341 de femei sunt pregătite să ofere servicii profesioniste de îngrijire la domiciliu
341 de femei din Moldova sunt pregătite, datorită S.A.F.I.R. Nord Est, să ofere servicii profesioniste de îngrijire la domiciliu. Proiectul, implementat de Asociația React, și-a propus să susțină femeile care vor să se dezvolte profesional și să ofere vârstnicilor șansa unei bătrâneți liniștite.
341 de femei din orașele Bicaz, Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț au primit șansa unei recalificări profesionale, într-un domeniu tot mai căutat – acela al îngrijirii la domiciliu, datorită proiectului „Școala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” – S.A.F.I.R. Nord Est, implementat de Asociația React. Calificarea obținută prin proiect este recunoscută de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. De acum, vârstnicii moldoveni care își doresc un îngrijitor profesionist și copiii acestor, care vor să-și știe părinții în siguranță și bine îngrijiți, vor putea apela la îngrijitoarele formate prin S.A.F.I.R.
Proiectul a urmărit și creșterea numărului de inițiative antreprenoriale feminine. În acest sens, 25 dintre cursante, care au dovedit interes și abilități pentru a porni pe cont propriu, au fost învățate cum să demareze și cum să-și dezvolte propria afacere, în cadrul unor cursuri de antreprenoriat.
Pentru a asigura continuitatea proiectului și pentru a crește șansele de angajare ale celor 341 de femei, Asociația React a înființat și o rețea a profesionistelor în îngrijire la domiciliu. Rețeaua, susținută de o platformă online, intermediază cererea și oferta din domeniu, oferind posibilitatea de a identifica angajatorul sau îngrijitoarea potrivită, după criterii prestabilite.
Prin toate aceste măsuri, Asociația React a urmărit să asigure o mai bună inserție a femeilor pe piața muncii și accesul acestora la locuri de muncă mai bine plătite, care să le ofere stabilitate profesională. Acesta a fost, de altfel, și scopul celor șase sesiuni de promovare a șanselor egale pe piața muncii. 182 de persoane, membri ai societăţii civile şi ai mass-media – formatori de opinie la nivel local, au fost încurajaţi, în cadrul acestor întâlniri, să promoveze măsurile care întăresc respectarea accesului egal la ocupare şi la construirea unei cariere.
„Prin proiectul S.A.F.I.R. Nord Est am oferit şansa dezvoltării personale şi profesionale pentru mai bine de 300 de femei vulnerabile social. Sprijinul nostru pentru absolventele cursurilor nu se opreşte aici: prin constituirea reţelei femeilor profesioniste în îngrijirea bătrânilor la domiciliu, le vom ajuta să se angajeze sau să îşi deschidă propria afacere. Avem încredere că multe dintre cursante vor deveni modele în comunitatea lor şi membri activi ai societăţii”, a declarat Anca Ștefan, Președinte Asociația React.
Proiectul „Şansa unei vieţi mai bune pentru femeile din regiunea Nord Est”, implementat şi comunicat sub denumirea „Școala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile” (S.A.F.I.R.) Nord Est este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!