Risc de dermatoză nodulară contagioasă la bovine. Boala nu are tratament!

dermatozaDirecţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ atenţionează asupra riscului de pătrundere pe teritoriul României a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, în contextul în care au fost înregistrate focare de boală în Grecia, Bulgaria, Turcia, Macedonia. Boala se transmite prin insecte. Specialiștii atrag atenția că nu există tratament pentru dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor!

 

Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor (DNCB) este o boală care afectează bovinele şi care cauzează febră, depresie, noduli şi edeme pe piele, ganglioni limfatici măriţi, noduli pe membranele mucoase, scurgeri nazale şi oculare, scăderea producţiei de lapte, răni şi şchiopături la nivelul picioarelor. Transmiterea bolii – virusul este transmis, în principal, în mod mecanic, prin insectele hematofage care devin vectori de transmitere a bolii (ţânţari, muşte, căpuşi etc.) sau prin acele de seringă infectate.

 

Cum se manifestă boala

 

Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor (DNCB) este o boală care afectează bovinele şi care cauzează febră, depresie, noduli şi edeme pe piele, ganglioni limfatici măriţi, noduli pe membranele mucoase, scurgeri nazale şi oculare, scăderea producţiei de lapte, răni şi şchiopături la nivelul picioarelor.

Virusul este transmis, în principal, în mod mecanic, prin insectele hematofage care devin vectori de transmitere a bolii (ţânţari, muşte, căpuşi etc.) sau prin acele de seringă infectate.” Unele dintre insecte ar putea fi aduse din zonele infectate de vânt sau de vehiculele care transportă animale. Unii vectori pot diferi, în funcţie de ţară, dar aceste particularităţi sunt încă în studiu. Odată ajuns într-o zonă liberă, virusul se împrăştie cu repeziciune, în perioadele în care insectele hematofage sunt în plină dezvoltare, de exemplu în timpul lunilor de vară sau de toamnă când există condiţii de umiditate şi căldură. Boala se poate răspândi si prin furajele, apa şi echipamentul deja infectate. Virusul nu este transmisibil la oameni. Semnele clinice şi diagnosticul: Sunt prezenţi pe piele noduli, de dimensiuni de 5-50 mm mărime (cu o formă rotundă, crescuţi sub piele) pe pielea capului, gâtului, uger, zonele genitale, perineu si membre. Nodulii pot acoperi întreg corpul, sau se pot limita doar la câţiva. După o vreme, nodulii pot dispărea, sau se pot ulcera, lăsând loc escarelor. Diagnosticul clinic este confirmat prin testarea în laborator a probelor de sânge şi de ţesut recoltat din leziunile pielii. Tratament: Nu există tratament pentru dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor!”, anunță specialiștii veterinari.

 

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor

 

La descoperiea unor astfel de semne clinice la bovinele dumneavoastră, informaţi veterinarul sau serviciile veterinare în regim de urgenţă, altfel efectivul dumneavoastră de bovine se poate afla la risc pentru infecţie, avertizează specialiștii: “Este foarte important să dispuneţi inspectarea în fiecare zi a tuturor animalelor! Orice suspiciune de boală va fi notificată imediat veterinarului cu care colaboraţi, ori Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene. Notificarea este esenţială pentru a limita răspândirea mai departe a bolii”.

Se recomandă implementarea următoarele măsuri de biosecuritate:

– Având în vedere că animalele şi vehiculele pot disemina vectorii (muşte, ţânţari etc.) între regiuni, evitaţi intrarea de noi animale sau vehicule în exploataţia de bovine, înainte de a fi dezinsectate cu substanţe aprobate sanitar-veterinar;

– Protejaţi animalele de insecte (de ex. prin tratamentul cu repelenţi aprobaţi sanitar-veterinar, adăpostiţi animalele din fermă în zone cu mai puţine muşte hematofage);

– Folosiţi doar ace sterile pentru tratamentele pe care le aplicaţi animalelor.

Măsuri generale pentru reducerea riscului de DNCB şi a altor boli:

– Instalaţi un bazin de dezinfecţie pentru picioare la intrarea în grajduri;

– Obligaţi vizitatorii să poarte echipament şi cizme de protecţie;

– Dispuneţi dezinfecţia şi dezinsecţia vehiculelor înainte de a pleca din exploataţii.

Evitaţi:

– Contactul între animale provenite din cirezi diferite (de ex. pe păşuni);

– Zonele de păşune unde există concentraţie foarte mare de muşte hematofage;

– Schimburile de animale, de unelte, de vehicule, de personal, cu alte ferme.

Boala este prezentă în Africa şi în Orientul Mijlociu, în ultimii ani fiind înregistrate focare numeroase în Turcia şi Israel. Din 2015, au fost raportate focare şi în Grecia, iar în anul 2016 boala a reapărut în Grecia şi s-a răspândit în Bulgaria şi în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Boala are un impact economic considerabil datorită scăderii producţiei (de ex. a laptelui, a calităţii pieilor), restricţii asupra mişcării sau comerţului impuse în teritoriile afectate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !