Non subiectul electoral al terenurilor gratuite pentru tineri
Am citit într-un program electoral al unui candidat pentru alegerile locale – nici nu are importanță cine este candidatul, ci doar subiectul – că promite terenuri pentru tineri în vederea construirii de case. În principiu, se promite respectarea legii, pentru că Lege în acest sens există. Altele sunt problemele.
Există această lege a acordării de terenuri pentru tinerii de până la 35 de ani de prin 2003, adică de fix 13 ani. De prin 2009 se aplică și la Roman, în sensul că municipiul are disponibile 76 de parcele, cu suprafețe între 300 și 486 de metri pătrați, doar câteva ocupate de atunci și până acum.
În primii ani, a fost “bătaie” pe aceste terenuri, până când, anul trecut, s-a ajuns să existe o singură solicitare. Unii au și renunțat la această facilitate – http://news-roman.ro/27/05/2014/apte-tineri-primesc-teren-gratuit-zece-tineri-au-renunat-la-el/
Mai mult, pentru lipsa de interes, prin 2013 s-a propus chiar licitarea acelor terenuri, poate-poate vin și cei interesați.
Înainte de a promite terenuri gratuite pentru case – ceea ce sună extraordinar de bine, să vedem unde sunt hibele.
Până la urmă cine crede că statul dă ceva gratuit înseamnă că nu a lucrat niciodată cu statul. Totul se plătește. Legea prevede ca, în maxim un an, să înceapă construcția casei. Așa că, la Roman, cine vrea teren trebuie să demonstreze că are în cont suma de 5.000 de lei. Nu ai bani, nu ești eligibil. Așa că tânărul trebuie să facă rost întâi de acești bani. Până la urmă este corect, pentru că pentru a începe lucrările – fundația casei – îți trebuie niște bani.
La Roman, terenurile puse la dispoziție de Primăriei, gratuit evident și cu condițiile prevăzute de legea națională, sunt în zona Mihai Viteazu – Primăverii – Islazului, adică, mai pe românește, unde trăiesc și multe familii de etnie rromă. Unii nu au nimic împotrivă, alții ar vrea mai central terenul.
Apoi, vedeți dumneavoastră dragi cititori, tinerii din ziua de azi nu prea au mulți bani. Cine are bani și-a luat o locuință și atunci pierde dreptul la terenul gratuit, pentru că așa zice legea. Cine nu are bani nici pentru un apartament de 30.000 de euro nu prea va avea bani, până la 35 de ani, să-și construiască o casă, care, pe bune acum, costă măcar 50.000 de euro, chiar dacă terenul este gratuit.
Așa se explică faptul că Primăria pune și proiectul la dispoziție, tot gratuit, și terenul, tot gratuit, dar interesant arată totul pe hârtie, pentru că în practică este greu ca, până la 35 de ani, să ai bani să-și faci casă. Iar dacă îi ai, ți-o construiești sau o cumperi, dar în zona pe care ți-o dorești.
Banc ajutător, ca să și zâmbim:
Doi prieteni, un roman si un tigan, isi fac case una langa alta. Cumpara aceiasi metri de teren, angajeaza acelasi arhitect, construiesc casele identice, folosesc aceleasi materiale, costurile sunt egale. Termina ei casele si stau in curte la o bere. Romanul se uita admirativ la casa lui si spune:
– Daca as vrea s-o vand, iau pe ea 5 miliarde de lei.
Tiganul se uita si el la casa lui, apoi la casa prietenului si spune :
– Eu, daca as vinde-o, as lua pe ea 7 miliarde.
Romanul intrigat intreaba :
-Cum adica 7 miliarde? Am cheltuit aceiasi bani si casele sunt la fel.
– Da, dar eu nu am vecin tigan!