Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/rnewsr71/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77
Se stabilesc taxele locale pe 2014 – News-Roman

Poza zilei

Se stabilesc taxele locale pe 2014

Consilierii locali sunt convocați în ședința ordinară a lunii noiembrie, pe ordinea de zi având de dezbătut nu mai puțin de 14 proiecte de hotărâre. Cel mai important pentru romașcani este proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor. În plus, consilierilor li se cere votul și pentru a acorda scutiri la plată persoanelor defavorizate, precum și ștergerea celor care au creanțe mai mici de 40 de lei.

Taxa pentru clădiri rămâne la același nivel cu cea din 2013, acordându-se o bonificație de 10% celor care achită anticipat dările, până la 31 martie. Impozitul pe teren, indiferent că se vorbește de teren intravilan sau situat în extravilan, rămâne și el la același nivel, plus bonificația pentru achitarea anticipată. Taele nu vor crește nici pentru certificate, avize și autorizații și nici pentru eliberarea autorizațiilor pentru a desfășura o activitate economică.

Taxa pentru stare civilă va fi tot de 500 de lei pentru anul viitor, la fel ca și taa pentru divorț. Romașcanii mai au de plătit și câteva taxe speciale. Taxa de pășunat, precum și taxa de câini rămân la același nivel ca în 2013. Taxa pentru protecție civilă este propusă să rămână la 5 lei pe an pentru persoanele fizice care au locuință și 50 de lei persoanele juridice, excepție făcând ONG-urilor sau instituțiile publice. Conform proiectului ce va fi dezvătut de consilieri, modificări nu s-au aplicat nici la taxele de piață. Conform reprezentanților Primăriei Roman, depășesc în ultimii trei ani 95-98%.

Reducere cu 50% la plata dărilor

Tot vineri, consilierilor locali li se propune un proiect de reducere a impozitului aferent pentru locuința de domiciliul și terenul deținut de persoane fizice, scutire care s-a aplicat și în 2013. Mai exact, se propune reducerea cu 50% a acestui impozit pentru cei care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt beneficiari de ajutor de șomaj, ajutor social sau sunt pensionari; venitul lunar pe familie este egal sau mai mic cu salariul minim pe economie, de 850 lei; au o singură locuință proprietate personală și nu dețin AF-uri sau PF-uri sau societăți comerciale. Pentru ca o familie să beneficieze de reducerea cu 50% de la plata impozitelor trebuie ca până la data de 28 februarie 2014 să depună la Direcție de Impozite a Primăriei Roman următoarele acte: cerere tip pentru scurtire, copie după actul de proprietate (pentru cei care anu au mai beneficiat de acestă facilitate în anii anteriori), dovada veniturilor lunare pentru toți membrii familiei pentru luna decembrie 2013, declarație pe proprie răspundere că nu are alte venituri și dovada că nu are datorii la bugetul local.

Un alt proiect prevede anularea creanțelor mai mici de 40 de lei. Această prevedere este trecută în Codul de procedură fiscală. Reprezentanții Primăriei Roman cer anularea creanțelor, de la persoane fizice și juridice, aflate în sold la 31 decembrie 2013, motivând faptul că sunt mai mari cheltuielile de eecutare silită decât creanța în sine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

News-Roman © 2010-2016 - De 6 ani împreună !
Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !