Nemțenii, tot mai interesați de adopții. Aflați care este procedura pentru adopție

adoptieConform datelor centralizate de Compartimentul Adopții din cadrul DGASPC Neamț, pe parcursul anului 2015 au obținut atestatul pentru adopție 29 de familii sau persoane din județ, în creștere comparativ cu 2014, când au fost eliberate 19 atestate pentru familii adoptatoare.

Pe parcursul anului precedent, instanța de judecată a încuviințat deschiderea procedurii de adopție pentru 22 de copii declarați adoptabili iar la finele anului 2015 fuseseră efectiv adoptați 18 copii.

În anul 2014 au fost adoptați în total 23 de copii.

Deși în sistem există mulți copii care beneficiază de măsuri de protecție specială nu toți sunt adoptabili. Adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a încuviințat deschiderea procedurii adopţiei interne, în urma demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra/integra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat în instanță de către părinţii biologici. Astfel, pot fi adoptați copiii lipsiți permanent de mediul familial sigur și stabil, al căror plan individualizat de protecție stabilește ca finalitate adopția internă.

Cine poate adoptaUn copil eligibil la adopție poate fi adoptat de o persoană sau familie care obține atestatul de familie adoptatoare și îndeplinește următoarele condiții:

  • are reşedinţa obişnuită în Romania
  • este cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil
  • nu are copil/copii ocrotiţi în sistemul de protecţie specială;
    • nu a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau familiei savârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum illicit de droguri;
    • nu este decăzută din drepturile părinteşti;
    • îndeplinește garanţii morale şi materiale necesare asigurării dezvoltării depline şi armonioase a copilului;

Etapele adopției sunt:

  1. Atestarea
  2. Încredinţarea în vederea adopţiei se face pentru o perioadă de 90 de zile, perioadă în care reprezentanții Compartimentului adopții monitorizează bilunar evoluția copilului încredințat în vederea adopției.
  3. Încuviinţarea adopţiei
  4. Monitorizarea postadopţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !