Copii hoți, autoritățile se plâng de lipsa centrelor de reeducare

Prefectul judeţului, Ioan Vlad Angheluţă, a condus astăzi o  întâlnire de lucru inter-instituţională cu scop consultativ pe tema prevenirii şi combaterii infracţionalităţii juvenile. Toate instituțiile s-au strâns, toată lumea a venit cu opinii, dar concluzia este că legea trebuie să fie schimbată, astfel încât și copiii să plătească pentru faptul că nu respectă legea. Și s-a făcut o comisie. În Neamț, în ultimii 3 ani, nu mai puțin de 179 de dosare au fost întocmite, însă minorii au fost lăsați în libertate și au continuat să provoace stricăciuni.

La dezbatere au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu competenţe în domeniu – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Şcolar, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Serviciul de Probaţiune – şi ai autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale de la nivelul municipiilor şi oraşelor – Consiliul Judeţean, Primăria Piatra Neamţ, Primăria Roman, Primăria Tg. Neamţ, Primăria Bicaz, Primăria Roznov.

Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie  a precizat că în ultimii 3 ani au fost instrumentate, numai în municipiul Piatra Neamţ, 179 de dosare penale cu autori minori cu vârste sub 14 ani, pentru care, conform legislaţiei în vigoare, nu s-au stabilit măsuri cu răspundere penală, ei continuând să producă infracţiuni. Legislaţia existentă prevede ca minorii sub 14 ani care comit infracţiuni să fie preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) în centre de supraveghere specializată. Problema cea mai importantă care a fost ridicată la întâlnire şi cu care se confruntă  DGASPC, de mai mulţi ani, o reprezintă lipsa normelor legislative pentru înfiinţarea şi funcţionarea centrelor  de supraveghere specializată. „Din păcate Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în cazul  minorilor delicvenţi, nu poate fi aplicată decât parţial, în sensul stabilirii unor măsuri, nu şi în sensul supravegherii lor în centre specializate, din cauza lipsei standardelor”, a precizat Directorul DGASPC.

Propunerea care a fost unanim aprobată a fost cea de constituire a unui grup inter-instituţional sub coordonarea Instituţiei prefectului care să lucreze pe mai multe planuri: de intervenţie efectivă în fiecare caz apărut, de prevenire şi de informare asupra consecinţelor faptelor. „Vă asigur de tot sprijinul Instituţiei Prefectului şi al meu personal, în cadrul acestui grup de lucru, fie că va fi vorba de a transmite o iniţiativă legislativă, fie să susţinem parteneriate în proiecte concrete sau in orice altă acţiune în care avem competenţe. De altfel, toate propunerile dumneavoastră, din această consultare, vor fi preluate iar celor fezabile le vom da curs fără întârziere”, a spus prefectul la sfârşitul reuniunii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !