Noi întrebăm, Dan Manoliu răspunde

Vă invităm să citiți un interviu, realizat în urmă cu mai bine de două săptămâni, cu Dan Manoliu, consilier județean USL (PSD).  

– Cum merg lucrurile în Consiliul Județean, după alegerile locale?

– Au fost multiple mișcări. S-a încercat, din partea tuturor, realizarea unor alianțe stabile. Au fost multe probleme, dar sper ca, în timp, să se rezolve. Trebuie să recunoaștem că USL, deși are cel mai mare număr de consilieri, este în opoziție, chiar dacă la nivel de țară avem un protocol cu UNPR.

– S-au lămurit lucrurile cu acest protocol?

– Sunt discuții la nivel de partide și la București. Sperăm ca Neamțul să nu facă notă discordantă de restul țării. Speranța mea este ca acest protocol să funcționeze. Dar… în politică, totul depinde de cum negociezi. Politica în sine este o artă a negocierii.

– Este exclusă varianta ca toate partidele să-și dea mâna pentru bunul mers al județului?

– Dacă analizați activitatea grupului PSD din mandatul trecut, și chiar de acum, nu cred că poate spune cineva că aleșii de pe listele PSD duc o politică de stopare a dezvoltării. Dimpotrivă, noi, exceptând zonele unde am crezut că nu e bine să ne dăm girul, am acceptat și susținut proiecte, mai ales cele sociale.

– Ce ne puteți spune despre mișcarea de a-i coopta în grupul USL pe cei cinci membri PP-DD din Consiliul Județean?

– Sunt cinci voturi care, în formula ținută la alegeri, hotărau majoritatea. S-a încercat obținerea majorității pe proiecte bine stabilite, dar, din păcate, colegii de la PP-DD s-au răzgândit și au trecut înapoi în barca APEL. Nu putem comenta. Nu știm ce se întâmplă la ei.

– Considerați schimbarea PP-DD o dovadă de neseriozitate?

– Părerea mea este că nu s-au tratat cu suficientă seriozitate propunerile noastre. În contra-partidă poate s-au oferit mai multe facilități. Este păcat că o serie de proiecte nu vor mai putea fi puse în practică. Măcar până se stabilește dacă UNPR vrea să facă alianță cu PSD, ținând cont că singurul județ din țară care are președinte de consiliu județean de la UNPR (n.r. – Culiță Tărâță) este Neamțul.

– Culiță Tărâță este fostul dvs. coleg, așadar aveți un atu?

– După cum vedeți, atuurile în politică nu funcționează. În cel mai rău caz putem să sperăm ca protocolul de la nivel național să oblige structurile din teritoriu la o colaborare fructuoasă. Sau măcar la o conviețuire.

– În mandatul trecut ați fost minoritar. Vă e teamă că se va repeta situația?

– La un moment dat, spre finalul mandatului, aveam posibilitatea să facem majoritate, însă nerespectarea unor legi, unele nescrise, sau scăpări ale legii aleșilor locali, au făcut ca o serie de consilieri ai PDL – care erau în incompatibilitate – să amâne aplicare legii și, din punctul acesta de vedere, nu e corect. Pot spune că, deși am fost în opoziție, am făcut o opoziție constructivă. Am reușit să obținem lucruri benefice pentru locuitorii județului. Opoziția nu oferă atâta larghețe în a-ți ajuta reprezentanții, dar se pot rezolva lucruri.

– Menționați incorectitudinile de pe finalul mandatului de CJ. Cum se explică faptul că l-ați luat în gașca USL pe Vasile Pruteanu, fostul președinte?

– O mică precizare: noi nu l-am luat pe Vasile Pruteanu în gașca USL. A fost propunerea PNL-ului, în urma protocolului semnat la nivel național pentru județul Neamț, datorită semieșecului – așa îl consider eu – de la nivelul alegerilor parțiale de pe Colegiului 6, din 2011. S-a decis ca PNL să aleagă candidatul pentru Consiliul județean, iar dânșii au venit cu această nominalizare. Noi am avut alte două, cu oameni care aveau o șansă mai mare în a câștiga. Noi, PSD-ul, nu am făcut altceva decât să sprijinim candidatul PNL.

– Măcar s-au purtat discuții cu cei de la PNL pe tema candidatului ales de ei?

– Discuții au fost, la nivelul alianței. Pentru că oamenii pe care i-am propus noi candidați și-au declinat interesul de a participa la campanie, am mers cu Pruteanu. Am ținut cont și că Vasile Pruteanu nu a făcut numai lucruri rele. Nimeni nu poate spune că nu a făcut nimic. Sau că Romanul nu a primit fonduri cât n-a avut în toată istoria lui. Nu judecăm pe nimeni. Am mers, am luptat și rezultatul s-a văzut. Nu are rost alt comentariu.

– Ați pronunțat cuvântul ”negociere” de mai multe ori. Se referă la unele interese din societățile Consiliului?

– Am mai spus că aceste numiri în AGA nu sunt un beneficiu pentru un consilier. În primul rând, te încarci cu o responsabilitate, pentru că aici votezi proiecte, măsuri, bugete ale societăților. În al doilea rând, indemnizația unui consilier pentru funcția din AGA este de doar 30 de lei. Există structuri cu indemnizație mai mare, dar noi nu avem reprezentanți acolo. Cum este ATOP, unde suma primită de un consilier este de 250 de lei.

– Acum aveți ceva de spus în Consiliul Județean? Vă pregătiți de protest?

– Nu cred că vrem să facem grevă. Nu mai sunt numiri, demiteri… mergem înainte. Consider că nu am avut opreliști niciodată în a spune ceea ce gândesc, chiar dacă nu a convenit unuia sau altuia. Principalul e că democrația trebuie respectată, iar noi avem votul unor cetățeni.

– Înainte de ședințe vă întâlniți cu cei de la PNL?

– Avem întâlniri între noi, la PSD, apoi în cadrul USL. Este normal ca fiecare parte să-și spună opinia și să venim, ca în ultimele ședințe, cu o atitudine cât mai unitară. Nu ca la începutul USL, când mai erau diferențe de vot. Ținem mult ca grupul USL să fie unitar.

– Aveți lider de grup?

– În general, liderii de grup au fost cei doi președinți de partide. Nu s-a stabilit un lider de grup, deoarece unii colegi vor pleca în anumite instituții deconcentrate, alții vor candida la parlamentare, iar a stabili un lider și a-l schimba permanent nu e un lucru bun.

– Sunteți la Putere, dar schimbările în deconcentrate se fac greu. De ce?

– Acest Guvern USL vine după opt ani de guvernare PDL. În unele ministere – la nivel de directori, șefi de servicii – sunt oameni care dețin aceste funcții de mulți ani și nu sunt dispuși să le părăsească. La fel și la județ. Conducerea USL nu vrea să cadă în plasa PDL-ului, care a avut de plătit bani mulți despăgubiri pentru schimbarea pe criterii politice a unor oameni cu un management performant.

– Dar oameni pregătiți pentru a prelua aceste funcții aveți?

– Întodeauna au fost. PSD este pepinieră pentru alte partide și are specialiști în mai multe domenii. Veți vedea că în viitoarele numiri veți regăsi oameni tineri, până în 45 de ani, dar care sunt maturi și au experiență în domeniu.

– Dumneavoastră unde plecați?

– De numiri am avut parte, dar concretizări mai puține. Când se va întâmpla, veți afla.

– Când scăpăm de ”vin ai noștri, pleacă ai voștri”?



 – Nu pot să vă spun. Depolitizarea e doar un lucru spus frumos, dă bine la populație. Oamenii care au fost buni, care au demonstrat corectitudine și imparțialitate și sunt specialiști, veți vedea că rămân pe posturile acestor deconcentrate. Păstrăm acei oameni care considerăm că au respectat legea, au fost verticali și buni specialiști. Veți vedea asta inclusiv la schimbările directorilor de școli. Aici, modificările s-au făcut unde au fost nemulțumiri nu din partea partidului, ci a colectivului de cadre didactice. Eu, de exemplu, de zona în care mă ocup, am fost întrebat și m-am consultat cu primarul și cu profesorii din școală. Să ne aducem aminte că, în 2004, s-au schimbat și oamenii de servici sau portarii de la spital.

– Se mai pot face modificări în ”numirile” din USL, dacă se va schimba majoritatea în CJ?

– Modificări pot apărea tot timpul. Nu asta este esențial. Este important să stabilim o direcție pentru fiecare societate a CJ Neamț. Oamenii puși în funcție să aibă habar de ce se întâmplă în aceste societăți și să facă tot ce pot pentru a fi profitabile. A numi pe oricine oriunde nu este un lucru bun, de aceea am preferat să stau departe.

 – Județul Neamț este ”vândut” ca județ turistic. Credeți asta?

– Da, chiar da. Din păcate, nu am făcut o inventariere a fiecărui punct de atracție, dar este un județ avantajat ca poziție și relief. Este deschis către atragerea de investiții. În lunca Siretului și Moldovei se poate face agricultură productivă. Avem munți, avem dealuri, avem izvoare, avem mănăstiri, locuri istorice… tot ce ne dorim. Dacă reducem țara la nivelul județului, găsim totul aici. Păcat că nu a reușit nimeni să aducă profit din ce avem în județ. Nu e suficient să vină investitori aici, să le arătăm asta sau cealaltă, ci trebuie să le spunem ce avem nevoie. Trebuie să știm ce vrem, nu să vorbim generalități. Zona Durău și parcul Ceahlău sunt o bilă neagră pentru toți președinții de până acum. E un potențial enorm acolo, o splendoare lăsată de Dumnezeu pe pământ, dar care nu e valorificată.

– Sunteți de acord cu acordarea de facilități eventualilor investitori, chiar dacă sunt aduși de partea”adversă”?

– Mi s-ar părea o aberație să fie cineva împotriva realizării a ceva în județ. Lucrul rămâne, omul pleacă. Nu ia nimeni în spate investiția, rămâne pe veci sau măcar pentru sute de ani. 

 – S-a schimbat ceva în PSD/ USL de la venirea lui Ionel Arsene la conducerea organizației?

– Este încă prematur să facem analize. Trecerea s-a făcut foarte lin. Restul structurilor a rămas pe loc. Conlucrarea între președinte și senator și ceilalți este aceeași, cu permanentă consultare în luarea deciziilor. Analiza cea mai corectă este după alegerile parlamentare.

 Sursa: Mesagerul de Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !