Statul nu stă niciodată la coadă. Se bagă în față, până în gâtul contribuabilului
Deși Statul există doar pentru că cetățenii își plătesc taxele, Statul nu are niciun pic de respect pentru cel care îl țin în viață, pe el și pe milioanele de funcționari. Dacă la Taxe și Impozite Locale, cozile există pentru că oamenilor le place statul la coadă pentru a plăti statul local, la Finanțe se stă la coadă pentru că există reformă zero. Funcționarii sunt chiar mai scărboși decât cei din Primării (toți funcționarii din primării la un loc și înmulțiți cu doi). Au murit 63 de oameni în clubul Colectiv din București, iar Statul se acoperă de teancuri de hârtii, ștampilate de corupție. Aceeași corupție și lipsă de respect ca la Finanțe.
Coada de pe 25 a lunii
Vorbeam în preambul despre cozi. Am mai văzut cozi și la plata facturilor la „cablu”, la telefon, la impozite locale. Deși nici acolo nu îmi este perfect clar, înțeleg că este vorba de mentalitatea cetățeanului, contribuabilului și clientului, cel care – fie nu muncește, fie nu mai are de ce munci – și își petrece parte din viață stând la un loc cu alți semeni.
La Finanțe, în schimb, cozile se formează, se îngroașă și pocnesc de frustrări din cauza unui sistem iubit de Stat – cel al umilinței. Dacă ai de plătit pensia, sănătatea, viramente sau orice leu pentru orice îți impune Statul să nu mergi (dar niciodată să nu mergi!!!) în ultimele zile de la termenul limită de plată – adică 25 ale lunii. Împrumută-te de la un vecin, chiar și de la bancă este o variantă mai bună, numai să nu ajungi la Finanțe pe 24-25. Vinde porcul, suge burta, nu cumpăra pâine în primele zile ale lunii și mergi fuga când e liber să-l plătești pe Stat.
Plătim Statul și pentru statul la coadă
La Roman sunt, evident, mai multe ghișee pentru lucrul cu publicul. Dar, evident și Statul își face siesta de dimineață și aia de după-amiază. Dimineața este o singură casierie deschisă, iar după-amiază – în funcție de dispoziția funcționarilor, în marea lor majoritate femei. Pe 25, pe la prânz, nu ai unde să arunci un ac, nici măcar de siguranță. Oameni de toate vârstele și cu bani de diferite valori stau la coadă. Pentru a nu le deranja pe doamnele funcționare, în camera de primirea a banilor se intră pe rând, adică un contribuabil. Ceilalți, așteaptă cuminți pe hol. Slavă Domnului că nu e ger pe hol. Dar nici scaune nu sunt. Sunt afișe multe, gândite de Stat pentru cei care stau la rând, cu orele: Din taxele tale se face educație, sănătate și tot felul de mesaje pe care, în timp ce stai la rând, le analizezi și conștientizezi că nu avem educația pe care ne-o dorim, sănătatea pe care o sperăm și nici Autostrada Moldova – Transilvania. Nu avem nimic, decât un rând lung, obositor și umilitor.
Statul e orb în țara chiorilor
Nu de fiecare dată, dar de data aceasta am fost umilită și când am ajuns față în față cu Statul – reprezentat acum de două femei. Am dat bună ziua, am predat foaia și am așteptat să semnez tranzacția și, evident, să dau banii. Am zis și mulțumesc și am dat să predau banii. Întâi am așteptat ca funcționara de la casierie să numere niște bani, să-i marcheze, să-i așeze în ordine și să le pună două ștampile pe eticheta ce-i leagă. Banii mei, e drept nu foarte mulți, cam cât pentru câteva caiete pentru elevi, au fost înșfăcați, s-au aplicat cu brutalitate două ștampile ca și când ele erau toporul ce trebuiau să spargă lemne, mi s-a aruncat chitanța cu sictir. Am zis mulțumesc, iar. Nu mi s-a răspuns, chiar dacă acum am simțit că până și acestei funcționare și eu îi plătesc salariul. Dar am zis mulțumesc că am scăpat, cel puțin până luna viitoare.
În fiecare astfel de cameră există camere de luat vederi. Nimeni, din cei din conducere, nu se uită la aceste momente de viață și de bani? Ori nu se uită, ori nici pe ei nu-i interesează. Statul e orb în țara chiorilor.
Și, ca să închei, am avut „onoarea” să stau la rând și în camera mare, din spate de la Finanțe, unde sunt măcar două-trei persoane ce pot prelucra hârtiile și două casierii. Nici acolo Statul nu e mai breaz: ori numai un funcționar preia hârtiile, ori merge numai o casierie, altă Mărie cu aceeași coadă.
Statul te ucide și te îngroapă în hârtii
Zilele acestea, cineva mi-a povestit cum a trebuit să-și autorizeze un spațiu de alimentație publică pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Bravo, mi-am spus, oamenii de afaceri și Statul au înțeles ce trebuie făcut! Aiurea. După incendiul de la Colectiv, în care au murit 63 de oameni, iar alte sute cu greu o să redevină “aceiași oameni”, s-a dispus luarea unor măsuri de intrare în legalitate a tuturor celor care se ocupă de crâșmărie.
Și aflu povestea din spatele acestui ordin, care, în opinia mea, e și mai de groază decât primul scenariu, cel cu 63 de morți. Pompierii nu se ocupă de proiectare, deși ei dau avizul, și te trimit la cineva. Acel cineva, din puținii cineva care se ocupă de acest domeniu, îți ia niște bani pentru ceva, după care îți mai indică pe altcineva pentru o altă hârtie și apoi pe alt-altcineva care vine să-ți pună o ștampilă pe teancul, fără exagerare, de hârtii și hârtiuțe. După aia mergi iar la Pompieri. Îți spun ei dacă e bine sau nu și gata. Nu tu obligații să-ți cumperi extinctoare, nu tu obligații să ai găleți cu apă să stingi incendii, nici măcar apă nu trebuie să ai, ci doar hârtii ștampilate pe mulți bani. Și, în cazul în care – Doamne ferește! – se întâmplă din nou, agentul economic își pune hârtia pe masa Pompierilor, Pompierii o îndosariază, iar cei nenorocoși își pun certificatul de deces pe piept. Și uite așa Statul se îngroapă în hârtii, iar oamenii îi îngroapă pe cei dragi.
Cel mai ușor nu este să înveți, ci să faci pe statul. Jos, pitit, capul plecat.
PS: Și ca un apogeu, în conferința de presă săptămânală de la Primăria Roman, ni s-a comunicat că sunt probleme la 15 unități de alimentație publică din oraș. Există, astfel, în Primăria Roman, o listă cu locurile unde noi – contribuabili și clienți și oameni, ar trebui – până la intrarea în legalitate, să ne ferim (nu știm dacă de incendii, gândaci în mâncare sau gaze toxice eliminate prin sistemul de ventilație). Am cerut unui funcționar din Primăria Roman lista cu unitățile respective și problemele găsite. Am primit și răspuns: Sunt firme private, nu putem să vă dăm lista. Astfel, undeva, în Roman, sunt 15 spații unde nu ar trebui să stăm la coadă. Poate acolo va merge Statul, se va strica la burtă și va elimina mizeria pe care o mestecă, zilnic și cu satisfacție, în fața noastră.
Claudia Matei
bravo Claudia pt substanta si realismul surprins in articol, din pacate cei din palatal administrative nu pricep, nu vor sa priceapa ca-s in slujba cetatenilor platitori de taxe si impozite. atata indolenta si superioritate afisata, ca te-ntrebi daca nu cumva fac parte din fisa postului. Curaj pe mai departe.