Romașcanul Radu Firăstrău, dat jos de la CJAS. Cine vine… la noi?
Romașcanul Radu Firăstrău a pierdut șefia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț. Așa cum se știe, aceste numiri, deși nu se spune clar sau în gura mare, se fac pe criterii principal politice. Radu Firăstrău este membru PNL și a preluat funcția pe vremea USL, alianță care s-a destrămat, iar cel mai probabil și, să spunem, “normal în politică” PSD va numi un alt șef. Oare cine?
Decizia înlocuirii șefului de la CJAS Neamț vine ca urmare a mai multor modificări la nivel de țară, sub “acuzația” că toți aceștia nu au îndeplinit indicatorii de performanţă ceruţi pe ultima sută de metri. Mai exact, în contractele de management ale preşedinţilor directori ai caselor de sănătate, au apărut mai multe modificări, fiind schimbați 50% dintre indicatorii de performanţă
Va urma un concurs de ocupare a posturilor vacant, în baza noilor criterii de performanţă anunţate de Casa Naţională de Sănătate.
Radu Firăstrău a declarat, astăzi, că tocmai a aflat de revocarea din funcție și că, la rândul său, așteaptă să vadă cine îi va lua locul. „Azi dimineaţă, cînd am ajuns la birou, am găsit ordinul Casei Naţionale de Sănătate de înlocuire a mea din funcţie. Această decizie s-a luat la Bucureşti, ca urmare a unui ordin elaborat la nivelului Casei Naţionale încă din luna august. Deciziile au ajuns în teritoriu aşa tîrziu, pentru că au fost abia acum publicate în Monitorul Oficial. De astăzi predau funcţia, deşi încă nu ştiu cui, pentru că nu am aflat cine mă va înlocui.Ceea ce doresc să vă mai spun este faptul că, personal, am conştiinţa datoriei împlinite. Acum am o singură certitudine, legată de faptul că persoana care va ocupa funcţia de preşedinte director al CJAS, trebuie să funcţioneze deja în instituţie. La ora la care discutăm (ora 14.30 n.r.) îmi pun în ordine documentele pe care trebuie să le predau succesorului meu şi aştept de la Bucureşti numele celui căruia îi voi preda ştafeta”, a declarat Radu Firăstrău, care le-a mulțumit tuturor colaboratorilor pentru sprijin.
În principiu și din păcate, funcțiile la instituțiile deconcentrate (nedeconcentrate în fapt) se preiau pe baza recomandărilor partidelor de la putere. Cu alte cuvinte, pleacă ai voștri, vin ai noștri este semnalul dat astăzi, și reluat de-a ultimilor ani de democrație. Mai puțin se vorbește de profesionalism, pricepere și dăruire. Mai mult, toate partidele susțin, la alegeri, că vor pune sau păstra oamenii competenți, dar cu cât se apropie niște alegeri, cu atât este mai bine ca cei de la Putere să-și asigure oamenii în poziții cheie, pentru că niciodată nu se știe când ai nevoie de cineva. Ca asigurare. Fie ea și medicală.