100 de ani – medicul primar al JUDEȚULUI Roman, doctor Moise Enescu (I)

1924 Foto Dr. Moise EnescuNepotul medicului primar al fostului județ Roman doctorul Moise Enescu anunță faptul că, în 2015, se împlinesc 100 de ani de la începerea activității medicului în fosta regiune. Pe 1 octombrie 1915, doctorul Moise Enescu a fost numit în funcția de medic primar al județului Neamț.
Dr. Moise Enescu a absolvit Facultatea de Medicină din București, unde i-a avut profesori pe Victor Babes, Gh. Marinescu, Mina Minovici, N. Paulescu sau I. Cantacuzino.
Timp de aproape un sfert de veac (1915-1939) a ocupat postul de medic primar al judetului Roman si medic al Circumscriptiei C.F.R. 102 din orasele Roman si Pascani, remarcandu-se printr-o activitate, atat stiintifica, cat si practica, apreciabila.

Dr. Moise Enescu lt-colonel“Nu a fost membru a niciunui partid politic. In 1931 a fost inantat in gradul de inspector general sanitar, iar cand i s-a propus sa preia Inspectoratul General Sanitar Constanta a refuzat preferand sa ramana in judetul Roman. Intreaga activitate a doctorului Moise Enescu s-a desfăsurat (deopotrivă) intre munca de cercetare propriu-zisa si cea de organizare sanitara, cu puternice accente medico-sociale. A reprezentat tara in strainatate, a fost decorat de mai multe ori pentru activitatea depusa”, ne-a scris nepotul medicului, Dan Mircea Enescu.
Volume publicate
A publicat valoroase lucrari de specialitate privind organizarea serviciului sanitar de la noi si din strainatate.
Merita mentionata lucrarea „Pentru ce nu avem o stare sanitara buna”, alaturi de lucrarile de pionierat referitoare la alimentatia taranului moldovean („Cercetari asupra alimentatiei taranului moldovean, cu indicatiuni asupra regimul pelagrosilor” lucrare scrisa in colaborare cu Dr. A. Radenschi) si „Situatia economica a populatiei rurale in raport cu sanatatea publica si igiena”.
In 1940, apare numarul jubiliar al „Revistei de Igiena Sociala” in care sunt prezentate realizarile in domeniul sanitar si al alimentatiei. La acest numar contribuie cu articolul „Alimentatia populatie rurale din Moldova” si este citat de numerosi autori.
Banchetul de pensionare
Dr. Moise Enescu banchet pensie masa2In 1939 iese la pensie si cu acest prilej da un banchet la care participa toti medicii si farmacistii din judetul Roman la restaurantul Central din Roman. Aveti fotografiile facute atunci, insotite de numele persoanelor care au participat, acestea le-am primit de la Dr. Epifanie Cozarescu. Dr. Cozarescu spunea ca a fost singurul banchet de pensionare care a reunit toti medicii si farmacistii momentului.
In 1966 a aparut articolul „Dr. Moise Enescu (1879-1943) un vrednic igenist si un aparator al sanatatii publice” scris de catre Prof. Dr. V. Bologa, Prof. Dr. I. Gontea si Dr. M. Popa in care este prezentata activitatea Dr. Moise Enescu.

 

Vom reveni cu mai multe informații despre acest subiect, inclusiv cu datele pe care medicul Moise Enescu le-a făcut în zona Romanului cu privire la natalitatea sau motivele morții la nou născuți în anii în care a profesat în zonă. În plus, vom oferi dezvăluiti cum medicul oferea, și atunci, sfaturi politicienilor/guvernanților despre cum puteau schimba starea de sănătate a oamenilor din Moldova. Probleme și soluții ale medicului Moise Enescu, în episodul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !