La PSD Roman: unul încarcă și trei într-unul descarcă
Am citit ieri seară, cu entuziasm – la început, și cu semi-indignare – spre final, un articol dintr-un ziar online despre un proiect al unui candidat la funcția de primar al Romanului.
Nu spun nici unde este publicat site-ul, nici cine-l semnează, nici cine este candidatul, dar am să spun doar că este vorba de un nou proiect marca PSD, după cel cu PSD care ne dă puterea, deși puterea ni se dă doar pentru alegerile locale, nu și parlamentare (acolo unde, în Parlament, se votează cu adevărat legile importante, gen salarii sau pensii) și nici nu știm,până acum, cel puțin vreun nume propus și nici nu avem garanția că acel nume se va regăsi pe un loc elegibil la alegeri. Dar, acesta este deja un subiect mult prea dezbătut și care nu mai merită reluat până când nu vor veni și faptele. Pe vorbe, vă redau articolul scris mai jos despre un nou proiect, cu riscul de a nu preciza sursa, iar asta pentru că scopul meu nu este de a vorbi despre presă sau un candidat anume, ci despre mesajele politice și cât de mult rău pot face acestea.
Respectivul articol vorbește despre HAIDUCIE, despre Robin Hood care ia de la bogați și dă la săraci. Nimic în neregulă, eu lupt pentru egalitatea financiară, dar nu și pentru incoerență și nedreptate.
Citim articolul?
Părerea mea, de aproape sărac…și cu duhul, uneori
Spuneam că unul încarcă și alții descarcă și, pe acest capitol, nu mai doresc să mă exprim (în) public prea mult, deoarece mi s-a spus și repetat că nu mă pricep și accept această stare și lipsă a capacității mele intelectuale de a mă plia pe un domeniu atât de “abstract” ca politica.
În text se face însă o diferență pe care, un alt PSD-ist, ditai domnul președinte al formațiunii Liviu Dragnea, ar putea, cu ușurință, din încheietură, să-l includă la defăimare și să își amendeze proprii oameni, nu că legea se va aplica vreodată.
Din text se înțelege că cei cu vile, cu case, cu mașini peste Logan, bogații orașului sunt niște hoți și ei nu mai merită nimic din partea administrației locale. Nici măcar un bec schimbat la stâlpul din fața vilei, evident exagerez, dar cam așa se pune problema. Sunt total de acord că „putorile” de asistați sociali nu trebuie să profite de pe urma administrației locale, mai ales că unii trăiesc mai bine decât mulți pensionari sau părinți ce nu își găsesc un loc de muncă plătit cu minimul pe economie și cu un program de lucru de bun simț. Sunt de acord și că țiganii din strada Fabricii ar trebui, înainte să li se schimbe acoperișurile, ușile și geamurile locuințelor date de stat, să-și facă măcar curat pe “pajiștea” din fața fostelor CAP-uri. Loc de mai bine este, sigur că este.
Nu sunt de acord, însă, ca un politician să facă discriminare între alegători. Cum poți spune că faci investiții numai pentru săraci, numai în zonele locuite de săraci? Ca și cum în acest oraș, lumea locuiește în funcție de bani. În blocul meu, de exemplu, locuiesc oameni cu venit modest, dar la o scară distanță….hmmm nu pot spune că sunt la fel, au alte haine, mai de firmă, alte mașini, jaluzele exterioare de tip rulou – care costă dublu față de un geam termopan. Pe lângă vecinii mei, acei vecini sunt mai bogați. Pe lângă un pensionar, ce locuiește la parterul blocului meu, vecinii cu Jeep sunt „șefi de corporații”.
Un politician nu poate face discriminare între alegători, pentru că votul unui sărac, al meu, al unui „bogătaș” și al unui bogătaș hoț este egal. Și el contează în ecuația alegerilor. Fiecare contează, pentru că e cu plus sau minus.
Cum ar fi dacă șeful de partid din Neamț ar locui pe o stradă și ar avea nevoie de un coș de gunoi. Să ne așteptăm ca primarul acelui partid să nu-i pună coșul de gunoi? Acum ceva vreme, o colegă a candidatului din partid, îi spunea actualului primar că ar vrea camere de luat vederi și pe strada ei, pentru că i-a fost spartă mașina. Corect, chiar dacă problema acolo este, în primul rând legislația pe tema minorilor hoți, dar ea nu este tot cetățean? Bogată, săracă, așa cum este ea. Nu e tot de aici, din Roman?
Eu propun să facem cartiere de săraci, mediu de bogați și bogați și să facem investiții pentru primele zone. Pentru cei care muncesc să facă și ei bani, dar și locuri de muncă, și care plătesc taxe mai mari pe vilele și mașinile lor, să nu facem nimic. Să-și facă pe banii lor. Și să-I mai taxăm iar și pe impozite. Iar pentru ce trebuie să facă administrația, aia imparțială – că doar nu e primarul săracilor, e al tututor – să-și facă din banii lor, că doar au. Justiție, nu orbi.
Claudia Matei