Viceprimarul Lucian Micu, în pericol să-și piardă funcțiile
Marți, 12 iulie, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat oficial că viceprimarul Romanului – Lucian Micu se află în stare de incompatibilitate “începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea nr. 161/2003”.
Conform celor de la ANI, „Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu […]; funcția de […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale, […] precum și la instituțiile publice; k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii fundaţii sau alte organizaţii neguvemamentale”.
Viceprimarul Lucian Micu a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate: “Din 2014 am fost informat în legătură cu declanșarea procedurii de verificare a unei sesizări făcute de o persoană fizică la ANI. Din mai multe aspecte verificate, ANI a reținut starea de incompatibilitate pentru că am fost membru în CA la Spital. În apărare, am precizat faptul că eu sunt reprezentantul Consiliului Local în CA și nu o persoană fizică de pe stradă. Nu mi s-a luat în calcul acest argument și aștept răspunsul final de la ANI, după care, dacă acesta va fi tot nefavorabil, mă voi adresa instanței de judecată, mai ales că în situații similare cei care au contestat au primit decizii favorabile”, a declarat Lucian Micu.
Lucian Micu a fost propus și votat de Consiliul Local să facă parte din CA, iar mandatul îi expiră pe 25 iulie 2016.
În cazul în care va pierde în instanță, cariera politică a lui Lucian Micu va lua o întorsătură complicată. Și asta deoarece, conform reglementărilor ANI – „persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.