Conducerea Consiliului Județean face abuz pe proiectul legat de depozitarea gunoiului menajar

depozit girovLa indicațiile primarului Laurențiu Leoreanu, dar nu neapărat din acest motiv, proiectul legat de scumpirea tarifului de colectare a deșeurilor din Roman nu a fost aprobat. În fapt, din ceea ce înțelegem ca și contribuabili, și acest proiect european – ca și cel de la ApaServ – a fost făcut cu picioarele, semnat cu nasul și ștampilat cu altă parte a corpului.

Din ceea ce reieșea din proiectul de Consiliu Local, SC Rossal SRL Roman solicita mărirea de preț, dar în fapt, ca și operator de salubritate, societatea primise adresă de la Consiliul Județean și Eco Neamț (cel care implementează Sistemul de management al deșeurilor) prin care era și este obligată să transporte gunoiul din localitățile cu care are contracte către groapa de gunoi de la Girov.

Proiectul european pe milioane de euro spune așa: operatorul de salubritate ia gunoiul de la blocuri, case și agenți economici, îl duce la Stația de Sortare de la Cordun-Roman, ia ce este reciclabil de acolo și ceea ce este efectiv gunoi/mizerie transportă la Girov. Conform reprezentanților operatorului de salubritate, dar și al reprezentanților Primăriei Roman – Consiliul Județean cere acum ca tot gunoiul din fiecare localitate din județ să fie dus la groapa de la Girov. Precizăm faptul că groapa de la Girov, din motivele precizate mai sus – implementat cu dosul – este în subordinea Consiliului Județean (CJ). Din ce am înțeles, direcția de la CJ ce administrează groapa de gunoi se plânge că nu face profit, deși, subliniem, acolo vorbim de o instituție a statului. Ca și cum Locato, de la Roman, se plânge că nu mor suficienți oameni în Roman încât taxele de la cimitirul pe care-l administrează să țină societatea în viață.

Trecând peste modul de proiectare al acestui sistem, autoritățile au atras atenția asupra unui lucru extrem de grav și ilegal și care ar putea atrage repercusiuni grave asupra finanțelor județului: depunerea la groapa de gunoi de la Girov a întregului gunoi este ilegală. Acest proiect este funcțional pe norme europene, de mediu și de bun simț, doar dacă se preiau la stația de transfer Cordun-Roman bucățile reciclabile și se depun la Girov doar mormanele de gunoi menajer, gen coji de cartofi și mâncare expirată.

În sens contrar, un control de la Comisia Europeană pe acest proiect – unde se vor găsi la Girov PET-urile care „trăiesc” cât cinci vieți de om, hârtia pentru care se taie hectare de păduri și putem continua exemplele – va atrage o amendă. Groapa fiind gestionată de un serviciu al CJ – deci public, și chiar de-ar fi privat, va atrage după sine asumarea unor costuri de către populație. Nimeni – fie stat, fie agent economic, nu va aduce bani de acasă, indiferent a cui este vina.

Grav sau complicat este că dacă la Roman nu s-a votat acest proiect de scumpire a tarifelor și vom depune tot la depozitul temporar din oraș, cât se va mai putea și poate proiectul pe licitații va deveni viabil, unele comune – multe din zona noastră – au acceptat creșterea de preț și transferul către Girov. Așa că, în principiu, noi înțelegem că – fie cu acordul Romanului sau nu -, toți nemțenii vom plăti, la un moment dat, încălcarea flagrantă a legii de către Consiliul Județean, chiar dacă se puteau găsi soluții legale, cu costuri cât de cât încât măcar sistemul de management al deșeurilor să funcționeze, pentru că pe proiectul companiei ApaServ – și ea în subordinea CJ – tot din cauza unor interese, cineva va plăti pentru întârzieri și penalitățile de sute de mii de lei NOI deja aplicate pe proiect. Mai vedem cât ne va mai costa faptul că Stația de Epurare de la Roman nu este nici pe departe terminată. Iar, conducerea Primăriei Roman gândește să mai facă
“afaceri” de acest fel pentru a mai rezolva anumite probleme locale cu interese de la județ.

Aș propune, așa cum este firesc și legal, ca cei care dau astfel de ordine complet ilegale să răspundă în nume propriu pentru “greșelile abuzive”, pentru că nu este nici firesc și nici legal ca noi, contribuabilii, să fim solidarii cu astfel de persoane. Și, din păcate, sunt foarte multe de pe urma și în urma cărora trebuie să curățăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !