“Oameni pentru oameni” – pace prin bună înțelegere

“Oameni pentru oameni ” este numele asociației din care fac parte aproape 70 de tineri de la Colegiul Național “Roman Vodă”, chiar dacă People to People (PTP) se adresează tuturor celor care vor să se implice în viața comunității. Nu este ușor, pentru că, la final, după muncă, răsplata ține mai multe de experiența căpătată, de comunicare, de prieteniile care se pot lega. PTP s-a înființat în Roman imediat după Revoluție, iar, în timp, a reușit să creeze legături între oameni din întreaga lume. Andrei Corduneanu  este cel care se ocupă acum de activitățile asociației, de a-i strânge laolaltă pe tineri și de a-i convinge să ofere ceva pentru a primi, eventual, altceva în schimb. Nu există o interdependență între cele două, însă Andrei Corduneanu  spune că rezultatele se văd.

– Când s-a înființat PTP – Chapter Roman și de ce a fost nevoie și la Roman de un astfel de “grup”?

– Capitolul din Roman a fost înființat chiar în 1989, în zilele de după Revoluție. Din câte știu eu, în acea perioadă, un grup de belgieni a venit cu ajutoare la Roman, ei fiind membrii People to People International (PTPI). Această asociație are, de fapt, o răspândire globală, în peste 135 de țări și a fost înființată în Statele Unite ale Americii de președintele Eisenhower, în 1956. Faptul că și Romanul este pe această hartă a filialelor PTP sau capitolelor – cum le spunem noi – nu poate fi decât un avantaj pentru membrii organizației, dar și pentru comunitate. Eu coordonez asociația din Roman din anul 2010, după ce – înaintea mea – președintele organizației a fost doamna profesoară Sorina Danciu, care a reușit, de altfel, să transforme capitolul din Roman într-unul din cele mai active din Europa.

– Care este scopul acestei organizații și cât de bine și l-a atins până acum?

– Dacă vorbim de organizația “mamă”, motto-ul PTPI este “Peace through Understanding”. Organizația susține, astfel, programe ce încurajează schimburi educaționale și culturale la nivel internațional. Prin interacțiunile cu capitole PTP din alte țări, am avut șansa și noi, cei din Roman, să înțelegem mai bine alte culturi și să creăm multe prietenii. Aș menționa principalul program pe care PTPI îl încurajează. Se numește “homestay” și presupune ca membrii organizației să călătorească într-o altă țară, fiind găzduiți – nu la hotel, ci de către familii locale. Eu recomand acest mod de a călători, pentru că reușești să cunoști cu adevărat un popor, o cultură, petrecând câteva zile împreună cu o astfel de familie, și nu doar să bifezi niște obiective turistice, cum se întâmplă cel mai adesea când călătorim în străinătate.

– Cine sunt cei care fac parte din PTP?

– Organizația din Roman este într-o continuă schimbare. În acest moment,  membrii activi sunt tineri cu vârste între 16 și 19 ani , elevi ai Colegiului Național “Roman Vodă”. Avem o bună colaborare cu această instituție și, de aceea, membrii noștri fac parte din acest Colegiu, dar asta nu înseamnă că un elev din altă unitate școlară a fost refuzat. Pur și simplu, așa a funcționat până acum. Ceilalți membri, fie că vorbim de adulții care au ajutat în ultimii 20 de ani  organizația sau de tinerii care au terminat liceul și au ajuns la facultate în Iași, București sau în străinătate, cred eu că au rămas cu sufletul alături de PTP Roman, și, la un moment dat sau altul, ar putea să ajute cu experiența lor unele proiecte ale actualilor membri.

– Cum te poți înscrie în PTP și, până la urmă, sunt sau nu avantaje?

– De obicei, înscrierile se fac în luna septembrie, în fiecare an și sunt anunțate din timp pe site-ul nostru: www.ptp-roman.org  Totul se bazează pe voluntariat, așa încât avantajele nu sunt în niciun caz de ordin material. Deși suntem parte a unei organizații mondiale, avem avantajul că nu suntem constrânși când vine vorba de tematica proiectelor noastre. De aceea, problemele pe care le abordăm sunt de natură variată, astfel încât oricine se poate alătura în funcție de pasiunile sale uneia din acțiunile noastre.

– Ce acțiuni ați desfășurat în Roman și județ în ultimii ani?

– Aș începe cu cea mai importantă acțiune a noastră, cea din 2009, care a beneficiat și de o finanțare europeană, de 18.000 de euro, prin programul “Youth in Action”. Atunci am reușit ca, timp de o săptămână, să aducem 30 de tineri din șase țări ale Uniunii Europene la Piatra Neamț, în cadrul unui proiect, care a avut ca temă stilurile de viață sănătoasă. În acele zile au existat dezbateri, prezentări, dar și activități sportive, care să sublinieze importanța unui astfel de mod de viață pentru tinerii europeni. Cât despre alte proiecte pe care tinerii noștri le-au organizat, aș menționa: “Roman-vodiștii au talent” – a cărei a doua ediție a avut loc săptamâna trecută, “Let’s do it Romania!”, unde – la ultimele trei ediții – asociația noastră și-a asumat rolul de coordonator județean, dar și multe activități cu caracter social, prin strângerea de fonduri pentru copii proveniți din familii cu posibilități reduse. Și, pentru că vă vorbeam de “Youth in Action”, prin intermediul acestui program mulți dintre membrii noștri au avut șansa să călătorească în Europa, participând la proiecte de tineret pe diverse tematici.

– Când vorbim de voluntariat, cât de deschiși sunt tinerii din zona noastră pentru a munci cu o răsplată tradusă în “strângeri de mână” și mulțumirea de sine a lucrului bine făcut?

– Este clar că voluntariatul nu este pentru toată lumea. Chiar și dintre membrii noștri, care sunt cam 70, avem aproximativ 20-25 care sunt realmente activi. Dar cei care aleg să se implice realizează că, participând la astfel de acțiuni, o fac, în primul rând, pentru ei înșiși. Câștigă experiență în planificarea și organizarea unor activități, iar cel mai important de obicei este satisfacția personală din finalul unui proiect bine realizat.


– Care este relația zonei Romanului cu ce înseamnă comunitățile din alte țări?

– În primul rând, capitolul Roman este înfrățit cu alte două capitole PTP: cel din Chișinău și cel din Varna. În acest sens, au existat în ultimii cinci ani repetate vizite atât când au venit ei la Roman, cât și prin deplasarea unor tineri romașcani în Bulgaria sau Republica Moldova. Dar, cele mai multe contacte ni le creem prin acele proiecte “Youth in Action”. La fiecare proiect, în general sunt cam 5-6 țări participante. Astfel, se creează numeroase prietenii care, de multe ori, conduc către viitoare proiecte.

– Contează pe un CV implicarea în activitățile PTP?

– Este important pentru dezvoltarea personală a fiecărui tânăr ca, pe lângă educația formală pe care o primește în școală, să participe și în astfel de acțiuni de voluntariat. Știu că există asociații studențești de elită care, în anul I de facultate, atunci când își aleg noii membrii realizează niște procese de selecție foarte stricte, unde o eventuală experiență în voluntariat poate reprezenta un mare avantaj.

– Ce proiecte aveți în această perioadă?

– În acestă săptămână, sperăm să realizăm, împreună cu Primăria Roman, o plantare de salcâmi în zona Ștrandului. Spun “sperăm”, deoarece acțiunea a fost deja amânată, o dată din cauza vremii nefavorabile și, în acest moment, așteptăm o prognoză favorabilă pentru a stabili ziua exactă. Este adevărat că unele proiecte sunt adresate doar membrilor organizației, dar există și acțiuni – cum este cea de plantare de copăcei – la care orice voluntar se poate alătura. De aceea, îi invităm pe cei interesați să ne viziteze pagina de facebook “PTP – Roman Chapter”, pentru că acolo anunțăm toate evenimentele pe măsură ce sunt stabilite.

– Care sunt planurile de viitor, ce vă propuneți în anul 2013?

– În luna mai, așteptăm vizita a patru membri PTP: doi din Statele Unite, unul din Elveția și unul din Germania. Împreună, vom organiza, în Roman, o serie de activități, prin care ne dorim ca ei să cunoască cât mai mult despre comunitatea noastră, iar tinerii noștri membri să afle detalii despre People to People, prin ochii unor membri cu experiență îndelungată în această organizație. După aceste zile petrecute în Roman, ne vom îndrepta împreună cu musafirii noștri către Varna, unde se va ține Conferința Europeană PTP din acest an. În luna septembrie, va exista acțiunea “Let’s do it Romania”, unde am fost printre voluntari la toate edițiile de până acum și, de asemenea, pe parcursul verii sperăm să participăm la cât mai multe europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !