Ce suprize îi așteaptă pe romașcani de Zilele Municipiului Roman, ediția 2016

afis zilele 2016Romașcanii sunt invitați să se bucure de-a cea de-a VII-a ediție a manifestărilor dedicate urbei mușatine, ce se vor desfășura de sâmbătă, 14 mai și până duminică, 22 mai.

Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu

 

Zilele Municipiului Roman se desfășoară în fiecare an în această perioadă, în preajma zilei de 21 mai, când credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sf. Împărați Constantin și Elena. Anul acesta, sărbătoarea va debuta sâmbătă, 14 mai, când, în sala de conferințe a Hotelului Roman Plaza, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”va organiza ediția a II-a a Conferinței Transnaționale Moodle în educație.

Ziua de duminică va debuta la ora 11.00, în centrul orașului, unde Clubul Copiilor Roman va organiza, sub coordonarea profesorilor Ilie Boloca și Sorin Balint, o demonstrație de îndemânare karturi.

Duminică se vor sărbători și Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu, când, de la ora 16.00, la Catedrala Arhiepiscopală, romașcanii sunt șateptați să participe la slujba de vecernie. La ora 18.00 este programată o procesiune de la Catedrala arhiepiscopală la mormântul Episcopului Melchisedec, la care va lua parte și PS Macarie al Europei de Nord. După acest moment, va avea loc o slujbă de pomenire a ierarhului Melchisedec Ștefănescu la capela din Parcul Melchisedec.

 

Ziua diplomației și Gala excelenței

 

Luni, 16 mai, de la ora 11.00 va avea loc Ștafeta Municipiului, ștafetă pe echipe 4 x 900 m mixt, la care vor participa elevii liceelor romaşcane. La ora 17.00, la Muzeul de Istorie – Casa Nevruzzi, va avea loc deschiderea expoziției temporare – Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație, precum și festivitatea de acordare a diplomelor de participare cadrelor didactice implicate în proiect.

Marți, 17 mai, este ziua dedicată diplomației romașcane. Astfel, de la ora 10.00, în sala de Consiliu a Primăriei Roman, va avea loc întâlnirea oficială a administrației publice romașcane cu o delegaţie din Turcia, momentele artistice fiind asigurate de elevii de la Şcoala de Artă „Sergiu Celibidache”.

Tot marți, de la ora 12.30, va avea loc Gala Excelenței Romașcane și premierea cetățenilor de onoare. La ora 17.00, la Primăria Roman va vaea loc lansarea volumului Mareșalul Prezan, de General Grigore Stamate și colonel Mihai Hodorogea, cu tema: „Profesia de a fi român”. O oră mai târziu, tot în sala de Consiliu, va avea loc dezbaterea cu tema: „Cum s-ar putea restaura și introduce în circuitul public de valori istorico-arheologice ale Romanului – Cetatea de la Gâdinți, vatră a orașului medieval, din sec. XIV”, la care va participa și profesor doctor arhitect Gheorghe Ionașcu.

 

 Gala educației și conferințe pe teme socio-culturale

 

Miercuri, 18 mai, de la ora 11.00, în sala de festivități a Primăriei Roman, se va desfășura Gala Excelenței în educație, când vor avea loc mai multe festivități de premiere: festivitatea de premiere a echipelor câștigătoare la Ștafeta municipiului Roman, premii Eco– Pentru un municipiu curat trebuie să ne dăm mâna – Curăţenia de primăvară începe cu noi pentru noi! – ediția a VII-a, premierea câștigătorilor Concursului „Prietenii Pompierilor” și festivitatea de premiere a elevilor şi profesorilor coordonatori care au obţinut rezultate meritorii la faza finală a olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale.

La ora 14.00, în Piața Roman Vodă va avea loc dezvelirea bustului prof. univ. dr. Nicolae Manolescu Strunga și slujba de sfințire. Jumătate de oră mai târziu, în sala de Consiliu a Primăriei Roman va avea loc o dezbatere cu tema „Laudatio prof. univ. dr. Nicolae Manolescu Strunga”.

La ora 15.00, la Muzeul de Istorie se va susține colocviul cu tema: Dascăli romașcani de altădată.

La ora 16.00, Colegiul Național Roman Vodă va fi gaza unei noi sesiuni culturale organizată de Societatea Clepsidra – conferința Dialog Cultural Roman-Craiova. Spirite alese din cultura română: Eminescu, Macedonski, Brâncuși, Arghezi, Sorescu, ce va fi susținută de prof. univ. dr. Florea Firan, directorul Editurii și Fundației „Scrisul Românesc” din Craiova.

La ora 18.00, Academia Petru Tocănel va organiza, în sala de conferințe a Hotel Roman, conferința „Cele 10 Porunci ale lui Dumnezeu – Porunca a cincea  „Să nu ucizi””.

 

Târguri și Zilele Spitalului Roman

 

Joi, 19 mai, porțile Parcului Municipal se deschid, de la ora 11.00, pentru Orășelul copiilor. De la ora 12.00, în Piața Roman Vodă va avea loc inaugurarea Târgului meşterilor populari și Târgului de produse tradiționale, producătorii rămânând în municipiu până pe 22 mai.

De la ora 14.00, în centrul municipiului se va desfășura tradiționala paraă a costumelor de epocă și concursul de scenete istorice dintre licee.

O noutate a acestei ediții o reprezintă includerea în program și a Zilelor Spitalului Municipal de Urgență Roman, care vor debuta joi, de la ora 16.00, când, la Hotel Royal, vor avea loc o prezentare a Spitalului  și conferința „Medici – scriitori, scriitori – medici”, susținută de profesor doctor Lucian Strochi.

Seara de joi se va încheia, în centrul orașului, cu un spectacol de folclor, susținut, de la ora 19.30, de Viorica Macovei, Jull, Ștefan Enășel și Laura Haidău.

 

Deschiderea sezonului estival în Ștrand

 

Vineri, 20 mai, la ora 10.00, va avea loc deschiderea sezonului estival la Complexul Sportiv și de Agrement Moldova. La ora 12.00, la Biblioteca municipală ”George Radu Melidon” (sediul din strada Smirodava) este programată premierea câștigătorilor concursului de cultură generală

„Speranţă pentru mâine” – ediţia a XIV-a.

La ora 15.30, în centrul orașului se va desfășura un show sportiv cu recordmenii mondiali

Radu Valahul – la skandenberg și Dan Stănescu la flotări.

La  ora 16.00, La Muzeul de Artă, profesorul Tit Tihone va lansa volumele:  Impostorii – vol. I, Epopeea Universul – vol. II,  Iluzii pământene 2016.

Ziua de vineri se va încheia cu un spectacol de folclor, cu începere de la ora 19.00, când pe scena din centrul municipiului vor evolua: Ion Paladi, Lorenna, Marius Zgăianu și Silvia Semeniuc.

 

Seara Sergiu Celibidache și spectacole cu artiști naționali

 

Sâmbătă, 21 mai, este ziua dedicată patronilor municipiului Roman Sf. Împărați Constantin și Elena, când, la Biserica din Piaţa Republicii, va fi organizată Liturghia Sfinților Împăraţi Constantin şi Elena.

La ora 15.00 este organizat, pe scena in centrul orașului, un spectacol de talente locale. Seara, cu începere de la 18.30, este dedicată marelui dirijor și compozitor Sergiu Celibidache, cu momente artistice muzicale susţinute de elevi şi profesori ai Şcolii de Artă Sergiu Celibidache Roman, laureați la olimpiade, festivaluri și concursuri.

De la ora 20.00, Seara Sergiu Celibidache va fi completată cu un concert extraordinar susținut e

Orchestra Filarmonică „Mihail Jora” Bacău.

Ultima zi de sărbătoare, duminică, se va încheia cu un spectacol de muzică ușoară. De la ora 19.00, pe scena din centrul orașului va fi invitat să cânte câștigătorul de la concursul de talente locale. După ora 19.30, pe scenă vor urca ABB Band, Sarmalele Reci și trupa Zdob și Zdub.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !