Mușatinii din urbea mușatină

Sunt peste o sută, nu primesc bani, nu primesc note mai bune la școală, dar fac voluntariat pentru că au înțeles, poate și după modelul american, că orice experiență într-un proiect și mai ales implicarea în viața comunității pot aduce la fel de multe recunoștințe ca un job oarecare. Ei sunt membrii Asociației Mușatinii, un ONG activ dinainte de a primi atestarea legală. Îndrumați de profesorul de istorie Ovidiu Albert, elevi din mai multe licee din Roman s-au unit în același țel – a face ceva bun pentru comunitate. Orice romașcan care a deschis un ziar local, a căutat pe internet ceva despre Roman sau s-a plimbat prin oraș, i-a întâlnit. Sunt tineri și au grijă atât de mediul înconjurător, cât și de cei din jurul lor. Un interviu cu și despre voluntarii mușatini, cu profesorul coordonator Ovidiu Albert, puteți citi în cele ce urmează.  

– Când a luat ființă Asociația Mușatinii și, mai ales, de ce?

– Asociația a luat ființă în primăvara acestui an. Motivația principală a fost aceea de a oferi un cadru legal unui ”brand” în oraș: ”Mușatinii”. Pe scurt: în 2009, înființam în cadrul Catedrei de Istorie de la Colegiul Național ”Roman-Vodă” un Club de Istorie cu acest nume. A fost începutul unei frumoase povești cu adolescenți, istorie și multe amintiri. În 2012 am obținut cadrul legal necesar acestei… povești.

 – Cum au fost începuturile, care a fost percepția celor din jur?

– Pentru ”Mușatini”, lucrurile sunt clare. E o oportunitate. Toate proiectele, activitățile, se derulează prin intermediul Asociației. Asta explică de ce acum avem aproape 100 de membri. Bineînțeles că acțiunile noastre sunt cunoscute, promovate, și în rândul colegilor noștri, pe care îi invităm să ni se alăture. De altfel, am beneficiat de sprijinul direcțiunii CNRV, al doamnei director Mihaela Tanovici, care ne-a fost alături încă de la început. Autoritățile și, în special, domnul primar Dan Laurențiu Leoreanu și Consiliul Local ne-au sprijinit constant în demersurile noastre. Aș aminti aici, de exemplu, susținerea taberei arheologice de la Ibida (Slava Rusă, jud. Tulcea) dedicată elevilor cu rezultate deosebite la învățătură.

Pe de altă parte, ”Mușatinii” dedică cea mai mare parte a activităților comunității locale. ”Ziarul Mușatinilor”, de exemplu, a prezentat și reprezentat Romanul la nivel național, prin articolele premiate de Fundația Soros România, în decembrie 2010. Numeroase proiecte de ordin social, educațional, cultural etc. vizează comunitatea locală.

 – Cât de deschiși sunt tinerii când vine vorba de voluntariat?

– Surprinzător, adolescenții sunt mult mai implicați decât am putea crede. Dacă proiectele sunt bine argumentate, tinerii participă cu mare încredere. Un exemplu recent: proiectul ecologic intitulat „Locul deșeurilor nu e în casă, trimite-le la plimbare!”. A convins imediat 10 adolescenți de necesitatea reciclării deșeurilor electrice.

– Care a fost primul proiect?

– Primul nostru proiect a fost, în fapt, unul național – campania ”Alege viața!”. S-a derulat în luna mai 2010, în cadrul Colegiului Național ”Roman Vodă”, dar și în alte locuri publice, precum sediul Primăriei, al Judecătoriei, în spital ș.a., ca parte integrantă a ”Săptămânii Naționale a Voluntariatului”. Ideea a fost simplă: am oferit un măr în schimbul unei țigări. Voluntarii nu și-au propus să îi determine pe fumători să renunțe pe loc la acest flagel, ci doar să-și pună o întrebare calitativă: ce e mai bun pentru propria viața, mărul sau țigara?

A doua campanie s-a desfășurat cu sprijinul unui restaurant local și al celor doi doi tineri voluntari francezi – Mäel și Charlene – care i-au învățat să gătească brioșe. Scopul ei a fost de a oferi un mic sprijin unei familii aflate într-o situație financiară dificilă.

– Care au fost proiectele care v-au reușit cel mai bine?

– Greu de spus. În toate proiectele se pune mult suflet. De altfel, voluntariatul presupune atașament față de o idee. De regulă, ne propunem să schimbăm ceva în mentalitatea oamenilor. Cât de puțin. Nu ne propunem să salvăm planeta, ci să progresăm la nivel mental. Ideile vin de la adolescenți, care identifică o problemă în comunitate, problemă ce poate fi rezolvată prin implicarea lor nemijlocită.

– Generațiile se schimbă. Vedeți schimbări și în mentalitatea noilor veniți?

– Absolut. Chiar dacă generațiile se schimbă, ele vor fi întotdeauna atrase de proiecte viabile. Sentimentul de utilitate este unul profund, indiferent de vremuri. Cum se schimbă noii veniți? De regulă, în bine. Ideile asociative, dincolo de trecutul negativ, reunesc oameni cu aceleași interese. La final, rezultă o comunitate bine închegată, interesată de binele comun. Le mulțumesc tuturor voluntarilor pentru că… există!

– Schimbați idei cu alte asociații similare din România?

– Cum ați reușit să vă faceți cunoscuți, în Roman și nu numai?- Da, avem parteneriate cu alte organizații non-guvernamentale, din Roman și nu numai. Aș aminti aici de Asociația ”Serafim”, Asociația ”Melchisedec Ștefănescu”, ”Fundația Pentru o Viață Demnă”…

– Relația noastră cu publicul larg este una foarte strânsă. Dacă, inițial, multiplicarea informației se efectua ”de la om la om”, acum reușim să transmitem rezultatele acțiunilor noastre în mediul virtual – musatinii.net, roman.reporterdeliceu.ro, musatinii.wordpress.com, pagina noastră de Facebook – sau în mass media locală. De altfel, relația noastră cu media locală este una foarte bună și îi mulțumim pe această cale. În plus, beneficiem de o echipă proprie de jurnaliști, dornici să devină profesioniști.

– Planuri pentru finalul de an? Pentru începutul lui 2013?

– Activitatea noastră e strâns legată de derularea anului școlar. În acest semestru derulăm mai multe proiecte: „Strada nu e play-station!” (un proiect destinat prevenerii accidentelor rutiere), „Invitație la reciclat!” (susține implicarea activă a adolescenților în crearea unui habitat mai curat în colaborare cu Primăria Roman și Asociația RoRec București), „Ajută un copil!” (un proiect tip after-school, în colaborare cu Asociația ”Melchisedec Ștefănescu”), „Carte vie” (promovează lectura în rândul adolescenților, cu sprijinul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon”), „Consumismul – între drepturi și obligații” (un excurs despre drepturile consumatorului). De asemenea, pregătim câteva proiecte internaționale în varii domenii, precum ecologia sau drepturile omului.

 

* ”E adevărat că ne-am concentrat atenția mai mult pe adolescenți, însă ne propunem să atragem și membri maturi ai comunității, care doresc să ne sprijine în tot ceea ce facem. Singura «obligație» a membrilor Asociației este dorința de a se implica dezinteresat în problemele comunității” – Ovidiu Albert.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !