Ce s-a realizat în Roman în 2015 și ce ne așteaptă de acum încolo

primaria romanCa-n fiecare an, în luna martie, primarul Laurențiu Leoreanu prezintă, așa cum ar trebui să facă orice ales al cetățenilor, un raport de activitate pe anul precedent. Principalele realizări ale administrației publice locale pentru 2015 au fost cuprinse într-un document de 29 de pagini, din care News-Roman vă a prezenta cele mai importante reușite.

Colaborare reciprocă între Primărie și romașcani

O noutate în asigurarea transparenței dintre instituție și cetățeni a fost implementarea, în 2015, a chestionarului pentru evaluarea satisfacției cetățenilor, rezultatul arătând că 70,00% dintre respondenți sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de serviciile Primăriei. Un alt plus important, venit tot din partea romașcanilor, în beneficiul autorității locale a fost acela că,  pentru prima dată după anul 1989, s-a înregistrat în anul 2015 încasarea taxelor şi impozitelor locale 100%. “Pentru aceasta, doresc să mulţumesc tuturor contribuabililor şi să îi felicit pentru comportamentul civic pozitiv. Cunosc foarte bine situaţia economică pe care romaşcanii o traversează, precum şi dificultăţile cu care se confruntă agenţii economici, şi de aceea am optat ca în cele două mandate să nu cresc niciodată taxele şi impozitele locale, eventualele creşteri fiind generate de modificarea prevederilor Codului Fiscal”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

Ștrandul, investiția ce a depășit toate așteptările

strandÎn cursul anului 2015, deschiderea Complexului Sportiv și de Agrement Moldova a fost pentru locuitorii municipiului Roman cele mai așteptat și apreciat momente generat de investițiile administrației publice locale.

Investițiile și lucrările publice majore ale anului 2015 au vizat: finalizarea Ștrandului sau a reparațiilor capitale la Bulevardul Nicolae Bălcescu și Artera Roman – Vest, cât și continuarea altora precum: modernizarea Arterei Roman – Est, consolidarea, reabilitarea și modernizarea Colegiul Național Roman-Vodă – Corp B, reabilitarea Bibliotecii Municipale George Radu Melidon, modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare, realizarea zonei de picnic și agrement din cadrul Complexului Moldova.

Tot în anul ce a trecut s-au încheiat lucrările pentru modernizarea străzii Tineretului, care au costat 1,2 milioane lei  și care au constat în reabilitarea sistemului rutier existent, îmbrăcarea cu dale de beton a trotuarelor și extinderea parcărilor adiacente străzii.

Parcări publice și rezidențiale

Suprafața de parcare amenajată pusă la dispoziția cetățenilor municipiului ca parcări publice sau rezidențiale a fost extinsă prin realizarea unor noi obiective: parcarea publică dintre clădirile Poștei și Telekom și parcările rezidențiale în zona intersecției străzilor Panaite Donici și Alexandru cel Bun, în zona străzilor: Victor Hugo, Ion Creangă, Constantin Dobrogeanu – Gherea, Tudor Vladimirescu, Gloriei.

În anul 2015 s-au continuat și lucrările la investiţia Parcare publică etajată la „Apreciem că în luna aprilie a anului 2016 această investiție va putea fi pusă la dispoziția publicului”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Străzi și trotuare reparate

strada TineretuluiÎntreținerea infrastructurii rutiere a municipiului a costat municipalitatea în anul 2015 aproape 3 milioane de lei, bani ce au fost investiți în covoare asfaltice pentru străzile Bogdan Dragoș, B-dul Republicii, Smirodava, dar și a unor lucrări de plombare pe restul străzilor.

Și trotuarele adiacente unor străzi au făcut obiectul unor reparații sau modernizări: str. Ștefan cel Mare pe sectorul Gară – str. Ogoarelor; B-dul Republicii pe sectorul dintre intersecțiile cu str. Ștefan cel Mare respectiv str. Tineretului,  sectoare de pe B-dul Roman Mușat, str. Bogdan Dragoș, str. Mihai Eminescu și altele.

Școli reabilitate

Scoala Al.I.Cuza RomanBaza materială a rețelei școlare a municipiului a beneficiat de investiții importante, în cursul anului 2015 cele mai importante lucrări vizând Colegiul Național Roman-Vodă – Corp B, realizarea acoperișului tip șarpantă cu învelitoare din tablă la Școala Vasile Alecsandri şi reparații la acoperișul Școlii Calistrat Hogaș. Tot la clădirile rețelei școlare s-au executat și următoarele lucrări: reparații acoperiș clădire corp A Școala Carol I, reparații acoperiș Grădinița nr. 2, reparații învelitoare Colegiul Tehnic Miron Costin, modernizare instalație încălzire și centrală termică la Colegiul Tehnic Petru Poni  sau reparații acoperiș Școala Calistrat Hogaș.

La acestea se adaugă proiectul de consolidare, reabilitare și modernizare a Colegiul Național Roman – Vodă – Corp, care urmează a se finaliza la sfârșitul semestrului I al anului 2016.

Rețea de canalizare extinsă în tot orașul

canalizare2015 este anul în care rețeaua de canalizare a fost extinsă pentru a deservi întregul oraș. După finalizarea ultimelor racorduri electrice la stațiile de repompare ape uzate, cartierele Nicolae  Bălcescu și Petru Rareș vor beneficia și ele de serviciul de canalizare ape menajere și astfel, exceptând rețeaua de gaze naturale, Romanul va dispune de echipare cu rețele de utilități în toate zonele municipiului. Menționăm că în anul ce a trecut s-a lucrat într-un ritm intens la modernizarea Stației de Epurare Ape Menajere și sunt premize ca lucrările la acest obiectiv să fie finalizate în primul semestru al anului 2016.

Siguranța romașcanilor

Direcția Poliţiei Locale a prins şi predat Poliţiei Municipiului Roman 21 de infractori, au fost depistate și sancționate contravențional 554 de persoane care practicau cerșetoria.

De asemenea organele judiciare au solicitat înregistrări din sistemul integrat de monitorizare video pentru 180 de cazuri. “Polițiștii locali, pentru a avea o activitate promptă și eficientă, au nevoie de sprijinul și cooperarea constantă din partea cetățenilor”, a punctat primarul Laurențiu Leoreanu.

Relație strânsă cu cetățenii

audienteÎn anul 2015 s-a discutat prin Biroul Unic cu peste 2.000 de cetățeni, iar 360 de persoane au fost în audienţe la primarul sau viceprimarul Municipiului Roman. În lunile aprilie şi noiembrie, primarul Laurențiu Leoreanu a avut peste 20 de întâlniri cu cetăţenii în cartierele municipiului, la care au participat peste 2.000 de romaşcani.

Prin Compartimentul Asociaţii de Proprietari, s-a asigurat sprijin și mediere pentru  5 asociații de proprietari ca urmare a solicitării primite de la Compania Județeană Apa Serv S.A. evitându-se astfel debranșarea de la rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă a tuturor punctelor de consum din respectivele asociații, din cauza debitelor restante.

Ajutoare pentru romașcanii necăjiți

Prin activitatea desfășurată de Direcția de Asistență Socială, s-au acordat: 244 de ajutoare de urgenţă familiilor aflate în situaţii deosebite, s-au distribuit tichete sociale către 2.871 de persoane și s-au distribuit 12.518 pachete cu ajutoare comunitare către 4.295 persoane.

În plus, prin Direcția Impozite și Taxe Locale s-au primit 532 cereri de reducere a impozitelor cu 50%, valoarea totală a reducerilor acordate fiind de 33.432 lei și 306 cereri de scutire pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, cu handicap accentuat sau grav.

Romanul, pe podium în competițiile de protejare a mediului

premiu excelentaÎn anul 2015, Municipiul Roman a câștigat concursul de selecție și a fost inclus în cadrul proiectului “Orașe Verzi – Regiuni Verzi”, primarul Laurențiu Leoreanu urmând ca, săptămâna viitoare, să facă o vizită oficială în Elveția pentru implementarea acestui program.

Împreună cu city-managerul Ovidiu Bojescu, primarul Romanului a participat, la invitația Comisiei Europene, la prima ceremonie comună a Convenției Primarilor și Inițiativei Adaptarea Primarilor.

La ediţia a III-a a Competiţiei naţionale Oraşul reciclării organizat de către EcoRomAmbalaje Bucureşti, municipiul Roman a primit PREMIUL SPECIAL pentru implicarea în acţiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală.

Momente istorice

Un moment istoric pentru urbea mușatină l-a constituit în anul 2015 Festivitatea de înmânare a Drapelului de luptă Centrului 83 Mentenanță „EST”, din data de 1 octombrie.

În cadrul evenimentelor dedicate Comemorării Genocidului Armenilor, primarul Laurențiu Leoreanu a sprijinit activitățile derulate, luând parte și la inaugurarea sucursalei Roman a Uniunii Armenilor din România din data de 14 august.

Tradiția Zilelor Municipiului Roman

gala educatie 2015Zilele Municipiului Roman, aflate în 2015 la cea de a șasea ediţie, s-au evidențiat prin evenimentele culturale, artistice și sportive cuprinse în programul de activități. Cu prilejul Zilei Diplomației a avut loc întâlnirea oficială a administrației publice romașcane cu delegaţia din orașul Sunchang, Republica Coreea (înfrățit cu municipiul Roman din anul 2013).

La Gala Excelenţei în Educaţie au fost premiaţi 228 de olimpici şi 142 de profesori coordonatori, valoarea totală a premiilor fiind de peste 45.000 lei. La Gala Excelenţei Romaşcane s-a făcut premierea a 30 de personalități romașcane din domeniile: seniori ai excelenței, administrație publică, cultură, culte, învățământ, sănătate, social, mediul de afaceri, mass-media și sport. Cu acest prilej s-a acordat titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE, post-mortem, profesorului și publicistului George Radu Melidon, care în urmă cu 130 de ani a pus bazele primei biblioteci publice la Roman, prin donația a 216 volume către Primăria Roman.

Strategii pentru viitor

Strategia Integrată de Dezvoltare a Municipiului Roman pentru perioada 2014-2027 are ca scop final:

– un oraș al cetățenilor săi – locuințe confortabile și accesibile, spații publice sigure, moderne și animate, dotări suficiente și transport modern, toate gândite pentru a asigura în primul rând prosperitatea cetățenilor proprii.

– un oraș al celor ce vor să se stabilească aici – facilități și acces ușor la spații prielnice pentru antreprenorii mici și marile companii ce doresc să investească, învățământ de calitate pentru copii, locuri de odihnă și relaxare de bună calitate, securitate personală ridicată, toate acestea pentru a stimula o dezvoltare economică sustenabilă.

– un oraș al turiștilor – structuri turistice de calitate dar și obiective și evenimente diversificate (culturale, sportive etc.), toate în scopul creșterii atractivității, condiție de bază pentru stimularea tuturor celorlalte intervenții.

În procesul de absorbţie a fondurilor nerambursabile, strategia de dezvoltare locală integrată și planificarea bugetului local constituie fundamentul ce stă la baza justificării proiectelor. Portofoliul de proiecte elaborat pentru Municipiul Roman cuprinde 40 de proiecte strategice prioritare și 84 de proiecte complementare proiectelor strategice prioritare.

Premii și distincții

primar diplomaPe parcursul anului 2015, primarul Laurențiu Leoreanu a primit mai multe distincţii din partea Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului precum şi a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. “Chiar dacă ele au fost transmise în nume personal pentru eforturile şi rezultatele obţinute în administrarea cetăţii lui Roman-Vodă, eu le apreciez ca fiind ale noastre, ale „marii familii romaşcane””, a mărturisit edilul.

La cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro, Primăria Municipiului Roman a primit „Premiul de excelență pentru cele mai importante şi inovative proiecte de investiții în infrastructură” pentru proiectul „Complexul  Sportiv și de Agrement Moldova”.

Municipalitatea romaşcană a obţinut „Premiul Special pentru implicarea în acţiuni de conștientizare a populației” prin campanii de informare și promovare în presa locală în cadrul „bătăliei” pentru titlul de Orașul Reciclării, ediţia a III-a.

Proiecte pentru 2016

casa sergiu celibidachePrin atragerea de fonduri europene nerambursabile, pentru anul 2016, Primăria Roman intenționează demararea mai multor proiecte noi. “Mulţumesc tuturor celor care au susţinut activitățile și proiectele iniţiate, instituţiilor care ne-au oferit sprijin și cetățenilor care ne-au sesizat nevoile comunităţii sau care au venit cu propuneri constructive. Vă asigur că şi în anul 2016, dar şi în cei ce vor urma, îmi voi mobiliza energia şi eforturile pentru modernizarea şi dezvoltarea municipiului nostru. Vă mulţumesc pentru că îmi daţi puterea să continui şi am certitudinea că veţi fi alături de mine ca şi până acum, precum sunt şi eu alături de dumneavoastră, romaşcanii mei”, a menționat primarul Laurențiu Leoreanu.

Printre proiectele programate a demara în 2016 se numără:

– Casa Sergiu Celibidache – muzeu și sală de concerte de cameră

– Centrul multicultural Unirea cu sală de cinema

– Centrul de educație timpurie Smirodava – creșă și grădiniță

– Casa Spițerului – grădiniță

– Casa Manolescu-Strunga – muzeul personalităților romașcane

– dezvoltarea parcului industrial creat cu atragerea unui nou investitor strategic

– anveloparea termică a blocurilor

– modernizarea iluminatului public utilizând corpuri de iluminat cu consum redus

– reabilitarea și modernizarea Parcului Zăvoi, Parcului Jora

– reabilitarea și modernizarea falezei râului Moldova

– înființarea unei noi hidrocentrale pe râul Moldova sau a unui parc fotovoltaic în zona puțurilor de alimentare cu apă a orașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !