Cine spală imaginea Arhiepiscopiei după acuzațiile de mită și abuz?

ioachimFinalul de săptămână a adus nori negri asupra imaginii Arhiepiscopiei Roman, după ce presa a dezvăluit fapte reprobabile săvârșite de conducerea instituției – reprezentată de IPS Ioachim Băcăuanul. Acesta este acuzat de luare de mită pentru asigurarea parohiilor către preoți, precum și de faptul că ar fi înlocuit mai mulți slujbași ai lui Dumnezeu din cauză că nu au vândut suficiente lumânări. Anual, în lăcaşurile de cult din Bacău şi Neamţ se vând lumânări şi obiecte bisericeşti de aproape 5 milioane şi jumătate de euro!

Lumânări de 5 milioane de euro

“Peste 60 de preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost transferaţi în parohii mai sărace. În general, au fost schimbaţi preoţii de peste 50 de ani, vechi duhovnici în localităţile în care aceştia slujeau, care nu şi-au îndeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Băcăuanul”, asta scriau, pe 4 septembrie, colegii de la Adevărul.

Ca să înțelegeți miza lumânărilor, anual, în lăcaşurile de cult din Bacău şi Neamţ se vând lumânări şi obiecte bisericeşti de aproape 5 milioane şi jumătate de euro!

Știrea a fost preluată imediat și de cei de la Antena3.

Tot cei de la Adevărul au scris și despre amenzile pe care Arhiepiscopia le-a dat pentru că la parohiile unor preoți nu au fost găsite lumânări “din cele bune”.

La acestea, de-a lungul timpului se adaugă și declarații, e drept foarte puține, despre cum preoții plătesc sume importante de bani pentru un loc într-o parohie.

Primarul Leoreanu: Imaginea Arhiepiscopiei a fost afectată

“Vă dau cuvântul meu de onoare că nu cunosc nimic despre subiect”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu. Întrebat de News-Roman despre posibilitatea de a lua vreo măsură, fiind parte din Adunarea Eparhială, edilul a declarat: “O să întreb să știu despre ce e vorba. Chiar nu am știut. E posibil să am o întâlnire chiar astăzi cu IPS Ioachim și e corect să o lămurească dânsul. Sunt în conducerea Arhiepiscopiei, dar nu-mi permit să emit anumite puncte de vedere. E păcat că se întâmplă așa ceva și am să transmit punctul dvs de vedere preucm că lucrurile trebuie clarificate”.

“Parohiile nu se moștenesc”

Mai departe puteți urmări imagini cu sătenii din Cernu, care doresc să strângă bani pentru a da șapgă înaltelor fețe bisericești. Un preot declară că, în 2002, a fost chemat și i s-a cerut 7.000 de dolari șpagă, pentru care s-a împrumutat la bancă.

 

One thought on “Cine spală imaginea Arhiepiscopiei după acuzațiile de mită și abuz?

  1. Am sa va relatez cateva aspecte legate de imaginea unui Arhiereu si domniile voastre trageti concluzia.1.UN PREOT PAROH AL URBEI ROMASCANE:concesioneaza pe bani grei la acea vreme fara acordul superiorului sau un imobil cu tot cu teren,banii urmand sa intre unde?.2.UN ALTUL :primeste sponsorizari sa termine constructia unei biserici si el ce credeti ca face? tot fara sa stie superiorul deturneaza fondurile in scopuri personale.3.prin anii „98 mai toate parohiile din roman aveau cote fixe la vanzarea de lumanari de la episcopie in functie de gradul fiecareia dar taman ce sa vezi toti preotii parohi pt.a-si rotunji veniturile vindeau pe sub mana lumanari contrafacute la pretul recomandat de episcopie.CE ATITUDINE POATE AVEA UN ARHIERU IN ASTFEL DE CAZURI? Tinand cont de cele cateva exemple relatate va rog sa tratati cu mai mare atentie si responsabilitate subiectul si mai ales cereti parerea unui specialist abilitat din punct de vedere profesional cand vine vorba de astfel de subiecte sensibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !