucât jocul deja devenise foarte complicat (în analiza variantelor de culise) am preferat o jumătate de punct ruşinoasă dar sănătoasă. În runda a patra am suportat o lungă defensivă contra maestrului Romcovici, cu un pion în minus în urma unei manevre viclene din deschidere. Totuşi, valorificarea avantajului de un pion, care este decisiv în general, a lăsat de dorit astfel că am reuşit să blochez poziţia la mutarea 40. Rundele 5 şi 6 au fost de asemenea foarte dificile, contra a doi jucători cu ELO peste 2000, partidele lungi, ambele câştigate din prigonirea regilor. Sunt mai degrabă mulţumit de valoarea jocului şi de clasare, remediind din pierderea de puncte rating de la celelalte concursuri din acest an. În zilele de 1-3 mai voi participa la Vaslui la a opta ediţie a Cupei Sergentul, o competiţie cu un trecut aparte pentru mine”, a declarat șahistul romașcan Bogdan Sava.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

News-Roman © 2010-2016 - De 6 ani împreună !
Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !