ABUZ: Profesorii din Cordun își achită naveta din buzunar. Primăria nu poate și nici nu vrea

naveta profesoriUn profesor de la Școala Pildești ne-a comunicat faptul că, din luna februarie, naveta tuturor cadrelor didactice din comuna Cordun nu este decontată de administrația locală, deși legea prevede acest lucru și, mai mult, există o hotărâre judecătorească ce stipulează acest drept al profesorilor și obligativitatea administrațiilor locale de a o pune în aplicare. Pe lângă faptul că profesorilor din Cordun le este teamă de actualul primar, care, spune cadrele didactice, îi amenință,edilul Adrian Diaconu refuză să vorbească și cu ei, și cu presa.

Flora Ordean, jurnalist la Roman24, a reușit să ia legătura cu reprezentanții administrației locale. Nu cu primarul, ci cu secretarul comunei Cordun – Maria Mărtinaș: “Nu există hotărâre judecătorească să fie stipulat că trebuie să le plătim naveta. Noi le-am decontat în ianuarie și februarie pentru anul trecut și mai au luni restante, dar nu avem bani în buget pentru această cheltuială. Noi nu avem hotărârea judecătorească prin care suntem obligați să decontăm și nu am făcut lucrul acesta”.

De cealaltă parte, liderul FSLI Gabriel Ploscă spune că există decizie a instanței și că speră ca șefii administrațiilor locale să înțeleagă că acesta este un drept al profesorilor și trebuie achitat: “Suntem bucuroși că, după atâta timp, se pare că am rezolvat problema decontării naveteo și primăriile vor face acest lucru și nu o să mai ajungem în instanțe. Sigur că sunt restanțe de decontat, dar și acest lucru se poate face dacă Consiliile locale înțeleg că acesta este un drept al cadrelor didactice și sperăm să nu ajungem iar în instanță”.

Secretarul comunei Cordun recunoaște cu seninătate că profesorii din comună ar trebui să primească, per total 50-60.000 de lei, în condițiile în care un cadru didactic cheltuie, lunar, aproape 200 de lei (două milioane de lei vechi) pe navetă. Despre câți profesori sunt în situația asta, secretarul comunei nu știe: “Avem și noi sindicate, lideri de sindicat în comună, puteau depune actele, dar nu au făcut-o. Cuantumul restanțelor este de 500-600 milioane de lei vechi. Nu există prevedere bugetară. Nu știu câte cadre avem. Unii merg cu mașinile. Au dreptul la benzină, sunt incluși, dar nu știu numărul de cadre”.

adrian diaconu
Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun

În tot acest timp, conform declarației unui consilieri local romașcan (Bogdan Andrieș – din partea PNL), primarul Adrian Diaconu din Cordun le spune cetățenilor că „va ieși primar și dacă pleacă în vacanță”.

Pe raza comunei Cordun există unele dintre cele mai importante fabrici, cei mai importanți agenți economici de la nivel național, care plătesc taxe și impozite mai mari decât încasează municipiul Roman de la oamenii de afaceri din oraș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook
error: CONŢINUT PROTEJAT! @ News-Roman.ro . Dacă doriţi un anumit subiect sau poză vă rugăm să luaţi contact cu administratorul site-ului la adresa de email: claudia_matei@yahoo.com . Mulţumim !