Primele dezbateri reale dintre educație și piața muncii

educatie jobIeri, 25 noiembrie, a avut loc, la sediul Inspectoratului școlar Neamț, prima ședință de lucru a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social – CLDPS Neamț. Pe parcursul celor 2 ore de dezbateri, la care au luat parte reprezentanți ai instituțiilor reprezentative, din județ, agenți economici și reprezentanți ai comisiilor de dialog social, s-au discutat probleme de interes major din zona învățământului profesional.

În deschidere Mihai Apopii, președinte al CLDPS Neamț, a prezentat o informare despre activitatea pe care Camera de Comerț și Industrie Neamț o desfășoară în colaborare cu Inspectoratul școlar în această etapă, în special pentru identificarea necesarului de formare prin învățământ profesional, necesar solicitat de agenții economici din județ. Concret, prin angajații CCI Neamț și cu ajutorul directorilor unităților școlare care organizează învățământ tehnologic, se ia legătura cu principalii agenți economici și cu cei care organizează, la sediile lor, instruirea practică a elevilor pentru a li se solicita opinia, în ceea ce înseamnă numărul de muncitori calificați și meseriile pe care dânșii le consideră absolut necesare pentru dezvoltarea afacerii proprii în viitor. Termenul de finalizare a activității este 18 decembrie 2015.

S-au stabilit sarcini precise, termene și activități concrete pentru ambele grupuri de lucru. Inspectorul general Viorel Stan a propus înființarea unui al III-lea grup de lucru, cu sarcina de a fundamenta proiectul planului de școlarizare la învățământul tehnologic și de a monitorizara încadrarea în proporția, certificată de altfel în Uniunea Europeană, respectiv 60% învățământ tehnologic și 40% învățământ teoretic și vocațional. De asemenea, domnia sa a mers și mai departe și a promis că va solicita directorilor unităților de învățământ tehnologic ca, din cele 60 de procente alocate învățământului tehnologic, ponderea cea mai mare (spre 60%) să o reprezinte învățământul profesional.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !