O nouă microhidrocentrală
Administrația publică locală intenționează să acceseze un nou proiect european care să aducă Romanului o a doua microhidrocentrală. După cea inaugurată anul trecut de pe râul Moldova, în zona punții de la Cotu Vameș, o investiție asemănătoare se poate crea în zona satului Pildești, unde se află acum puțurile de captare apă. Noua microhidrocentrală ar putea duce la ifetinerea prețului apei, spun autoritățile.
Pe lângă faptul că noua microhidrocentrală ar putea duce la scăderea prețului apei, energia electrică folosită pentru captare urmând să vină de aici, un plus ar fi și un nivel al pânzei de apă freatică satisfăcător care nu ar mai pune în pericol alimentarea oraşului.
Proiectul nu este unul ușor, mai ales că pentru acesta este nevoie de achiziționarea terenurilor de la stația de captare Pildești, terenuri pentru care cei din administrația de la Cordun nu s-au decis dacă vor sau nu să le vândă. “Prin acest proiect ne mai dorim ca, pe dealul de la Corhana, să construim un castel de apă. Astfel, apa din pânza freatică a lacului artificial creat va putea fi pompată în castelul de apă de pe dealul Corhanei, cu energia produsă de microhidrocentrală.
De acolo, prin cădere liberă, deci fără costuri suplimentare, va ajunge la consumatorii din municipiul Roman. Asta ar însemna o scădere a prețului la apă cu cel puțin 40%.”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
În același timp, o altă soluție pentru a rezolva alimentarea cu apă a municipiului continuă este aducerea unei aducțiuni de apă de la Preoțești, investiție pe care ApaServ vrea să o facă în viitor, tot pe fonduri europene, dar care ar lega în continuare Romanul de compania județeană și nu ar asigura o independență municipiului pe acest domeniu.