Senator Chelaru: legea nu va fi doar pentru Roșia Montana

Senatorul Ioan Chelaru a fost din nou desemnat să facă parte dintr-o comisie care să rezolve o problemă spinoasă a țării. După comisia de modificare a Constituției, social-democratul romașcan este membru al Comisiei speciale pentru Roșia Montană sau, în termeni populari, Comisia Cianura. „Desemnarea mea mă onorează, dar în același timp mă obligă și mă responsabilizează. Din comisie fac parte membri care prin experiență au dat dovadă de echidistanță, imparțialitate și echilibru. Nu vrem să dăm naștere la interpretări, de aceea nici nu-mi voi exprima un punct de vedere personal. Am răbdare și am răbdarea să ascult toți factorii implicați. Săptămâna viitoare vom începe lucrările comisiei. Vom discuta cu miniștrii, cu reprezentanții societății civile și care se opun acestui proiect, iar două zile ne vom afla la Roșia Montană, pentru a discuta cu oamenii care doresc acest proiect, inclusiv cu reprezentanții firmei care deține licențele pentru a prelucra aurul. Firma deține licențele din 1999, iar până acum niciun Guvern nu a luat vreo poziție clară”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Senatorul explică clar faptul că proiectul inițial de lege emis de Guvern poate suferi modificări în urma discuțiilor: „Procedurile vor dura măcar o lună de zile. Mă bucur că din comisie fac parte oameni de bună credință, iar discuțiile nu sunt în interior deloc tensionate. Oricum, reglementarea legislativă nu va fi special pentru Roșia Montana. Vorbim de o legislație generală, absolut necesară”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Parlamentarul a declarat că, pentru Neamț – zona Grințieș – exploatarea zăcământului de uraniu – situația este una diferită, mai ales prin tehnologia ce urmează a fi folosită, diferită de cea de la Roșia Montană: „Eu cred că se va reuși anul acesta realizarea proiectului și oferirea de locuri de muncă în domniul minier în această zonă. Din ce cunosc eu, tehnologia folosită nu ridică semne de întrebare asupra poluării mediului„.

 

Potrivit calendarului, Comisia urmează ca luni, să se întâlnească cu reprezentanți ai Ministerului Culturii și ONG-urilor, marti – cu reprezentanți ai Ministerului Mediului și ANRM, miercuri să se deplaseze la Roșia Montană, iar joi să discute cu reprezentanții protestatarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !