Festivalul Toamnei, programul final
Programul de organizare al Festivalului Toamnei de la Roman a suferit câteva modificări față de prezentarea din urmă cu o săptămână pe care ați văzut-o pe site-ul www.news-roman.ro. Astfel, evenimentul se va desfășura sâmbătă și duminică, adică pe 5 și 6 octombrie. Invitații din străinătate care și-au confirmat prezența provin din: Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Grecia, Croatia.
Programul de activităţi
Echipe de bucătari în funcţie de activităţi:
- Standul Cu Ţesturi: Chef Niculae Nicolae (Bucureşti), Andraș Mate (Arad).
- Se vor produce diverse plăcinte şi pâini din zonele: Muntenia, Oltenia, Dobrogea
- Standul cu Plite: Chef Tibi Kiss (Cluj), Berecky Emoke (Cluj), Robert Fatyol Sr. şi Robert Fatyol Jr. (Cluj). Se vor produce: lecho cu legume şi cârnaţi, gogoşi cu dulceaţă, gomboţi cu prune.
- Standul Grill Masters Of Flames: Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti), Chef Sorin Berar (Cluj), Chef Adrian Neag (Făgăraş). Se vor prepara: carne de oaie (sau miel) şi carne de porc cu diverse condimente.
- Standul cu proţapuri: Chef Mihai Cândea (Arad), chef Florin Sobaru (Ineu). Se vor prepara miei şi frigărui la metru.
- Standurile cu Ceaune: Chef Fulop Attila (Tg Mureş), Dan Lucaciu (Cluj), Ozana Bujdei (Iaşi), Luigi Speranza (Italia), Gigi Fedeleş (Iaşi), Lucian Smith (Iaşi), Zoltan Matte (Ungaria), Bogdan Lupu (Iaşi), Andrei Mihăilescu (Iaşi). Se vor prepara ciorbe, supe, tocăniţe, mămăligă…etc.
- Standul cu Cuptoare: Chef Adrian Şipoteanu (Iaşi), Cornel Spițelnicu (Iaşi). Se vor prepara diverse mâncăruri şi prăjituri la tavă.
- Standul cu Cuptoare de pâine: Chef Marian Moscaliuc Sr. (Tg Mureş), Chef Marian Moscaliuc Jr. (Tg Mureş). Se vor prepara pâini tradiţionale din toate regiunile istorice ale României.
- Standul cu Grill-ul Kadai (Indian): Chef Nicolae Stan (Braşov). Se vor prepara frigărui pe săbii medievale.
- Standul Zahăr Mărgăritar: Chef Şipoş Dorel (Tg Mureş). Se vor expune piese din zahăr şi diverse deserturi de restaurant şi cofetărie.
- Standul Moldovencelor: diverse persoane (gospodine casnice din Neamţ, Suceava, Iaşi). Se vor expune prăjituri, dulceaţă, compot.
- Standul Militar: Chef Gigi Fedeleş (Iaşi) împreună cu unitatea Cavalerul Medieval din Iaşi. Vor prepara diverse meniuri de campanie: fasole cu afumătură, orez cu carne de porc şi sos de roşii, Ciorbă de cartofi cu ceapă şi cârnaţi afumaţi.
- Standul produselor de Ignat: echipă mixtă de bucătari care vor procesa carnea de porc în spirit tradiţional românesc (jumări, cârnaţi, pomana porcului, caltaboş, tobă, tochitură de organe…etc).
Reprezentanți ai etniilor din România
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
Comunitatea Elenă din orașul Roman
Comunitatea Evreiască din Iași
Comunitatea Ruso-Lipoveană din orașul Roman.
Competiţia culinară de sezon – Cupa Zahăr Mărgăritar
Zahăr Mărgăritar îţi oferă prima competiţie internaţională cu teamatică de sezon din România – Cupa Zahăr Mărgăritar la Roman cu tematică de toamnă! În competiţie se pot înscrie echipe de bucătari sau concurenţi individuali. Data limită este joi, 3 octombrie 2013. Competiţia este certificată de World Association of Chefs Societies, iar categoriile vor fi următoarele:
- Best Chef Category
- Popularity Category
- Creativity Category
- Innovative Category
- The Best Chefs Team
- Presentation Category
- Complexity Category
- Taste Category
- Pots Category
- Sweets Category
- Traditional Category
- Dexterity Category
- Autumn’s Dishes
Concurenţii vor participa la stand, iar comisia de evaluare va fi compusă din maeştri străini. Se vor aloca locurile I,II,III + cupă de categorie, iar echipa cu punctaj maxim acumulat la mai multe categorii va câştiga Cupa Mărgăritar 2013.
Somelieri
Organizaţia Somelierilor din România (O.S.R.) va lansa proiectul „Şcoala Vinului”, la Roman! Somelierii coordonaţi de Preşedintele Marian Timofti vor realiza cursuri gratuite pentru publicul spectator în vederea cunoaşterii asocierii dintre vinuri şi mâncăruri, sesiuni de degustare. Cursurile vor avea loc zilnic între orele 12,00 şi 18,00.
Obiective culturale
Muzeul tradiţiilor şi al obiectelor din gospodăria ţăranului român.
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.) va lansa muzeul arhaic în aer liber – prezentarea mai multor obiecte de muzeu: care pentru boi, care pentru cai, sania principelui Transilvaniei, sanie ţărănească, bardă de măcelar, bardă de căldărar, primul plug metalic din Transilvania cu 2 roţi, roata de moară, butoaie pentru vin, piatra de ascuţit cuţite, moară de porumb, putină pentru brânză, putină pentru unt, piuă de stejar, semănătoare, prăşitoare, presă de cartofi, nicovală pentru cizmari, nicovală pentru fierari, foale, butoi pentru murături, presă pentru mierea de albine, covată pentru aluat, covată pentru saramură, perie pentru lână, răzătoare de varză din tablă de bronz, presă pentru carne, presă pentru varză, potcoave pentru cai, vase din lut, şube din lână de oaie, furcă din lemn cu 4 braţe.
Muzeul de gastronomie: recipiente vechi de gătit (fontă, cupru, alamă).
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.) va lansa muzeul de gastronomie. În cadrul expoziţiei vor fi expuse diverse recipiente şi vase (ceaune, oale, tigăi, cratiţe, obiecte de măcelărie) din fontă, cupru, alamă, din istoria bucătăriei.
Participarea Maestrului Sigety Mihaly
Maestrul Sigety Mihaly din Szeged (Ungaria) va fi prezent la Roman şi va găti împreună cu echipa sa un meniu complex cu specific maghiar: ciolan la grill, tocană de creste şi fudulii de cocoş, tocană de oaie, gulaş cu carne de vită, peşte prăjit, cârnaţi din carne de porc, frigărui, murături de casă, pâine de casă…etc.
Atelier de cultură gastronomică pentru copii
Acest spațiu este menit învățării, creării unor noi perspective asupra unor lucruri deja cunoscute copiilor. Mâncarea este cel mai prolific canal de comunicare, însemnătatea acesteia fiind deja recunoscută în viețile noastre!
TEME:
1. ZANY SANDWICHES- copiilor li se vor oferi diverse ingrediente (aceleași pentru toți cei care participă), suport pentru crearea unor minunate, ingenioase sandwich-uri!
FIGURINE DIN FRUCTE ȘI LEGUME- copiii vor fi invitați să ghicească, gustând, diverse legume și fructe.Cei ce vor ghici vor fi primii care vor face figurine.
Prezentarea istoriei tacâmurilor pe înțelesul copiilor, formarea a două grupe reprezentative, cea a legumelor și a fructelor, implicarea copiilor în activități practice, cum ar fi crearea unor preparate culinare. Va exista o garderobă generoasă pentru copii, aceștia fiind invitați să se costumeze. Toate activitățile propuse pentru copiii prezenți la eveniment sunt interactive, participarea în eveniment fiind marcată de diverse cadouri surpriză!
Program zilnic la scenă
Demonstraţii de artă culinară: Cornelia Ghişoi (deserturi), bucătărie din Serbia cu Maestrul Uros Urosevic (specialităţi din carne tocată), parada Somelierilor cu Toma Cornelia şi Marian Timofte, Maestrul Ceka Arjan (Albania), Maestrul Godfrey Bezzina din Malta, Maestrul Marko Jovanovic din Croaţia, Maestrul Kostantinos Georgatzas, Maestrul Guido Debono din Malta.
Ansambluri: Ansamblul Folcloric “Mlădiţe Tămăşene“, Dansuri tradiţionale cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România, Ansamblul Folcloric „Doina Ceahlăului“, Ansamblul Artistic „Areti“ – Uniunea Elenă din România, Organizaţia Comunităţii din Roman, Trupa “Hanului Ancuței“, Ansamblul Folcloric „Toporaşul“, Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Neamţ, Ansamblul Folcloric „Codrii Ceahlăului“.
Concerte de muzică populară: Ghiţă Dandu, Formaţia Senzor, Ştefan Enăşel, Radu Eugen Ciucanu, Alexandra Antoche, Nelu Sârbu, George Cojocărescu
Lansare stand competiţional Zahăr Mărgăritar
Brandul Zăhăr Mărgăritar împreună cu Radu Zărnescu vor lansa cel mai avansat concept din România de stand competiţional pentru deserturi de restaurant. În cadrul standului vor expune: Maestrul Cornelia Ghişoi (Braşov) – deserturi de restaurant, Maestrul Cofetar Șipoș Dorel (Târgu Mureş) – piese decorative din zahăr, Maestrul Cristian Avasiloaiei (Iaşi) – deserturi de restaurant, Maestrul Adrian Şipoteanu (Iaşi) – torturi pentru evenimente, Maestrul Gigi Fedeleş (Iaşi) – deserturi pentru evenimente. Alături de specilităţile maeştrilor se vor expune peste 15 sortimente de prăjituri de casă pregătite de diverse gospodine din Moldova (Roman, Iaşi, Piatra Neamţ, Suceava, Gura Humorului, Botoşani).
Programul pe ore, pentru fiecare zi, poate fi descărcat de mai jos.